ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Από το Άγιο Όρος με αγάπη και σοφία

Από το Άγιο Όρος με αγάπη και σοφία

Με δύο βιβλία που κυκλοφορούν ταυτόχρονα από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου εγκαινιάζει την συγγραφική του δραστηριότητα ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος.

Το πρώτο τιτλοφορείται "Από καρδιάς" και περιλαμβάνει μικρά κείμενα με πνευματικό και παραινετικό χαρακτήρα. Στόχος του, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου είναι "να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις, να αναθαρρήσουν οι άνθρωποι και να αποδειχθεί τελικά, πόσο απλά είναι τα πράγματα, ενώ μέσα στον λογισμό του καθενός ο πειρασμός τα διογκώνει με έναν ανελέητο βομβαρδισμό σκέψεων, με σκοπό την απελπισία και την απόγνωση".

Επιπλέον ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου θέλουν μέσα από τα κείμενα αυτά να καταδείξουν το ρόλο της Μονής, ο οποίος είναι "αποκλειστικά πνευματικός και παρηγορητικός, μακριά από ακρότητες και φανατισμούς".

Τα κείμενα δίνουν απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα και αναζητήσεις και οι σκέψεις του ηγούμενου κ. Βαρθολομαίου αφήνουν χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας για μια καθημερινότητα πιο ήρεμη και πιο φωτεινή.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Το δεύτερο βιβλίο του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου τιτλοφορείται "Έτσι απλά" και είναι pocket size. Πρόκειται για μια σειρά χειρογράφων του κ. Βαρθολομαίου που προσφέρουν "στιγμές πνευματικής δροσιάς και ανάπαυσης". Είναι ένα μικρό και εύχρηστο βιβλιαράκι τσέπης, που μπορεί να έχει καθένας στην τσάντα του, στο γραφείο του, στο κομοδίνο του και να ανατρέχει σε αυτό για μικρά και ευχάριστα διαλείμματα.

"Το όνομα της Μονής Εσφιγμένου, δυστυχώς, λόγω της πολυχρόνιας κατάληψης των κτιρίων της από ακραία εξωεκκλησιαστικά άτομα, έχει ταυτιστεί με τη βία, τον φανατισμό και την αναρχία, πράγμα που δεν ταιριάζει σε μια ιστορική Αγιορείτικη Μονή, η οποία διακρίνεται τόσο για την πλούσια ιστορία της, όσο και ως τόπος άσκησης πολλών αγίων και αμέτρητων εσφιγμενιτών πατέρων, που έζησαν σε αυτήν και αφοσιώθηκαν στην άσκηση και στην προσευχή", σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γαζέτας, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1973. Περάτωσε την εγκύκλια εκπαίδευση και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1992 προσήλθε και εκάρη μοναχός στο υπό τον γέροντα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη ιερό σιμωνοπετριτικό κελλίο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις Καρυές Αγίου Όρους. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και παρέμεινε έως το έτος 2005.

Από το 2005 η συνοδεία του αρχιμ. Χρυσοστόμου, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πατριαρχική ευλογία, ανέλαβε τη διοίκηση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, η οποία βρισκόταν σε πολυετές καθεστώς χηρείας. Από την συγκρότηση της αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου το 2005 και έως την κοίμηση του Εσφιγμενίτη καθηγουμένου γέροντος Χρυσοστόμου το 2013, ο αρχιμ. Βαρθολομαίος υπηρέτησε ως προϊστάμενος και επίτροπος στην γεροντική σύναξη της Ιεράς Μονής, ενώ την εκπροσώπησε πολλές φορές στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Τον Σεπτέμβριο 2013 εξελέγη παμψηφεί καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, την οποία έκτοτε κατά Θεόν διαποιμαίνει. Ο καθηγούμενος Βαρθολομαίος είναι συγγραφέας πνευματικών κειμένων, ενώ προσκαλείται κατά καιρούς σε ενοριακές και ιερατικές συνάξεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.