Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, με αυστηρά μέτρα προφύλαξης

Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, με αυστηρά μέτρα προφύλαξης

Μεγάλη ανάσα θα δώσει στο κοινό το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων την Δευτέρα, το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς. Αν λάβουμε υπόψη πως ό,τι αφορά την τέχνη είναι κλειστό, αλλά και πως την ερχόμενη Πέμπτη θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η κίνηση να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι είναι πολύ σημαντική.

Βεβαίως, υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν ήδη ληφθεί και σίγουρα θα επικαιροποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν κυκλοφορήσει, την ευθύνη για τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης εργαζομένων και επισκεπτών στους χώρους αρμοδιότητάς τους έχουν οι προϊστάμενοι των περιφερειακών και ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η απόσταση την οποία πρέπει να έχει κάθε άτομο από τους άλλους είναι 1,5 μέτρο, ενώ σε ομαδικές ξεναγήσεις το γκρουπ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα άτομα. Οι ποινές που επιφέρουν παραβάσεις των μέτρων αυτών έχουν καθοριστεί ως εξής:

Παράβαση κανόνων σχετικά με τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αριθμό γκρουπ επισκεπτών, μέγιστο αριθμό ταυτόχρονων επισκεπτών βάσει τ.μ. από νομικά πρόσωπα:1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. 2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Η 25η Μαρτίου ανήκει στις επίσημες αργίες του κράτους και μέχρι στιγμής θα πρέπει να θεωρούμε πως οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση κρίνει διαφορετικά, μπορεί να τους ανοίξει.

Εκείνα που θα μείνουν σίγουρα κλειστά προς το παρόν είναι τα μουσεία. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πολλά κράτη δεν σκέπτονται να τα ανοίξουν. Ας πούμε, η Γαλλία, δεν βλέπει φως στον ορίζοντα. Η Μεγάλη Βρετανία το σκέπτεται για μετά την 17η Μαΐου όμως. Η Γερμανία άνοιξε κάποια από τα μουσεία του Βερολίνου πριν από τρεις ημέρες, αλλά όχι πολλά. Σε αντίθεση με την ήπειρό μας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τα μουσεία λειτουργούν κανονικά.

Για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων αντιδρούν κάποιοι σύλλογοι εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού. Θεωρούν πως θα έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα, ή και ότι η κυβέρνηση το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους.

Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική. Ο κόσμος κουρασμένος από το διαρκές κλείσιμο, δικαιούται να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί έναν χώρο και να απολαύσει εκτός από τις αρχαιότητες, την φύση δίπλα τους. Ίσως μάλιστα, οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έπρεπε να έχουν κλείσει από την αρχή του κύματος πανδημίας το οποίο εξελίσσεται τώρα, καθώς είναι ανοικτοί και αναπεπταμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή δεν έχουμε ακόμα ξένους επισκέπτες, καλό θα ήταν να σπεύσουμε να δούμε τους αρχαιολογικούς χώρους μας όπως δύσκολα θα τους δούμε ξανά: με λίγους επισκέπτες, άρα με μεγαλύτερη δυνατότητα να θαυμάσουμε και να κατανοήσουμε τις αρχαιότητες που βλέπουμε. Απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος, για το οποίο και «μιλούν» εξαιρετικά εύγλωττα.

Tip για όσους σκέφτονται να κάνουν έναν τέτοιο περίπατο: διαβάστε πριν για τον χώρο που θα επισκεφθείτε, ώστε να ξέρετε τι βλέπετε. Με αυτό τον τρόπο, θα «ακούσετε» καλύτερα τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν τα μνημεία.