Αντώνης Κοτζαμανίδης: «Θα έχουμε αρκετές θετικές εκπλήξεις ακόμα για τους μετόχους μας»

Αντώνης Κοτζαμανίδης: «Θα έχουμε αρκετές θετικές εκπλήξεις ακόμα για τους μετόχους μας»

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Entersoft ολοκλήρωσε τη μετάταξη της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Η Δημόσια Προσφορά μετοχών έλαβε χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όταν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού άρχισαν να εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Η πορεία της εταιρίας χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά δικαίωσε όσους πίστεψαν το εγχείρημα της παρουσίας σε μια οργανωμένη αγορά.  Μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας προκειμένου να μας πει τις εντυπώσεις του από αυτή την πρώτη χρονιά παρουσίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑ αλλά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται το 2021.

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηδάκη

- Μετά από ένα χρόνο εισαγωγής στην Κύρια Αγορά και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του delisting ποια είναι τα θετικά που κρατάτε από αυτή την υπόθεση;

Η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά ενίσχυσε τα κεφάλαια που ήδη είχε η εταιρεία από τη ρευστότητά της και της έδωσε τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη φάση συγκέντρωσης του κλάδου μέσα από εξαγορές εταιρειών και δραστηριοτήτων. Οι οργανικοί ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη είχε η Entersoft, ενισχύονται από την εξαγορά δραστηριότητας ERP της Computer Life και την εξαγορά της Optimum που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020. Αυτά θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2021 και έπεται συνέχεια.

Εκτός όμως από την ανάπτυξη που τροφοδοτήθηκε από τα κεφάλαια της εισαγωγής στην Κύρια Αγορά, ενισχύθηκε σημαντικά η αναγνωρισιμότητα της εταιρείας που είναι βασικός παράγοντας περαιτέρω ανάπτυξης και διευρύνθηκε η μετοχική της βάση. Το πλήθος των μετόχων μας επταπλασιάστηκε περίπου μετά την εισαγωγή, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιώτες, Έλληνες αλλά και ξένους θεσμικούς να μπουν στο μετοχικό μας κεφάλαιο. Η μετοχής μας μπήκε πολύ γρήγορα στο Γενικό Δείκτη του ΧΑ και αυξήθηκε πολύ η εμπορευσιμότητά της. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στο μέλλον σε ένα ευρύτερο κοινό για να χρηματοδοτήσουμε ακόμα πιο φιλόδοξα πλάνα ανάπτυξης.

Είναι εντυπωσιακό πραγματικά ότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε λιγότερο από ένα χρόνο.

- Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό αυτής της χρονιάς ποια θεωρείται ότι ήταν η πιο σημαντική επιχειρηματική στιγμή σε αυτή την πορεία

Ήταν σίγουρα η επιμονή μας να συνεχίσουμε την αύξηση κεφαλαίου  και την εισαγωγή, παρά το διαφαινόμενο shock από το άγνωστο του επικείμενου πρώτου lockdown και κάποιες συμβουλές που μας δίνονταν από τρίτους για αναβολή της. Ήθελε γερό στομάχι αυτή η απόφαση και τελικά δικαιωθήκαμε.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από δύο ιστορικά γεγονότα. Την εισαγωγή στο ΧΑ και το ξέσπασμα της πανδημίας. Το δεύτερο, όντας ιστορικό για όλη την οικονομία, επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και δημιούργησε για πρώτη φορά κουλτούρα καινοτομίας στην ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Από την άλλη επιτάχυνε τη διαδικασία συγκέντρωσης του κλάδου στην οποία εμείς πρωταγωνιστήσαμε λόγω της εισαγωγής μας. 

- Η στρατηγική εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί και το 2021; Πιστεύετε ότι ο χώρος της πληροφορικής (λογισμικό) έχει και άλλα περιθώρια συγκέντρωσης;

Για τη δική μας εταιρεία απαντώ ευθέως ναι και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται! Είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με εταιρείες που μπορούν να διευρύνουν τις λύσεις που προσφέρουμε στην αγορά αλλά και να επιταχύνουν τη διείσδυση σε νέες αγορές και πελατολόγια. Οι συνέργειες ανάπτυξης που δημιουργούνται είναι συναρπαστικές και μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Δουλεύουμε διαρκώς πάνω σε αυτό και πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετές θετικές εκπλήξεις ακόμα για τους μετόχους μας. Έχουμε άλλωστε δώσει ήδη πολλά δείγματα γραφής.

- Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για το πώς κινείται η αγορά πληροφορικής στις αρχές της χρονιάς; Η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας είναι ένα γεγονός που θα σας βοηθήσει να αναπτυχτείτε ταχύτερα και σε ποιους τομείς

Μου είναι δύσκολο ακόμα να προσδιορίσω για το σύνολο της αγοράς. Εμείς πάντως έχουμε ξεκινήσει πολύ δυνατά και πάνω από τις αρχικές προσδοκίες μας. Αν και είναι νωρίς να κρίνουμε ακόμα, φαίνεται ότι αυτή η κουλτούρα ψηφιοποίησης και επένδυσης σε τεχνολογίες, έχει συνεπάρει πολλές επιχειρήσεις. Η αποκλιμάκωση των μέτρων σταδιακά θα αφυπνίσει και κλάδους που μέχρι σήμερα απέχουν από τις επενδύσεις, όπως οι κλάδοι που συνδέονται με τον Τουρισμό, την εστίαση, τα ποτά, την ένδυση - υπόδηση, το λιανικό εμπόριο κλπ.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αποδέσμευση των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, την εναρμόνιση με το myData και την ΑΑΔΕ αλλά και την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce) και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μας κάνουν ιδιαιτέρως αισιόδοξους για την επιτάχυνση της ανάπτυξής μας.