The Visionaries και πώς να επενδύσετε σε αυτούς

The Visionaries και πώς να επενδύσετε σε αυτούς

Της Μαίρης Βενέτη

Ο κόσμος των αγορών, δυστυχώς για τους μικροεπενδυτές, δεν αρχίζει αλλά ούτε και τελειώνει μέσα στα  πλαίσια των οργανωμένων χρηματιστηρίων.

Από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, η συμμετοχή στις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας πριν αυτές προχωρήσουν στη δημόσια εγγραφή τους-IPO- αποτέλεσε την μεγαλύτερη ευκαιρία δημιουργίας αξίας.

Μερικοί από τους τομείς με συναρπαστικά μεγάλη ανάπτυξη μέχρι στιγμής είναι τα smartphones, το cloud computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο τομέας της βιοτεχνολογίας και η επονομαζόμενη sharing economy.

Όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πρωτοεισαχθεί σε οργανωμένη αγορά, είναι εύκολη η συμμετοχή σε αυτές. Άλλωστε υπάρχουν ETFs που προσφέρουν στους επενδυτές διαφοροποιημένη έκθεση σε μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις, που μόλις έχουν κάνει την δημόσια εγγραφή τους σε οργανωμένη αγορά. Για παράδειγμα το Renaissance IPO ETF και το GSV Capital είναι δυο ενδεικτικά ETFs στον τομέα αυτό.

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες αξίας είναι στις ιδιωτικές αγορές

Η αλήθεια είναι ότι όταν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση κάνει την είσοδο της σε οργανωμένη αγορά, έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή. Μάλιστα τις περισσότερες φορές έχει ήδη ξεφύγει κατά πολύ από αυτό που λέμε startup.

Δυστυχώς για τους περισσότερους επενδυτές οι νεοσύστατες εταιρείες δεν είναι διαθέσιμες μέσω δημόσιων και οργανωμένων αγορών. Όμως οι μεγαλύτερες χρηματοροές πραγματοποιούνται καταρχήν στις ιδιωτικές αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι πολλές αξιόλογες startups να αναπτύσσονται εκτός των δημόσιων αγορών και όταν τελικά εισέρχονται σε αυτές, να ανήκουν ήδη στην υψηλή κεφαλοποίηση.

Για παράδειγμα η Uber έφτασε ήδη σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως ιδιωτική εταιρεία, με τη SoftBank να κατέχει περισσότερο από το 15% πριν την IPO.

Ο κύριος λόγος της τάσης αυτής είναι ότι οι ιδρυτές επιδιώκουν να παραμείνει η εταιρεία τους  στην ιδιωτική αγορά όσο γίνεται περισσότερο, έναντι να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά και να την προστατεύσουν όσο ακόμα είναι «νεογέννητη» και εύθραυστη από τις διακυμάνσεις των οργανωμένων αγορών. 

H τέχνη της επένδυσης πριν την IPO 

Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη τέρψη για έναν επαγγελματία επενδυτή- και όχι μόνο- από το να ανακαλύπτει σήμερα τις εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν αύριο.

Αν καταφέρει μάλιστα να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο όταν είναι ακόμα  στα σπάργανα, δηλαδή στο στάδιο που ό,τι κυοφορήθηκε η επιχειρηματική ιδέα και ξεπήδησε η νέα επιχείρηση, τότε η ηθική του ικανοποίηση κάποιες φορές έχει και μεγάλο οικονομικό αντίκρυσμα.

Οι επενδυτές που συνήθως ασχολούνται με θέματα ιδιωτικής τοποθέτησης σε φιλόδοξα νέα επιχειρηματικά σχέδια, συνήθως είναι είτε θεσμικοί επενδυτές- τράπεζες, venture capital, ή συνταξιοδοτικά ταμεία- είτε ιδιώτες υψηλής αξίας.

Στην Αμερική για να μπορεί ένας μεμονωμένος επενδυτής να συμμετάσχει σε προσφορά ιδιωτικής τοποθέτησης, πρέπει να είναι διαπιστευμένος επενδυτής, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η απαίτηση αυτή σε πολλές πλατφόρμες, όπως η Equityzen για παράδειγμα, επιτυγχάνεται με καθαρή αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή ετήσιο εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων.

