Από την Ελλάδα της κρίσης, της απογοήτευσης και του λαϊκισμού στην Ελλάδα 2.0

Από την Ελλάδα της κρίσης, της απογοήτευσης και του λαϊκισμού στην Ελλάδα 2.0

Η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι πλεονεκτική, το ανθρώπινο δυναμικό είναι καταρτισμένο και ικανό, το κόστος εργασίας ανταγωνιστικό, υπάρχει τεχνογνωσία σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, οι Έλληνες της διασποράς έχουν ισχύ και θέληση να συμβάλλουν στην προσπάθεια και ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια που μας παρέχει στήριξη, σταθερότητα, ασφάλεια και κατεύθυνση.

Από την άλλη, η υπερβολική παρέμβαση του κράτους, η γραφειοκρατία, η υπερφορολόγηση, η ανεπάρκεια των υποδομών, η αργή απονομή δικαιοσύνης, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η παραοικονομία, η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, η έλλειψη παιδείας επιχειρηματικότητας, οι πελατειακές σχέσεις αλλά και η εργαλειοποίηση της διαμαρτυρίας και των απεργιών από μειοψηφίες που ξέρουν – μόνο – να φωνάζουν δυνατά κράτησαν έως τώρα τη χώρα χαμηλά.

Στα παραπάνω ας προσθέσουμε τα 10 και πλέον χρόνια βαθιάς κρίσης οικονομίας και αξιών, την επώδυνη και ζημιογόνο περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από δύο κόμματα που πολέμησαν την οικονομική ανάπτυξη και την υπερδωδεκάμηνη πανδημική κρίση. Όλα αυτά καθόρισαν το δύσκολο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αλλά μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι και να γνωρίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και τα πολύ καλύτερα ακολουθούν.

Η Ελλάδα, που μέχρι πριν δύο χρόνια απασχολούσε τη διεθνή κοινή γνώμη μόνο ως αρνητική είδηση, είναι σήμερα παγκόσμιο παράδειγμα μεθοδικότητας, καλής πρακτικής και επιτυχίας. Εμπνέει εμπιστοσύνη σε πολίτες και κυβερνήσεις και συμμετέχει, με καθοριστικό μάλιστα τρόπο, στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν εκείνος που πριν από έναν περίπου χρόνου πρότεινε να δανειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες από κοινού για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση.

Αυτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε στην συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τελικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32+25 δισ. με την ονομασία ΕΛΛΑΔΑ 2.0, την ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των χρημάτων που μας αναλογούν με τρόπο που θα απαντά πειστικά και θα αντιμετωπίζει οριστικά εκείνα που είπαμε ότι τόσα χρόνια μας κρατούν χαμηλά. Μια καλά τεκμηριωμένη πρόταση που εμείς πρώτοι στείλαμε, πριν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αμέσως απέσπασε τη στήριξη αλλά και τα θετικά σχόλια των εταίρων μας.

Στο σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 περιλαμβάνονται πράσινα έργα, επενδύσεις δηλαδή που ωφελούν το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και προσφέρουν στην οικονομία και στους πολίτες. Περιλαμβάνονται έργα, όπως λέμε, ψηφιακής μετάβασης, για να μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε με το δημόσιο από το σπίτι και το γραφείο μας, για να γνωρίζουμε, τόσο εμείς όσο και το κράτος, τι μας γίνεται, για να μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και οργάνωση τη δουλειά μας, για να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί διεθνώς.

Επίσης περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τις δεξιότητες των εργαζομένων ώστε να μην απειλείται η θέση εργασίας τους, που θα προωθούν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, που θα καταπολεμούν τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις, που θα δίνουν ευκαιρίες σε περισσότερους και ειδικότερα στους νέους, τις γυναίκες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, στο σχέδιο περιλαμβάνονται ιδιωτικές επενδύσεις που προσθέτουν στην εθνική προσπάθεια και σημαντικά ιδιωτικά χρήματα και ευνοούνται και ενθαρρύνονται οι συνεργασίες που θα μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις και θα τις κάνουν πιο δυνατές και πιο εξωστρεφείς, που θα τους δώσουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό . Η επόμενη έκδοση της χώρας μας θα είναι σίγουρα πολύ βελτιωμένη, απαλλαγμένη από τα «bugs», τα λάθη, τα σφάλματα, τα ελαττώματα και τις αποτυχίες με τις οποίες μεγάλωσε η γενιά μου.

Καταλήγοντας, θέλω να σημειώσω κάτι που μου έμεινε στο μυαλό, κάτι που είπε ο Πρωθυπουργός νωρίς, όταν ακόμη καλά–καλά δεν είχε οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια. Συνοπτικά, αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι αυτή τη φορά δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να προσφέρουμε πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά για να αλλάξουμε, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, δουλεύει και παράγει η χώρα. Για να μεγαλώσουμε την πίτα της οικονομίας, για να ανοίξουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα χρήματα για να υποστηρίξουμε τους πιο αδύναμους της κοινωνίας μας, για να ζούμε όλοι μας καλύτερα.

Με δυο λόγια, για να φτάσουμε στην «ΕΛΛΑΔΑ 2.0».

*Ο Άκης Μπάφας είναι Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.

Διαβάστε Περισσότερα