Άλλαξε η βάρδια στην Κουμουνδούρου

Του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος προφανώς ανέλαβε τη βάρδια του 15γουστου στην Κουμουνδούρου, του φάνηκε «μισή και υποκριτική» η συγνώμη του πρωθυπουργού για τις φωτιές. Εμφανιζόμενος μετά από αρκετό καιρό live στο στούντιο του Σκάι, αρχικά ανέφερε ότι ήταν μισή και στη συνέχεια την υποβάθμισε σε «δήθεν συγγνώμη».

Κλασικοί φυγόπονοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να σκαλίζουν με υπομονή και επιμονή τα στοιχεία για τις ευθύνες και τις τρύπες στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας ψάχνουν να βρουν επίθετα για τη συγγνώμη. Λες και οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα και την ουσία.

 Η «αντικειμενική πραγματικότητα», που έλεγε το 2018 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος - συντονίζοντας τη συνέντευξη τύπου με τα δορυφορικά  στίγματα των εμπρηστών, τα «σόρυ δηλαδή» των αξιωματικών της πυροσβεστικής και τη «χορογραφία της υποκρισίας -  είναι διαμορφωμένη.  

Οι φωτιές κατέστρεψαν αλλά δεν κάηκαν άνθρωποι παρατημένοι στη μοίρα τους, σε γη και θάλασσα.  

Μισή, υποκριτική, δήθεν ή ό,τι άλλο, η συγγνώμη από το στόμα του Μητσοτάκη και ειπώθηκε και εξηγήθηκε το ηθικό και πολιτικό της υπόβαθρο. Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν τη δυναμική της στο εκλογικό σώμα. Προέκυψε και το έμφραγμα του Νίκου Χαρδαλιά, συνεπεία της ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης πέραν των ορίων στο πεδίο, ως μια ακόμη παράμετρος της ίδιας αντικειμενικής πραγματικότητας.

Οι του επιτελικού κράτους, αποφάσισαν ότι οι ανθρώπινες ζωές μπορούν και πρέπει να σωθούν με συντονισμένες εκκενώσεις. Τις οργάνωσαν, τις διέταξαν, τις υπερασπίζονται.

Οι του κοινωνικού κράτους και του «πάνω από τους αριθμούς οι άνθρωποι», ισοφαρίζουν τις ζωές που σώθηκαν με στρέμματα, δέντρα, ζώα και σπίτια. Όλα μαζί.  

Η κατασκευασμένη δυστοπία με τα tweets και τα δημοσιεύματα για τους  «ζωντανούς – νεκρούς» και τα «ζόμπυ που κυκλοφορούν τώρα στα καμένα» ανατρέπεται από τους ίδιους τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές. Αρνήθηκαν να καούν ζωντανοί και αρνούνται να παραιτηθούν από τη ζωή, για να γίνουν «αντιπολιτευτική πραγματικότητα».   

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κι ο πρόεδρος και τα στελέχη του, πιστεύουν πως το 112 δεν είναι για χόρταση γιατί θα φτάσει στην… κατάχρηση και «σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού αν γίνεται κατάχρηση, δεν θα οδηγείται ο πολίτης στο να εκκενώσει τελικά».

Πρόοδος σημαντική από τη μέρα που δίπλα στον Νίκο Τόσκα έλεγε «εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να γίνει εκκένωση μέσα σε μιάμιση ώρα» και ότι «τα πολεμικά πλοία δεν μπορούσαν να βγουν στην παραλία» για να σώσουν τους ανθρώπους.  

Μας ταλαιπωρεί η διαρκής ενασχόληση με το παρελθόν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας βοηθήσει λιγάκι και ο πρόεδρος Τσίπρας βάζοντας όταν χρειάζεται «διπλοβάρδια» τον Ν. Ηλιόπουλο και τον Αλ. Χαρίτση. Αυτοί του είναι και μας είναι αναγκαίοι τώρα.