Όμως οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης επιτρέπουν πλέον και σε μικρότερους επενδυτές να επενδύσουν σε νεοφυείς  επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μέσω των crowdfunding πλατφόρμων ή απευθείας με μετοχές που θα τους δώσει ο νέος επιχειρηματίας μέσω  private placement έναντι να εξασφαλίσει κεφάλαια για την υλοποίηση της ιδέας του.

Βέβαια υπάρχει πάντα και ο έμμεσος τρόπος επένδυσης, ήτοι μέσω των εταιρειών που συμμετέχουν ή εξαγοράζουν καινοτόμες startups.

Η Amazon, η Apple, η Google, η Microsoft η Facebook κ.α είναι οι πρώτες που ανακαλύπτουν και παρακολουθούν στενά τις επιχειρηματικές ιδέες  που έχουν το υλικό να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Διαθέτουν  μάλιστα θυγατρικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα η Μ12 της Microsoft -πρώην Μicrosoft Ventures-,που έχουν ως βασική αποστολή να είναι στρατηγικοί συνεργάτες σε βασικά στάδια ανάπτυξης καινοτόμων startups.Eιδικά στον χώρο του Cloud, των data analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης πολλές φορές εξαγοράζουν τις πρωτότυπες εφαρμογές σχεδόν εν τη γενέσει τους.

Μέσα στους στόχους τους όμως είναι και ιδέες μεγαλόπνοες, δύσκολα  υλοποιήσιμες και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης.

Λαμπρό παράδειγμα είναι  η Google, που  μαζί με την Fidelity Investments ήταν από τους πρώτους που στήριξαν μια από τις δημοφιλέστερες μη εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Με τη συμμετοχή τους κατά 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Space X, στοιχημάτισαν  στο διαστημικό όραμα ενός από τους μεγαλύτερους οραματιστές των αγορών, του Elon Musk.

Ένα όραμα που περιλαμβάνει από επανδρωμένες διαστημικές κάψουλες που θα λειτουργήσουν ως ταξί ανάμεσα στη Γη και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έως τον αποικισμό του κόκκινου πλανήτη.

Ένας επενδυτής λοιπόν της Alphabet είναι ταυτόχρονα και επενδυτής στην Space X, αλλά και σε πλήθος άλλων εξαγορών όπως στη γαλλική Moodstocks, στην Hark, στην DeepMind, στην Dark Blue Labs και πολλές άλλες.

Επενδύσεις στην τεχνολογία και στα διαστημικά ταξίδια του μέλλοντος

Μιας και μιλάμε για διάστημα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει για πρώτη φορά μια επιστημονική αποστολή στη Σελήνη με την προοπτική να αρχίσει γεωτρήσεις στο φεγγάρι έως το 2025.

Για τον σκοπό αυτό, η ESA υπέγραψε ετήσιας διάρκειας συμβόλαιο με την αεροδιαστημική ευρωπαϊκή εταιρεία ArianeGroup, με έδρα το Παρίσι, προκειμένου να κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για τη δυνατότητας μιας αποστολής εξόρυξης ρεγόλιθου στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο ρεγόλιθος αποτελεί ένα στρώμα που καλύπτει την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων και αποτελείται από ένα μείγμα διαφόρων υλικών και χημικών ουσιών. Στόχος της ESA είναι να εξάγει οξυγόνο, νερό και καύσιμα από τον ρεγόλιθο.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, η ArianeGroup θα συνεργασθεί με τη νεοσύστατη γερμανική εταιρεία PTScientists που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τη σεληνιακή άκατο της ευρωπαϊκής ρομποτικής και μη επανδρωμένης αποστολής, καθώς και με τη βελγική εταιρεία Space Applications Services που θα αναπτύξει τις σεληνιακές εγκαταστάσεις ελέγχου και επικοινωνιών.

Επενδύσεις στην ενέργεια των αστεριών

Πολλά υποσχόμενες είναι και οι startups στον ενεργειακό χώρο, είτε πρόκειται για παραγωγή,  είτε πρόκειται για αποθήκευση ενέργειας.

Οι επενδυτές για παράδειγμα της ιταλικής Ε.ΝΙ δεν συμμετέχουν  μόνο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο ,αλλά και στο όραμα  της απεριόριστης «καθαρής» ενέργειας», της ενέργειας του ήλιου και των αστεριών!

