Από το ημερολόγιο ενός νεοφιλελεύθερου

Η πτήση για το αεροδρόμιο Μπάντεν Μπάντεν στην Καρλσρούη θα αναχωρούσε σε λιγότερο από μισή ώρα. Μισή ώρα μέχρι την αναχώρηση, 7,5 μίλια μακριά από την πόλη γλωσσοδέτη μέχρι την πόλη θρύλο των φιλελέδων όλου του κόσμου. Και που πάω και πέφτω ο ευλογημένος; Σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ! Είχαν κλείσει την Αττική Οδό και εμπόδιζαν τους φιλελέδες να διαφύγουν προς την γη της επαγγελίας. Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!  

Ο αντιδήμαρχος των Αθηναίων, έγραφε στο φατσοβιβλίο ότι δεν έβλεπε την ώρα να βρεθεί στο ωραίο του σπίτι στο Μπάντεν – Μπάντεν και να οδηγήσει το υπερπολυτελές αυτοκίνητό του. Δεν έχω κουραστεί άλλη φορά περισσότερο διαβάζοντας τις αναρτήσεις στο facebook. Σμήνη ευσεβών χριστιανών και αγριεμένων νεοκομμουνιστών ξαμολήθηκαν στο διαδίκτυο σαν τον ζεστό λίβα που καίει τα σπαρτά. Φωνές, κατάρες, καυγάς μεγάλος. Επειδή ένας άνθρωπος που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν νόμισε ότι μιλά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Εκάλη Club και όχι μπροστά σε ένα πλήθος που είναι έτοιμο να λιντσάρει τουλάχιστον έναν δυστυχή κάθε πρωί. Προχτές ήταν η σειρά του αντιδημάρχου, ο οποίος υπήρξε αιθεροβάμων. Αν μη τι άλλο. 

Αν όμως δεν ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος που λαχταρούσε να ανοίξει τις πόρτες του κλειστού του σπιτιού στο Μπάντεν – Μπάντεν, αλλά ήταν ένας Κρητίκαρος μουστακαλής που δεν έβλεπε την ώρα και την στιγμή να φτάσει στα Σφακιά και να φάει αντικριστό παρέα με τους φίλους του, δεν θα είχε ξεσηκωθεί το φιλοθεάμον κοινό. Έτσι είναι ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κι όπως η χώρα έχει αποτύπωμα αριστερό και ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και στο διαδίκτυο η οσμή είναι αριστερή. 

Στο τέλος τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση; Τι πραγματικό νόημα έχει αυτή η καθημερινή μάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Απολύτως κανένα! Ο κόσμος αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο της εργασίας και του κόπου. Όχι ότι δεν έχει σημασία, αλλά σίγουρα όχι εκείνη που της αποδίδεται. 

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ψύχωση που υπάρχει με οτιδήποτε έχει μυρωδιά … πλούτου! Οι πλούσιοι είναι ταξικοί εχθροί, εκτός αν έχουν προσκυνήσει προηγουμένως τα σύμβολα της κόκκινης θρησκείας. Με άλλα λόγια, οι Κεντροδεξιοί έχουν πολλά να κάνουν να για αλλάξουν την εικόνα που υπάρχει σε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, ότι οι Αριστεροί έχουν μαζί τους τον Θεό, τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα και τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας. Το πως έχει συμβεί αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης. Το άλλο θέμα είναι το τι κάνει ο χώρος της Κεντροδεξιάς για να ανατρέψει αυτή την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι σαφής: Τίποτα! Κι όταν ένας χώρος δεν μπορεί να περάσει τα αυτονόητα στο καφενείο των social media, ας μην ονειρεύεται ότι θα κερδίσει τις μεγάλες ιδεολογικές μάχες. Την ώρα που θα προσπαθεί να πείσει την κοινωνία για το αυτονόητο των μεταρρυθμίσεων, κάποια αστεία ανάρτηση ενός αιθεροβάμονα θα είναι αρκετή για να αλλάζει την ατζέντα. Όσο φοβόμαστε να δηλώσουμε την ταυτότητά μας, τόσο θα βρισκόμαστε μόνιμα χαμένοι στην μάχη των ιδεών. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]