Από χθες η Ελλάδα είναι καλύτερη χώρα

Οι άστεγοι τοξικομανείς ή οι εκδιδόμενες τοξικομανείς ζουν στις παρυφές της κοινωνίας. Τους συναντάμε, κάποιες φορές, όσοι περπατάμε στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, συχνά σε άσχημη κατάσταση, να προσπαθούν να φτιάξουν τη δόση που έχουν μόλις προμηθευτεί και να την πάρουν, καταμεσής του πεζοδρομίου, σε κοινή θέα, μέρα-μεσημέρι.

Καμία αναβάθμιση της Ομόνοιας με ανακαινισμένα νεοκλασικά ή σύγχρονα πολυτελή πολυόροφα καταστήματα γεμάτα κίνηση δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση σύγχρονης πόλης όσο τοξικομανείς κάνουν χρήση σε δημόσια θέα.

Οι άνθρωποι αυτοί με τους σύγχρονους πολιτικούς όρους δεν μπορούν να ασκήσουν καμία οργανωμένη πίεση στις κυβερνήσεις, δεν μπορούν να διεκδικήσουν απολύτως τίποτα για τον εαυτό τους, ενώ όποια κυβέρνηση μπει στη διαδικασία να τους περιθάλψει μάλλον θα βρει τον μπελά της από αυτούς που πιστεύουν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν καλύτερες εάν εξοβελίσουμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, δηλαδή οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου οι τοξικομανείς μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, να φάνε κάτι, να τους δει κάποιος γιατρός, είναι παλιό αίτημα της Κοινωνίας των Πολιτών. Θυμόμαστε τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να προσπαθεί να βάλει στη δημόσια συζήτηση.

Οι χώροι αυτοί θεσμοθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την πρόβλεψη να λειτουργούν με την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ και κάποιων νοσοκομείων. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2019, λίγο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχηγού της αντιπολίτευσης τότε, στην Πλατεία Βάθης και τη συνάντηση που είχε με τοξικομανείς.  Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει αυτή τη διάταξη στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020, διεύρυνε το νόμο ώστε να  μπορούν να λειτουργούν χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, ακόμα και υπό τη μορφή κινητών μονάδων. Μάλιστα αρκετοί δήμαρχοι αντέδρασαν σε αυτή τη ρύθμιση.

Χθες ο πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα τέτοιο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Η λειτουργία του θα ευεργετήσει την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο σύνολό τους. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τοξικομανείς μέρα-μεσημέρι να χτυπάνε ενέσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το πόσο προοδευτική είναι η αντίληψη που θέλει το κράτος να απέχει από τις ηθικές κρίσεις για τις επιλογές των πολιτών. Το Κράτος δεν έχει καμία δουλειά να προβαίνει σε ηθικές κρίσεις, έχει όμως την υποχρέωση να παρεμβαίνει υπέρ της ευημερίας των πολλών και της προστασίας των αδύναμων.

Οι ΧΕΧ είναι μια μεταρρύθμιση από αυτές που δεν φέρνουν ψήφους, για να το θέσουμε και «μπακαλίστικα». Όμως, λειτουργούν ως δείκτης για την ποιότητα ζωής και την ανθρωπιά κάθε κοινωνίας. 

Από χθες η Ελλάδα είναι καλύτερη χώρα.