Πρόκειται για την πυρηνική σύντηξη, η οποία  βασίζεται στη συγχώνευση ατόμων υδρογόνου, που δημιουργούν το βαρύτερο ήλιο και παράλληλα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε «καθαρό» ηλεκτρισμό. Μια διαδικασία που δεν εκπέμπει άνθρακα στην ατμόσφαιρα ,καθώς δεν απαιτεί καύση και είναι ακριβώς το αντίστροφο της πυρηνικής σχάσης που χρησιμοποιείται στα πυρηνικά εργοστάσια σήμερα.

Αντίθετα με το ουράνιο ή το πλουτώνιο που χρησιμοποιούνται ως πυρηνικά καύσιμα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες σχάσης για ηλεκτροπαραγωγή, το υδρογόνο, που θα είναι το καύσιμο για τους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης, δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει είδος σε έλλειψη, καθώς υπάρχει σε αφθονία παντού. Επιπλέον, δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα.

Σήμερα η πιο προχωρημένη προσπάθεια παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη είναι ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας –ITER- που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που  αναμένεται να λειτουργήσει το 2035 και  έχει σχεδιασθεί για να παράγει 100 μεγαβάτ θερμότητας. Έχει γνωρίσει όμως διαδοχικές καθυστερήσεις και μεγάλες υπερβάσεις κόστους στην πορεία, ενώ επιπλέον δεν θα μετατρέπει άμεσα τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό.

Η Ε.ΝΙ έχει ήδη προσφέρει χρηματοδότηση 50 εκατ. δολαρίων στη  νέα συμμαχία του Πανεπιστημίου ΜΙΤ με τη νέα ιδιωτική αμερικανική εταιρεία τεχνοβλαστό του, την  Commonwealth Fusion Systems (CFS), προκειμένου να προσπεράσει την γαλλική προσπάθεια και σε 15 χρόνια να έχει κατασκευασθεί το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, μέσω πυρηνικής σύντηξης.

Η θερμοπυρηνική σύντηξη απαιτεί θερμοκρασίες εκατοντάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου,- πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στο κέντρο του Ήλιου- τις οποίες όμως είναι αδύνατο να αντέξει οποιοδήποτε υλικό. Για να ξεπερασθεί λοιπόν  αυτό το πρόβλημα , πρέπει να δημιουργηθούν πανίσχυρα μαγνητικά πεδία που θα συγκρατούν στο κενό του αντιδραστήρα- χωρίς δηλαδή  να αγγίζει τα τοιχώματα του- το καυτό πλάσμα των υποατομικών σωματιδίων.

Η CFS που ιδρύθηκε το 2017 και εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιεί τεχνολογία υπεραγωγών οξειδίου του χαλκού σπάνιων γαιών για την ανάπτυξη ενέργειας. Αυτά τα νέα υπεραγώγιμα υλικά, αντέχουν μεγάλες θερμοκρασίες και καθιστούν πιο εύκολη τη δημιουργία τέτοιων μαγνητών, που θα είναι μικρότεροι σε μέγεθος, αλλά πολύ ισχυροί.

Συνολικά, με βάση τα αμερικανικά σχέδια, η υπό ανάπτυξη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική σύντηξη θα είναι μόνο το ένα πέμπτο σε μέγεθος σε σχέση με την αντίστοιχη μονάδα του ITER - και αυτό θα αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όταν φθάσει η στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης.

Αν και υπάρχουν πολλές startups που προσπαθούν να αναπτύξουν παρόμοιες τεχνολογίες- όπως η βρετανική εταιρεία Tokamak Energy ή αμερικανική Helion Energy με μετόχους  τηο Mithril Capital Management,  και  Capricorn Investment Group- εντούτοις το εγχείρημα του ΜΙΤ θεωρείται μέχρι στιγμής το πιο πολλά υποσχόμενο.

Παντού υπάρχει και ένας Έλληνας

Στο γεγονός ότι το υδρογόνο δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει είδος σε έλλειψη, καθώς υπάρχει σε αφθονία παντού, φαίνεται ότι αποφάσισε να επενδύσει και μια ελληνική εταιρεία, η Lion Alternative Energy PLC, με έδρα το Λονδίνο, και έναν Έλληνα για τιμονιέρη, τον Κώστα Λιάπη.

Η εταιρεία που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Imperial στο Λονδίνο, αναπτύσσει μεταξύ άλλων και μια μπαταρία στην κατηγορία ροής- οξειδοαναγωγής με μεγάλα πλεονεκτήματα κόστους και απόδοσης, χάρη σε έναν «μαγικό» ηλεκτρολύτη που αποτελεί και το επτασφράγιστο μυστικό της.

