7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Από το «τόσο όσο» στην καθαρή θέση

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επιτέλους «σύσταση» της επίσημης εκκλησίας προς τους πιστούς να εμβολιαστούν. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα στείλει εγκύκλιο υπέρ του εμβολιασμού που θα διαβαστεί σ’ όλους τους ναούς της χώρας. Κάτι είναι κι αυτό. Μην σας πω δηλαδή ότι μπροστά στο χάλι που υπήρξε σε ορισμένες μητροπόλεις και ενορίες εδώ κι εκεί, πρόκειται για μεγάλο βήμα. Μην τους αδικώ.

Επειδή σε κείμενό μου της περασμένης βδομάδας τα είχα βάλει με τους παπαδοδεσποτάδες, κείμενο που ξέρω ότι διαβάστηκε από την ιεραρχία διότι είχα τις σχετικές ευγενικές οχλήσεις, αναγνωρίζω σήμερα ότι έγινε ένα κάποιο βήμα. Πλην υπάρχουν βήματα που γίνονται συνειδητά και με σκοπό να δώσουν κάποιο αποτέλεσμα, υπάρχουν και βήματα που γίνονται τυπικά και για να μπορούμε να λέμε «εμείς πάντως το καθήκον μας το κάναμε».

Θα μου πείτε τώρα, «τι θέλεις δηλαδή, να γίνουν οι δεσποτάδες Τσιόδρας και Σύψας και Παγώνη;» Σας εξομολογούμαι ότι πολύ θα το ‘θελα, δίχως βεβαίως να το ελπίζω. Υπήρξαν βέβαια σοβαροί και φωτισμένοι μητροπολίτες σαν τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, που βγήκαν στις τηλεοράσεις και είπαν ευθέως την γνώμη τους δίχως στρογγυλέματα και αποσιωπήσεις και κράτημα «λεπτών ισορροπιών». Κοντολογίς λειτούργησαν ως πραγματικοί πνευματικοί ταγοί και όχι ως μικροκομματάρχες της εκκλησίας, που θέλουν να έχουν και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτασμένο.

Και ο αρχιεπίσκοπος έχει κρατήσει καλή στάση γενικώς, μέσα από το πάντα νηφάλιο και χαμηλών τόνων στυλ του, σε αντίθεση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης που δημοσίως αρνήθηκε την αναγκαιότητα της μάσκας. Κρίμα γιατί τον γνωρίζω τον Ειρηναίο και παλιότερα τουλάχιστον ήταν πιο ανοικτόμυαλος, πως τώρα κατέληξε σε τόσο ακραίες θέσεις δεν ξέρω, απορώ. Τέλος πάντων, ενάμισι χρόνο τώρα, η μεν επίσημη εκκλησία κινήθηκε στην «τόσο όσο» υποστήριξη των επιστημονικών προσεγγίσεων των θεμάτων της πανδημίας, το δε κομμάτι των αρνητών της κινήθηκε πολύ πιο φωνακλάδικα και πολύ πιο αποτελεσματικά.

Εντάξει, τώρα υπό την πίεση της πολιτείας έκαναν ένα βηματάκι παρακάτω, δεν το υποτιμώ. Τώρα, αν αυτή η εγκύκλιος θα διαβαστεί παντού, πως θα διαβαστεί και πόση κατ’ ιδίαν υποστήριξη θα λάβει από τους παπάδες στις επαφές τους με τους πιστούς, είναι θέμα προς διερεύνηση. Καθότι αυτές οι «παράλογες και μεμονωμένες που απάδουν από την Κανονική παράδοση της εκκλησίας» που «σκανδαλίζουν και διακινδυνεύουν την υγεία των πιστών» όπως λέει η εγκύκλιος, δεν πρόκειται να λουφάξουν εύκολα.

Καθότι ο τάδε φανατικός παπαδάκος του χωριού που ερμηνεύει –θαρρεί- τις άγιες γραφές εγκυρότερα από ολόκληρη την Ιερά Σύνοδο, θα την πει στην κουβεντούλα του κατά του εμβολιασμού όπου μπορέσει. Ειδικά αν ο δεσπότης του, την ώρα που του παραδίδει την εγκύκλιο για να την διαβάσει στο πλήρωμα της εκκλησίας του, του κλείσει συνωμοτικά το μάτι…