Άλλοι σε επαύλεις και άλλοι στα... ράντζα

Άλλοι σε επαύλεις και άλλοι στα... ράντζα

Της Νικολέττας Μουτούση

Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης ο εκλεκτός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, διοικητής πλέον της μονάδας και πρώην ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, εξασφάλισε για ένα ακόμη χρόνο μέχρι τον Μάιο του 2019 την πολυτελή παραμονή του σε έπαυλη του νησιού. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι μένουν, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας -«50 εργαζόμενοι σε λίγα τετραγωνικά χώρο σε άθλιες συνθήκες».

Οι… ασθένειες στον χώρο της Υγείας δεν έχουν τελειωμό. Στο Νοσοκομείο Πατρών ανέστειλαν επ' αόριστον τις χειρουργικές επεμβάσεις, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασθενών λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης υλικών και μηχανημάτων, στο Σισμανόγλειο αναγκάζονται να φροντίζουν στους διαδρόμους ασθενείς που χρήζουν φροντίδας ΜΕΘ, ενώ οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, αντί να λύνουν, επιτείνουν τα προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει με αφορμή τη μεταφορά της ψυχιατρικής φροντίδας από τα τρία ψυχιατρεία στις υγειονομικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα ήδη οι αρμόδιες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων να έχουν γεμίσει με ράντζα για να εξυπηρετήσουν τους ψυχικά ασθενείς.

Παράλληλα, δεν λείπουν και τα παρατράγουδα, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, όπου το μηχάνημα για ακτινογραφίες παρουσιάζει... συχνές βλάβες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις.

«Ευαγγελισμός»

Στον… αυτόματο λειτουργεί το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο θεωρητικά ανήκει η παροχή τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Μόνο που, πέραν της νοσηλείας 60.000 ασθενών τον χρόνο και των 12.000 χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί, το έργο του δεν σταματάει εδώ.

Αντιθέτως, από τα τακτικά ιατρεία και τα Επείγοντα περνούν κάθε χρόνο περισσότερα από 500.000 άτομα. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται για τα εργαστήρια του νοσοκομείου σε 8,5 εκατομμύρια εξετάσεις. «Ουσιαστικά το νοσοκομείο λειτουργεί ως μονάδα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας» καταγγέλλει ο επί 31 χρόνια καρδιολόγος του «Ευαγγελισμού» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει σταθερή και συχνά καθυστερημένη. Στην εικόνα αυτή έρχονται να προστεθούν και οι ανασφάλιστοι, τους οποίους περιθάλπει το νοσοκομείο και για τους οποίους δεν δίνεται καμία επιχορήγηση, παρότι προβλέπεται.

«Να σημειώσουμε ότι για νοσηλεία ανασφάλιστων απαιτούνται πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ! Για τους ανασφάλιστους όμως δεν έχει γίνει καμία επιπλέον επιχορήγηση» αναφέρει ο κ. Σιώρας, επισημαίνοντας και το ζήτημα των προβλημάτων σε ελλείψεις υλικών και υποδομών.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της 15ετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κ.λπ.)» υπογραμμίζει.

Εκτός από τις ελλείψεις, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά και τις αντιδράσεις των ασθενών και τις επιθέσεις των ίδιων αλλά και των συνοδών τους. Προ ημερών μία οροθετική, τοξικομανής δάγκωσε νοσηλεύτρια στο Δρομοκαΐτειο.

Θύμα ξυλοδαρμού

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου εργαζόμενη τραυματίστηκε σοβαρά από συνοδό ασθενή, καθώς όπως ισχυριζόταν δεν τον φρόντισαν στα επείγοντα περιστατικά. Παλαιότερα, στο νοσοκομείο Νίκαιας ασθενής επιτέθηκε με σουγιά σε νοσηλευτή, γιατί δεν του... άρεσε το φαγητό.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι γιατρός στα επείγοντα που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στο νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ λόγω των ελλιπών μέτρων φύλαξης, καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσωπικού, καταγγέλλονται συνεχώς κλοπές τσαντών από ασθενείς και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, αλλά και κλοπές αυτοκινήτων.

«Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση στο ψυχιατρικό τμήμα»

Κερασάκι στην… τούρτα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλα νοσοκομεία έρχεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μεταφέρει τις αρμοδιότητες από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας (όπως Δαφνί, Δρομοκαΐτειο) στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν ήδη προ εβδομάδων στον «Ευαγγελισμό», όταν αναγκάστηκε να φιλοξενήσει 52 ψυχικά ασθενείς, την ώρα που διαθέτει δυναμικότητα για 20 άτομα.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού», το Σωματείο Εργαζομένων κατέθεσε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή μήνυση. «Η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα έφτασε στο απροχώρητο», σημειώνει και προσθέτει: «Τα ράντζα με τους ασθενείς καλύπτουν καθημερινά όλους τους διαδρόμους της Κλινικής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τοποθετούνται λόγω έλλειψης χώρου και στα γραφεία ιατρών».

