Από το κλείσιμο του «Ευαγγελισμού» στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης

Στις εκλογές του 1993 ο Στέφανος Μάνος είχε κατηγορηθεί ότι σκόπευε να κλείσει το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» διότι -έλεγαν- κόστιζε πολλά στο κράτος. Τον θυμάμαι να διαψεύδει οργισμένος εκείνη την παμπάλαιη τρολιά, πλην η ρετσινιά έμεινε. Οι χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί έτρεξαν στην κάλπη του Ανδρέα, αν η Δεξιά άρχιζε να κλείνει τα κρατικά νοσοκομεία τι θα απογίνονταν κι αυτοί και το ΕΣΥ; Δικαίως το σκέφτονταν, απλώς ο Μάνος ποτέ δεν είπε τέτοιο πράγμα, ούτε υπήρξε πολιτικός στην Ελλάδα που θα σκεφτόταν την πελώρια ανοησία να κλείσει τον «Ευαγγελισμό»...

Και να σκεφτείτε ότι εκείνες τις εποχές η παραγωγή και μετάδοση των fake news ήταν ντιπ παλαιολιθικές, σε σύγκριση με την δική μας ιντερνετική εποχή. Έγραφε τότε υπαινικτικά κάτι μια εφημερίδα στις μέσα σελίδες της και μέχρι να φτάσει η «είδηση» στους καφενέδες της επικράτειας και να γίνει θέμα συζήτησης έκανε βδομάδες ή μήνες. Τώρα τα social media μεταφέρουν το βρώμικο κατασκεύασμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και γίνεται τόσο τεράστια αναπαραγωγή του που καμιά διάψευση δεν είναι ικανή να σταματήσει την διάδοση του.

Κάπως έτσι έμαθα ας πούμε ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ήθελε να γκρεμίσουμε τα κρατικά νοσοκομεία (προφανώς για να αντικαταστήσει από ιδιωτικά, ως νεοφιλελεύθερος). Ο άνθρωπος είχε πάρει μέρος σε μια ραδιοφωνική συζήτηση περί ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και είχε πει ότι τα μικρόβια εισχωρούν τόσο πολύ μέσα στις εγκαταστάσεις των παλιών νοσοκομείων που καμιά απολύμανση δεν είναι αποτελεσματική και ότι μόνο αν γκρεμιστούν και φτιαχτούν καινούρια στην θέση τους λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Απ’ αυτή την ατάκα, ο Μπάμπης χρίστηκε ως ο άνθρωπος που προτείνει το γκρέμισμα των κρατικών νοσοκομείων.

Κάπως έτσι έμαθα λοιπόν προχθές ότι ο Μητσοτάκης τσιμεντώνει την Ακρόπολη. Έχοντας και μια κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ιστορικά ζητήματα, έμεινα κυριολεκτικά εμβρόντητος. Η ύβρις (με την αρχαιολογική έννοια) που εμπεριέχεται σε μα τέτοια πράξη, είναι αυτονόητη και δυσθεώρητη. «Μα καλά, τρελάθηκε ο Κυριάκος και οι υπουργοί του;» αναρωτήθηκα, «είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιο πράγμα;» Όμως τα Συριζοτρόλ και τα ακροδεξιοτρόλ επέμεναν, μοστράροντας και μια φωτογραφία που δείχνει τον Παρθενώνα περικυκλωμένο από κακοχυμένα τσιμέντα.

Μετά ήρθε η απάντηση της Μενδώνη. Την διάβασα, αλλά κράτησα τις επιφυλάξεις μου. Υπουργός είναι η Μενδώνη, μπορεί να λέει τα δικά της για να δικαιολογήσει την ακατανόητη μανία της να μετατρέψει τον Ιερό Βράχο σε τσιμεντένια αλάνα ή να βάλει αλουμινένια πορτοπαράθυρα στα Προπύλαια. Μετά ήρθε η απάντηση του Μανόλη Κορρέ. Την διάβασα κι αυτή. Ποιος έχει το σθένος και τις γνώσεις να αμφισβητήσει τον Κορρέ; Είδα και δεκάδες παλιότερες φωτογραφίες της Ακρόπολης όπου φαίνονται οι παλιοί διάδρομοι που σήμερα (καλώς) ξαναφτιάχνονται για να μην σπάνε τα πόδια τους οι επισκέπτες και για να μπορούν να περνούν από κει τα ΑΜΕΑ.

Πλην μάταιος κόπος. Τα τρολς συνεχίζουν ακάθεκτα, δεν πα' να λένε οι Μενδώνες, οι Κορρέδες και όλα τα μέλη του εθνικού αρχαιολογικού συμβουλίου; Η ρετσινιά απόμεινε. Ο Κυριάκος, ανάμεσα στα άλλα είναι πλέον και ο τύπος που τσιμέντωσε την Ακρόπολη. Και η ρετσινιά είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν την διακινούν κάτι αγράμματοι και κακομοίρηδες που ουδέποτε ανέβηκαν ως εκεί πάνω. Δεν προλαβαίνουν, έχουν να γράφουν τρολιές.