Αρκετά, πλέον, με τους ανεύθυνους

Αρκετά, πλέον, με τους ανεύθυνους

Tης Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Σαν να τα έχουν καταλάβει εντελώς λάθος τα πράγματα οι παντός είδους αιρετοί.

Περιμέναμε ότι το κύμα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι τραγικές συνέπειες που είχαν οι κακοί χειρισμοί σε θεομηνίες όπως η Μάνδρα και ο το Μάτι,  θα είχαν οδηγήσει τους Δήμους πρωτίστως να εκπονήσουν μια σειρά από σχέδια για κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν τα καιρικά φαινόμενα. Τόση συζήτηση έγινε μετά τη Μάνδρα και το Μάτι για την ανάγκη να σοβαρευτούμε και να οργανωθούμε!

Κι όμως, αυτό που κατάλαβαν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατεύονται ή να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες είναι να κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν!

Χθες, είτε μένεις σε περιοχή όπου είχε ρίξει μια νιφάδα χιόνι είτε ένα μέτρο η αντίδραση των Δημάρχων ήταν η ίδια: Έκλεισαν τα σχολεία βυθίζοντας στην απελπισία την πλειοψηφία των εργαζόμενων γονέων.

Αλλά και στα πιο καθημερινά.

Ποια είναι η άσκηση που οι Δήμαρχοι κάλεσαν τους πολίτες να κάνουν μετά τη Μάνδρα και το Μάτι;
Ποια άτυπα συμβούλια συγκάλεσαν ανά γειτονιά για να συζητήσουν οι κάτοικοι πως θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενο έντονης βροχής, σεισμού, χιονόπτωσης, καύσωνα, πυρκαγιάς;

Ποιες άλλες ενημερωτικές πρωτοβουλίες έλαβαν, εκτός του να ξεκινήσουν τον… βομβαρδισμό μας με προεκλογικά φυλλάδια με τα οποία ανακοινώνουν υποψηφιότητες γεμάτες υποσχέσεις και φούμαρα;
Πότε θα βάλουμε επιτέλους μυαλό; Δηλαδή, τι άλλο να μας συμβεί; Πνιγήκαμε και καήκαμε. Δεν αρκούν αυτές οι καταστροφές για να απαιτήσουμε μια στοιχειώδη οργάνωση;

Οι Έλληνες παρατημένοι από όργανο διοίκησης του κράτους, ακόμα κι από αυτά που στελεχώνονται από αιρετούς, από αυτούς που επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι, με την ψήφο μας έχουμε παραιτηθεί από κάθε αξίωση για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντί να αρχίσουμε να μαλλιοτραβιόμαστε για υποψηφιότητες στη βάση κομματικών αντιπαραθέσεων που εξυπηρετούν ατομικές φιλοδοξίες ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα βελτιώνουν με τρόπο μετρήσιμο την καθημερινότητά μας.

Αν η απάντηση σε κάθε πρόβλημα που προκαλείται από καιρικό φαινόμενο για το οποίο μάλιστα υπάρχει και πρόβλεψη αρκετά νωρίς είναι το κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας, τότε αυτό να κάνουμε και την ημέρα των εκλογών. Αρκετά πλέον με όλους τους ανεύθυνους που μόνο μέλημά τους είναι να καταλάβουν μια καρέκλα χωρίς να ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις τους.