ΑΠΘ: Πανεπιστήμιο κουρελού

Η εικόνα που παρουσιάζει το κατειλημμένο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ δεν συναντάται σε κανένα πανεπιστήμιο ούτε του υπανάπτυκτου κόσμου. Είναι μια πρόσοψη καλυμμένη με κουρέλια—πανό υπέρ του δολοφόνου Κουφοντίνα. Τα «φοιτητικά» αιτήματα είναι γραμμένα με ψιλά, κυριολεκτικά, γράμματα.

Βέβαια, γι΄αυτήν την κατάσταση οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες που δεν φρόντισε, ευθύς ως εκδιώχθηκαν οι πρώτοι καταληψίες, να περιφρουρήσει τον χώρο. Τώρα, και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οποιαδήποτε επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει πολιτικό κόστος. Η μόνη λύση που έχει η κυβέρνηση, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι να αφήσει να εκφυλισθεί η κατάσταση. 

Μετά την συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου, όταν απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, είναι λογικό ο άνθρωπος να καθίσει στην άκρη. Τον έχουν στοχοποιήσει δυστυχώς συνάδερφοι του, ομάδες φοιτητών και εφημερίδες. Ο στόχος αυτού του συγκροτημένου μπλοκ της Αριστεράς, πανεπιστημιακών, φοιτητών και εφημερίδων, επιτεύχθηκε. Η τρομοκρατία επέστρεψε στο ΑΠΘ και κανένας βέβαια δεν έχει την διάθεση να γίνει ήρωας. 

Χθες, αίφνης εμφανίσθηκαν μπροστά στο κατειλημμένο κτήριο Διοίκησης τρείς τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία αναφέρω τα ονόματα τους. Οι κυρίες Αυγέρη και Νοτοπούλου και ο κ. Αμανατίδης. Σκοπός της παρουσίας τους να αποτρέψουν την εικαζόμενη επιχείρηση εκκένωσης του χώρου από την ΕΛ.ΑΣ. Έτσι εγείρονται μερικά ζητήματα για το κόμμα στο οποίο είναι βουλευτές:

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει την συμμετοχή βουλευτών του σε καταλήψεις που έχουν ως βασικό αίτημα την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Κουφοντίνα; Τον ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτουν πολιτικά οι θέσεις των καταληψιών πως ο Κουφοντίνας είναι ένας αγωνιστής; Αν όχι, γιατί δεν αποδοκίμασε την παρουσία των τριών βουλευτών του μπροστά από τα σχετικά πανό—κουρελούδες; 

2.Γνωρίζει ο Α. Τσίπρας τι αρχεία φυλάσσονται στο κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου; Αρχεία  συμφωνιών με άλλα πανεπιστήμια και εταιρείες, αρχεία ερευνητικών προγραμμάτων, αναλυτικά όλα τα προσωπικά δεδομένα των διδασκόντων, όλα τα οικονομικά στοιχεία του Αριστοτελείου κλπ. Εγγυάται ο Α. Τσίπρας πως οι καταληψίες, τους οποίους υπερασπίζονται τρεις βουλευτές του, δεν θα τα καταστρέψουν ή δεν θα κάνουν αθέμιτη χρήση μεταγενέστερα; 

3. Αυτοί οι τρεις βουλευτές, γνωρίζουν το ποιόν αυτών που υπερασπίζονται; Είναι φοιτητές; Εξωπανεπιστημιακά στοιχεία; Έχουν πληροφόρηση; Στην εκκένωση του κτηρίου που έγινε πριν από 15 ημέρες, στους 31 συλληφθέντες οι 19 δεν είχαν καμιά σχέση με το πανεπιστήμιο. 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ορατή διέξοδος από αυτήν την κατάσταση. Οποιαδήποτε απόπειρα εκδίωξης των καταληψιών από την ΕΛ. ΑΣ. πέραν όλων των άλλων, θα θέσει σε κίνδυνο και τα πολύτιμα αρχεία του ΑΠΘ. Έτσι, μια κυβερνητική αβελτηρία πριν από 15 ημέρες, μετατράπηκε, και με την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πολιτικό πρόβλημα που ουδείς γνωρίζει την κατάληξη του. 

Δυστυχώς, ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο είναι παραδομένο στα κουρέλια του Κουφοντίνα και έρμαιο των διαθέσεων μιας ασήμαντης μειοψηφίας τραμπούκων. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους κυρίως οι πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στην ριζοσπαστική Αριστερά. Θα είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι θα συμβεί, καθώς καλύπτουν πολιτικά τα «παιδιά», όπως αφελώς αποκαλούν τους τραμπούκους.