Από την τσέπη του πλήρωνε ο Ν. Παππάς τα αθλητικά της ΕΡΤ

Από την τσέπη του πλήρωνε ο Ν. Παππάς τα αθλητικά της ΕΡΤ

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Το «τζάμπα» είναι μια πολύ παλιά ιστορία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τόσο παλιά που έχει παγιωθεί ως «ευγενική προσφορά» των απανταχού πολιτικών που ερωτεύτηκαν τον «λαό» και αφοσιώθηκαν στις υπηρεσίες του.

Σπανίως όμως, το «τζάμπα κοστολογείται από κάποιους ενδιαφερόμενους. Είτε πρόκειται για το τζάμπα σχολείο, το τζάμπα πανεπιστήμιο, το τζάμπα νοσοκομείο και το τζάμπα τηλεοπτικό θέαμα. Και κανείς δεν επιθυμεί να  πει ή να μάθει την αλήθεια της κοστολόγησης. Ίσως γιατί νομίζει ότι δεν τα πληρώνει ο ίδιος, ίσως πάλι επειδή βολεύεται με την ιδέα ότι δεν του αποκαλύπτουν πως ακριβώς τα πληρώνει.

Στην περίπτωση, όμως της ΕΡΤ, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με συνδρομητική τηλεόραση, αφού υπάρχει το τέλος της συνδρομής στον λογαριασμό του ρεύματος. Αλλά πέραν αυτού, το κρατικό ταμείο βρίσκει και άλλους τρόπους να συνδράμει στον προϋπολογισμό της.

Πρόσφατα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Superleague  θα δώσει 8,9 εκατ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές είχε υποσχεθεί στις ομάδες 63,2 εκατ. Ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έφερε μάλιστα, κι ένα παράδειγμα για το τι κόστιζε το αθλητικό θέαμα στους φορολογούμενους: η μετάδοση ολόκληρου του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 είχε στοιχίσει στην ΕΡΤ 10 εκατ. ευρώ!

Η ΕΡΤ τώρα θα καταβάλει 8,9 εκατ. ευρώ αντί για 22 εκατ.  που προβλεπόταν αρχικά και 44 εκατ.  που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση…

Έτσι εξοικονομήθηκαν για τους φορολογουμένους 13,1 εκατ. έναντι του αρχικού συμβολαίου και 35,1 εκατ. έναντι των προεκλογικών υποσχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Και όπως ήταν φυσικό, ο πρωτεργάτης των τηλεοπτικών προσφορών και φανατικός φίλος του λαού, πρώην υπουργός Νίκος Παππάς έγινε έξαλλος, δηλώνοντας τα εξής: «Τέλος το δωρεάν θέαμα λοιπόν από τη ΕΡΤ. Τέλος η στήριξη των σωματείων. Όποιος θέλει ποδόσφαιρο να πληρώνει συνδρομή. Αυτή είναι η επιλογή της ΝΔ. Η ΕΡΤ έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο τηλεοπτικό πεδίο, να στηρίξει τον αθλητισμό και να προσφέρει δωρεάν θέαμα σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Αυτή όμως τη δυνατότητα τη στερεί από την ΕΡΤ, από τα σωματεία και από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες φιλάθλους η κυβέρνηση της ΝΔ. Διότι είναι επιλογή της ΝΔ να έχει την ΕΡΤ ως παρία του τηλεοπτικού τοπίου, να μην στηρίξει τον αθλητισμό και σπρώξει τους φιλάθλους στις μηνιαίες συνδρομές των 50 ευρώ. Ο κόσμος του αθλητισμού και οι φίλαθλοι βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα...».

Δημιουργήθηκαν όμως ερωτηματικά, δεδομένου πως υπάρχει σε κάποιους, έστω και λίγους,  η αντανακλαστική ιδιότητα να σκέπτονται και να ρωτούν: και πως τα πλήρωνε η ΕΡΤ αυτά τα δικαιώματα, προκειμένου ο «αξιέραστος» λαός του Νίκου Παππά να απολαμβάνει ποδόσφαιρο; Από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων, εκ των οποίων οι μισοί και ίσως παραπάνω, δεν βλέπουν ποδόσφαιρο;

Για να καταλήξουμε με τα πολλά, ότι τα 63,2 εκ. που υποσχέθηκε στις ομάδες προεκλογικά, ο Νίκος Παππάς θα τα πλήρωνε από την τσέπη του!  Και δεν θα επιβάρυνε κανέναν από εμάς – τους περισσότερους- που δείξει δεν δείξει την Superleague η ΕΡΤ  ποσώς μας ενδιαφέρει.

Και κάπως έτσι, καταλάβαμε όλοι πόσο ανάλγητοι είναι τούτοι δω οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί καπιταλιστές ανέραστοι αντιλαϊκοί τύποι που μόλις ακούσουν για λαό, θέλουν να τον βασανίσουν ή να τον στείλουν στην λαιμητόμο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Γιατί, αφού πλέον δεν μπορούν να τον στείλουν στα ξερονήσια, του στερούν το ποδόσφαιρο. Και είναι μόνο η αρχή της ταπείνωσης του λαού, φιλέσπλαχνε ευεργέτη Νίκο Παππά…