ΓΔ: 894,07 -12,00 (-1,32 %)

Τζίρος: 65,73 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,07 -12,00 (-1,32 %)

Τζίρος: 65,73 εκατ. €   RT

Από ποιες χώρες περιμένουμε επισκέπτες μετά τους Ισραηλινούς - Τι θα ισχύσει για τον εγχώριο τουρισμό

Από ποιες χώρες περιμένουμε επισκέπτες μετά τους Ισραηλινούς - Τι θα ισχύσει για τον εγχώριο τουρισμό

Από Ρωσία, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρείται να είναι οι επόμενοι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.

Ο τουρισμός για την χώρα έχει ήδη ανοίξει, πιλοτικά, με τον ερχομό των πρώτων τσάρτερ από το Ισραήλ, μετά από διακρατική συμφωνία, όμως έπεται συνέχεια πριν καν επικυρωθεί από τις Βρυξέλλες το «πράσινο διαβατήριο».

Το «μοντέλο» υποδοχής αναμένεται να είναι παρόμοιο με εκείνο για τους Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι ήδη έρχονται στην Ελλάδα δίχως να υποβάλλονται σε καραντίνα. Η είσοδός τους επιτρέπεται είτε μετά τον εμβολιασμό στη χώρα τους, είτε με τεστ PCR 72 ωρών πριν την άφιξη. Ετσι φαίνεται ότι θα συμβεί και με τους τουρίστες από τις παραπάνω χώρες.

Σημειωτέον ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με εκείνους που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες.

Δηλαδή μετά την άφιξή τους στην χώρα μπορούν να μεταβούν στον προορισμό τους, για παράδειγμα σε ένα συγκεκριμένο νησί, όπου και θα ακολουθήσουν τα μέτρα που ισχύουν. Με άλλα λόγια στην παρούσα συγκυρία, όπως ακριβώς ισχύει για τους έλληνες πολίτες, έτσι και για τους τουρίστες, δεν επιτρέπονται περαιτέρω οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Από τρεις χώρες οι επόμενοι

Μέχρι τώρα άλλες «ειδικές» διακρατικές συμφωνίες (in scripta) δεν υπάρχουν, όμως είναι σε εξέλιξη ειδικές συνεννοήσεις με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχωρημένες είναι οι επαφές με τρεις χώρες, την Ρωσία, την Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Να θυμίσουμε ότι προ πανδημίας τη χώρα μας επέλεγαν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη να έχει δηλώσει πως η Ελλάδα θα δεχτεί όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη συγκεκριμένη χώρα.

Η Σερβία θεωρείται μια από τις χώρες–εκπλήξεις όσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμών. Πέρα από τα γνωστά εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, χρησιμοποιεί για τους εμβολιασμούς και αυτά από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι αφίξεις των Σέρβων τουριστών μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το Πάσχα.

Ο στόχος που έχει τεθεί για τη Ρωσία είναι για 500.000 αφίξεις στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ρωσικό ΕΟΤ.

Οι υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι εν ισχύ από την περασμένη σεζόν, όπως και τα πρωτόκολλα, ενώ αναμένονται σύντομα και σχετικές βελτιώσεις στο υγειονομικό σκέλος.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Η κρίσιμη ημερομηνία για το συνολικό άνοιγμα του τουρισμού παραμένει η 14η Μαΐου, ημέρα που θα γίνει η εκκίνηση και του εσωτερικού τουρισμού. Εφόσον έχουν επιτραπεί ως τώρα οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θα είναι ελεύθεροι και οι Έλληνες πολίτες να πηγαίνουν στους προορισμούς για τις διακοπές τους, εφαρμόζοντας πάντα τα ισχύοντα μέτρα εκείνου του διαστήματος.

Οι άλλες χώρες

Το «πράσινο πιστοποιητικό» θα επιτρέψει στους εμβολιασμένους άλλων χωρών να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σ’ αυτό το τάιμινγκ η Γερμανία και η Γαλλία διανύουν περίοδο σκληρού lockdown, ενώ το πιο πιθανό σενάριο για τη Βρετανία είναι ότι δεν θα επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν εκτός συνόρων πριν από τις 30 Ιουνίου.

Οι στόχοι της βαριάς βιομηχανίας

Στόχος των προαναφερθέντων κινήσεων είναι η επίτευξη του 50% τζίρου του 2019, ο οποίος είχε φτάσει τα 18,2 δισ., το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Tο 2020 οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν σε μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, εισφέροντας στα ταμεία τουριστικά έσοδα 4,28 δισ.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας απασχολεί 400.000 εργαζόμενους, με τον φετινό στόχο να διαμορφώνεται σε 15 εκατ. τουρίστες και 9 δισ. ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ υπάρχει ήδη η πρόβλεψη τα περσινά vouchers που δεν χρησιμοποιήθηκαν και οι κρατήσεις που ακυρώθηκαν να αξιοποιηθούν φέτος.

Το ενδιαφέρον από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες έχει ήδη αναθερμανθεί. Η μέση δαπάνη των τουριστών από αυτές τις χώρες προσφέρει σημαντικά έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού το 2019 η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη ξεπερνούσε τα 600 ευρώ, με τους Γερμανούς να δαπανούν τα περισσότερα (734 ευρώ).