Αγόρασα και το twitter, πάμε μια βόλτα;

Από αλλού το περίμεναν, από αλλού, τελικά, τους ήρθε. Αναφερόμαστε στα λεγόμενα «συστήματα» του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον αυτά εκφράζονται από ιστορικούς μηντιακούς παράγοντες με μεγάλη ισχύ και διεθνή εμβέλεια.

Όσοι παρακολουθούν τα αμερικανικά Μέσα με συνέπεια, σίγουρα είχαν παρατηρήσει ότι από το 2016 ακόμα, από τότε δηλαδή που ο Τραμπ παραμέρισε τους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον «πόλεμο» που είχαν ξεκινήσει εμβληματικοί μηντιακοί τίτλοι που η ιστορία τους έχει συνδεθεί με εμβληματικούς αγώνες στην ιστορία της χώρας, από την εποχή του Λίνκολν ακόμα και του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας. 

Το The Atlantic πρωτίστως και από κοντά οι New York Times και η Washington Post, είχαν βάλει στο στόχαστρο τον ιδρυτή του facebook, τον νεαρό Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για τον οποίο κυκλοφορούσαν φήμες ότι είχε σκοπό να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας με όχημα το μηντιακό του κολοσσό. Οι Δημοκρατικοί δεν θα επέτρεπαν να τους συμβεί ό,τι και στους Ρεπουμπλικανούς: Κανένας αουτσάιντερ δισεκατομμυριούχος δεν θα διέλυε και το δικό τους κόμμα.

Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν ιδιαίτερα συνεργάσιμες προς τους Δημοκρατικούς που διέρρεαν πως όταν θα επανέρχονταν στην εξουσία θα τις διέλυαν και μάλιστα όταν η νίκη του Τζο Μπάιντεν «κλείδωσε», το twitter προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση απαγόρευσης της χρήσης του σε εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, στα άρθρα μας το έχουμε ήδη σχολιάσει.

Χθες, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου ανακοίνωσε ότι έκανε μια προσφορά για μια πολύ επιθετική εξαγορά του twitter στο οποίο δραστηριοποιείται πολύ έντονα, πριν γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, εδώ και δεκαπέντε, περίπου, ημέρες.

Ο  Έλον Μασκ θέλει να αναδιοργανώσει το twitter «ώστε να λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία», όπως δήλωσε. Με ευαγγέλιο την περίφημη απόλυτη ελευθερία της έκφρασης επικρίνει συχνά τους όρους χρήσης που δεν επιτρέπουν την έκφραση λόγου μίσους κάθε είδους. 

Δεν θα προχωρήσουμε σε κρίσεις για την πνευματική και ηθική συγκρότηση του Μασκ όπως έχει θελήσει ο ίδιος να τη γνωρίσουμε μέσα από τα tweet του. Θυμίζουμε μόνο ότι ένα μόλις δικό του tweet είναι αρκετό για να επηρεάσει τις διεθνείς χρηματαγορές.

Τώρα έχει βάλει στο μάτι την πλατφόρμα που ανέδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα σχέδιά του, ίσως ούτε και ο ίδιος γιατί απλούστατα μπορεί και να μην έχει κανένα περίπλοκο σχέδιο  και να θέλει απλώς να διασκεδάζει ως κάτοχος του μεγαλύτερου και επιδραστικότερου πομπού του πλανήτη. 

Κάνουμε όμως κάποιες σκέψεις για του Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν που δυστυχώς δεν προχώρησε τα σχέδιά της για τη διάλυση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, η ιστορία έχει να μας πει πολλά για όσα συνέβησαν σε όσους κάποια στιγμή ζήλεψαν τα όπλα των αντιπάλων τους και αντί να τα εξουδετερώσουν, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Δύσκολο να αισιοδοξεί κανείς για το μέλλον.