«Ο σχεδιασμός αυτός θα προκαλέσει ασυνέχεια στη φροντίδα των ασθενών και υποβάθμιση των υπηρεσιών» είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Σωματείου του ΨΝΑ, Θωμάς Δημουλάς, προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα απομείνουν μόλις 100 κλίνες σε κάθε ψυχιατρικό νοσηλευτήριο, γεγονός που θα προκαλέσει επιπλέον συμφόρηση στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ». Οπως και αποδείχθηκε στην πράξη.

Κινδυνεύουν και νεογνά

Καταγγελίες από τα νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Νίκαιας, Αλεξάνδρα, Αττικό και Έλενα Βενιζέλου έλαβε πρόσφατα η ΕΙΝΑΠ σχετικά με τα προβλήματα στη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία και για τον λόγο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Ο τωρινός τρόπος διακομιδής είναι επικίνδυνος και στηρίζεται στη συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ, κάτι το οποίο δημιουργεί χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων, καθώς όλες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία, υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα» σημειώνεται.

«Η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων» προστίθεται και ζητείται από την ΕΙΝΑΠ άμεση λύση του προβλήματος με μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Τις δυσλειτουργίες του συστήματος επιβεβαιώνει και το καμπανάκι που έχει σημάνει το Παίδων Αγία Σοφία, όπου το τμήμα ΩΡΛ υπολειτουργεί λόγω συνταξιοδοτήσεως γιατρών, με αποτέλεσμα περίπου 700 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.

Μια σειρά ερωτημάτων έχει θέσει η ΠΟΕΔΗΝ προς την κυβέρνηση, που προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα. Μεταξύ των οποίων:

* Γιατί κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών;

* Γιατί ένας νοσηλευτής κάνει βάρδια μόνος σε κλινικές ασθενών, εργαζόμενος νυχθημερόν χωρίς ρεπό και άδειες;

* Γιατί δεν ανοίγουν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού;

* Γιατί τα έκτακτα περιστατικά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων κάνουν 8 ώρες για να εξεταστούν και για να γίνει η εισαγωγή;

* Γιατί 50 νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο;

* Γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν υλικά και φάρμακα και σταματάνε θεραπείες και επεμβάσεις;

* Γιατί τα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες;

* Γιατί τα νοσοκομεία έχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί για 70 που χρειάζονται και χιλιάδες καρκινοπαθείς πεθαίνουν πριν από την ώρα τους;


Καρδιοπαθείς αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους

Εικόνες τραγικές κυριαρχούν και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, με την Καρδιολογική Κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων να γεμίζουν με ράντζα-φορεία ύστερα από κάθε εφημερία. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, «στην Καρδιολογική Κλινική αναπτύσσονται 10 ράντζα-φορεία και στη Μονάδα Εμφραγμάτων 5 ράντζα-φορεία έπειτα από κάθε εφημερία και έτσι ξεκινάει η οδύσσεια για το προσωπικό και τους ασθενείς».

Η περιποίηση των ασθενών γίνεται σε διαδρόμους, με νοσηλευτές και γιατρούς να στήνουν παραβάν για να βγάλουν καρδιογραφήματα και να παράσχουν οξυγόνο. «Είναι γεμάτος ο διάδρομος με καλώδια καθ' ότι δεν υπάρχουν υποδοχές για τα ιατρικά μηχανήματα και πρίζες. Είναι σχεδόν αδύνατη η διέλευση των ιατρών και νοσηλευτών για την παροχή υπηρεσιών» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ψάχνουν μόνιτορ για τους ασθενείς και απινιδωτές, κάνοντας ανάταξη χωρίς καταγραφή των ασθενών και στη μέση του… πουθενά. Η κατάσταση αυτή δεν εμπόδισε ωστόσο την Περιφέρεια Αττικής να εκδώσει ανακοίνωση προ εβδομάδων πως με συντονισμένες προσπάθειες με το υπουργείο Υγείας εκσυγχρονίζουν τα νοσοκομεία της Αττικής.
«Τα νοσοκομεία της Αττικής θα ενισχυθούν με νέο υπερσύγχρονο και αναγκαίο εξοπλισμό που θα αναβαθμίσει αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα ευημερούν τα νούμερα και δυστυχούν οι άνθρωποι. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στα νοσοκομεία», απαντάει πάντως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ, από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες), λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» υπογραμμίζει και η ΟΕΝΓΕ.

«Επειδή η κατάσταση με τις συχνές αναβολές των χειρουργείων λόγω μη επίλυσης, παρά τις υποσχέσεις, του προβλήματος της έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την κάλυψη του χώρου των χειρουργικών ασθενών από διασωληνωμένους που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, της έλλειψης αναισθησιολογικού εξοπλισμού και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού, ο Πανεπιστημιακός Χειρουργικός Τομέας αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει επ' αόριστον όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγουσών περιπτώσεων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Πατρών.

Μετά την απειλή για λουκέτο στο μεγάλο νοσοκομείο, το υπουργείο προχώρησε σε νέες υποσχέσεις για εξασφάλιση χρημάτων, για προμήθεια εξοπλισμού ώστε να λειτουργούν όλες οι ΜΕΘ, αλλά και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Μόνο που από υποσχέσεις το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει… χορτάσει, τώρα μένει να δούμε εάν θα γίνουν πράξη.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 11 Ιουνίου.