Άννα Διαμαντοπούλου, όπως λέμε Ανάπτυξη

Άννα Διαμαντοπούλου, όπως λέμε Ανάπτυξη

Το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου έγινε τις τελευταίες δεκαετίες συνώνυμο των μεταρρυθμίσεων, συνώνυμο της διαρκούς προσπάθειας για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της χώρας. Περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες ενός πολιτικού συστήματος που φλέρταρε συχνά με τον λαϊκισμό, κατάφερε να αναδείξει πολλές φορές την ουσία των προβλημάτων και των αναγκαίων αλλαγών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για να διεκδικήσει, εκ μέρους της Ελλάδας, τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ αποτελεί μια τιμητική πρόταση για την ίδια, ταυτόχρονα όμως και μια ισχυρή υποψηφιότητα της χώρας για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.

Πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται τη συμμετοχή και στήριξη της Άννας Διαμαντοπούλου στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη. Όπως και την ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία της, ως Ευρωπαίας Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικής πολιτικής, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Οι περισσότεροι αναπολούν το πέρασμά της από το Υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έφερε στη Βουλή, συγκεντρώνοντας τις ψήφους του συνόλου σχεδόν των κομμάτων. Η σταδιακή ακύρωση της μεταρρύθμισης στη συνέχεια, που όπως βλέπουμε οδήγησε την παιδεία στα σημερινά αδιέξοδα, κάνει τη συμβολή της Άννας ακόμα πιο σημαντική και επίκαιρη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε και έφερε εις πέρας όλα τα αξιώματα στα οποία εκλέχτηκε ή της ανατέθηκαν. Με συνέπεια, υπευθυνότητα αλλά και επιμονή στον αμετακίνητο στόχο του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και της οικονομίας. Κράτησε πάντα σταθερό το μέτωπο απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού που την πολέμησε σκληρά σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής της διαδρομής. Την ίδια στάση κράτησε και στις περιόδους που δεν διέθετε κάποιο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα. Απόδειξη η δραστηριοποίησή της, τα τελευταία χρόνια,  μέσα από το «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που η ίδια ίδρυσε. Το Δίκτυο εξελίχτηκε σε ένα πολύτιμο επιστημονικό και ερευνητικό εργαλείο που «έβαλε» την Ελλάδα στους ρυθμούς και το πνεύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Γράφει η Άννα στον πρόλογο του πρόσφατου βιβλίου της «από το Ντεσεβό στο Drone»: «Αυτό που θα ήθελα είναι να μοιραστώ σκέψεις και εμπειρίες με όσους συμμερίζονται την πεποίθηση ή την αίσθηση πως τα πάντα αλλάζουν γύρω μας με ρυθμούς απίστευτους- με όσους θέλουν να αναστοχαστούν ότι βίωσε η χώρα και όλοι εμείς, οι άνθρωποί της, με όσους πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουμε, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, γρήγορα, άμεσα, τώρα». Η Άννα Διαμαντοπούλου ανήκε πάντα - εντός ή εκτός κομμάτων - στον εκσυγχρονιστικό και αντιλαϊκιστικό χώρο. Από τις ίδιες αυτές θέσεις θα κληθεί, εφ’ όσον επιλεγεί, να υπηρετήσει το νέο αξίωμά της, στην ηγεσία του ΟΟΣΑ. Καλή επιτυχία να έχει, για το καλό όλων μας.