Ανταπόκριση από το Μπέργκαμο

Ανταπόκριση από το Μπέργκαμο

Η σιωπή στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας τις τελευταίες εβδομάδες είναι πρωτόγνωρη. Μόνο οι πένθιμες καμπάνες, τα μεγάφωνα της πολιτικής προστασίας που καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους, η σειρήνα των ασθενοφόρων και το κελάηδημα των πουλιών που έχουν κάνει κατάληψη στις άδειες πλατείες είναι ικανά να τη σπάσουν. 

Αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τους πολίτες του Μπέργκαμο, το οποίο πλήττεται σφοδρά από την επέλαση του νέου κορωνοϊού με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται δραματικά ώρα με την ώρα.

Οι ελάχιστοι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο δρόμο για να πάνε στη δουλειά τους, στο φαρμακείο ή στο σούπερ μάρκετ φορούν μάσκες και γάντια. Το μόνο που διακρίνεται από το κρυμμένο πρόσωπό τους είναι το βλέμμα αγωνίας, κυρίως όταν στο πέρασμά τους διασταυρώσουν έναν συμπολίτη τους. Αυτομάτως το σώμα παίρνει άλλη κατεύθυνση και η απόσταση ανάμεσα τους μεγαλώνει σημαντικά. 

Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας μήνας από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού και η αίσθηση του άτρωτου έχει παρέλθει. Πλέον ο κόσμος φοβάται. Τρέμει στην ιδέα ότι πρέπει να πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσει τα απαραίτητα. Προτιμά να καταναλώσει ό,τι έχει αποθηκευμένο στα ντουλάπια του παρά να χρειαστεί να σταθεί για ώρα στην ουρά και να μπει σε έναν κλειστό χώρο μαζί με άλλους ανθρώπους. Συγκλονίζουν εργαζόμενοι σε κατάστημα τροφίμων που αποκαλύπτουν ότι κλαίνε πριν ξεκινήσουν τη βάρδιά τους. Όλα αυτά, ενώ την περασμένη Παρασκευή μία γυναίκα 48 ετών που εργαζόταν ως ταμίας σε κατάστημα της Μπρέσα, τη δεύτερη σοβαρότερα πληττόμενη πόλη στην Ιταλία, έχασε τη ζωή της έπειτα από μόλις μία εβδομάδα από τη διάγνωση με τον Covid-19.

Η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με την προχθεσινή να είναι η πιο τραγική όλων, καθώς καταγράφηκαν 793 θάνατοι σε όλη τη χώρα, οδήγησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, να αυστηροποιήσει τα μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελευταίο μήνυμά του παύουν να λειτουργούν επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας.  Εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν ανοιχτά σουπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, ταχυδρομεία και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να ζητούν «λουκέτο» για τουλάχιστον 15 ημέρες καθώς μόνο με καθολικό «στοπ» μπορεί να ανακοπεί η πορεία του ιού. 

Επικεφαλής της καρδιολογικής κλινικής νοσοκομείου της Μπρέσα, μάλιστα, έκανε έκκληση «να κλείσουν όλα», καθώς όπως ανέφερε πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται ασθενείς 60 ετών αλλά και νεότεροι, με το μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων να κατεβαίνει. 

Οι εκκλήσεις αυτές αποδεικνύουν πως ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι χαλαρά κάτι που επιβεβαιώνεται και από το «παραθυράκι» που μένει ανοιχτό σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες. Έπειτα από συζητήσεις ημερών για το αν πρέπει να επιτρέπεται το τζόκινγκ, η κυβέρνηση έβαλε φρένο στις αθλητικές δραστηριότητες δίνοντας, όμως, τη δυνατότητα στους πολίτες να εξακολουθούν να αθλούνται αρκεί να βρίσκονται κοντά στην κατοικία τους.   

Έπειτα από τόσους νεκρούς και ύστερα από τις συγκλονιστικές εικόνες με την πομπή των οχημάτων του ιταλικού στρατού που μετέφεραν σορούς από το νεκροταφείο του Μπέργκαμο σε άλλες πόλεις καθώς υπάρχει έλλειψη χώρου στο κοιμητήριο της περιοχής, υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να βγαίνουν άσκοπα. Είναι σαν ο θάνατος να τους χτυπά την πόρτα και εκείνοι να την ανοίγουν, γιατί όπως δηλώνουν «ασφυκτιούν μέσα στο σπίτι». Ξεχνούν, όμως, ότι εκείνοι που ασφυκτιούν κυριολεκτικά είναι οι ασθενείς που λίγα λεπτά πριν εκπνεύσουν νιώθουν να πνίγονται.

Ως προς τα μέτρα και τη διαχείριση της κατάστασης έχουν υπάρξει εντάσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους δήμους και τις περιφέρειες καθώς οι τελευταίες έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Κόντε ζητούσε πλήρη συνεργασία και συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ρώμης χωρίς πρωτοβουλίες προκαλώντας αντιδράσεις από τους περιφερειάρχες που είτε προέκριναν αυστηρότερα, είτε ηπιότερα μέτρα. 

Ενδεικτικό της όλης σύγχυσης που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτοφανής κατάσταση είναι και ότι μέχρι και λίγο πριν τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού η Confindustria, η Ένωση Βιομηχάνων, με το βλέμμα στους ξένους εταίρους της  έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για περιορισμένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού επισημαίνοντας πως οι εταιρίες δεν πλήττονται. 

Φωτογραφία: AP