Ο ηλεκτρολύτης σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, περιέχει ουσίες χαμηλού κόστους και χωρίς περιορισμό πόρων, κάτι  που επιτρέπει την παραγωγή των μπαταριών Lion  χωρίς τον κίνδυνο έλλειψης πρώτων υλών και χωρίς μεγάλο κόστος, τη στιγμή που για άλλες μπαταρίες, το μέταλλο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μπαταρίας.(σ.σ στις  μπαταρίες βαναδίου το εκτιμώμενο κόστος της πρώτης  ύλης αντιπροσωπεύει περίπου 50$/kWh-100$/kWh  του συνολικού κόστους της μπαταρίας).

Επιπλέον, ο ηλεκτρολύτης της Lion απαιτεί απλές τεχνολογίες παραγωγής -σε αντίθεση με τις μπαταρίες από χρώμιο ή βανάδιο- και δεν απαιτεί υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Είναι μη τοξικός, μη εύφλεκτος και πλήρως ανακυκλώσιμος, ενώ δεν παρουσιάζει κίνδυνο τοξικότητας.

Λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής του ηλεκτρολύτη και του μεγάλου εύρους των θερμοκρασιών λειτουργίας (-25ο C-+80Ο C), η μπαταρία Lion θα είναι κατάλληλη για απομακρυσμένες τοποθεσίες και ακραίες θερμοκρασίες.

Το γεγονός επίσης ότι έχει αρθρωτά εξαρτήματα της δίνει τη δυνατότητα να καλύψει μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων ισχύος (5Kw-20MW) και ως εκ τούτου μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών από ανανεώσιμες πηγές ως διαχείριση ενέργειας κ.α.

Το κόστος για συμβατικές μπαταρίες είναι πάνω από 250 δολάρια/Kwh, για μπαταρίες ιόντων λιθίου άνω των 400 δολαρίων /Kwh και για υπάρχουσες μπαταρίες ροής άνω των 350 δολαρίων/Kwh.

Η βιομηχανία έχει άτυπα συναινέσει ότι για να υιοθετηθούν ευρέως οι μπαταρίες ροής  θα πρέπει η τιμή τους να είναι κάτω από 100 δολάρια /Kwh. Το συγκεκριμένο κόστος παραγωγής εκτιμάται από την ομάδα ανάπτυξης της  μπαταρίας Lion ότι θα είναι κάτω από την τιμή των 80 δολαρίων/Kwh.

Αν όμως συνυπολογίσουμε τη μεγάλη διάρκεια ζωής του ηλεκτρολύτη και το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία αναπτύσσει μεμβράνη με χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση και υψηλή μηχανική αντοχή, τότε οδηγούμαστε  σε ένα ακόμα χαμηλότερο πραγματικό κόστος. Δεδομένου ότι πρόκειται για ελληνική προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ευχή όλων είναι η μπαταρία Lion να υλοποιηθεί να κάνει σύντομα το ντεμπούτο της στην βιομηχανία.

Επενδύσεις στη νευροτεχνολογία

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί κάποιος τον Elon Musk σε πρωτοτυπία, καθώς κρύβεται πίσω από τα μεγαλύτερα οράματα.

Μπορεί να είναι συνδεδεμένος με το όνομα της Tesla και της Space X, όμως οι φιλοδοξίες του είναι πολύ μεγαλύτερες από τον εποικισμό του Άρη ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πριν  τρία χρόνια με άλλους οχτώ συνεταίρους, δημιούργησε τη Neuralink, μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη της τεχνολογίας μέσω της οποίας οι υπολογιστές θα μπορούν να συνδέονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο αρχικός στόχος της  ήταν η αντιμετώπιση των ασθενειών του εγκεφάλου, η συνειδητοποίηση όμως μέσω της ψηφιοποίησης του DNA, ότι το ανθρώπινο γονιοδίωμα βασίζεται στο δυαδικό τρόπο αρίθμησης όπως και οι υπολογιστές, άνοιξαν νέους ορίζοντες στους μετόχους της.

Ήδη το 2017 η εταιρεία άντλησε 27 δισ. δολάρια έναντι να επισπεύσει τις έρευνες πάνω στην τεχνολογία «neural lace». Πρόκειται για εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, με στόχο την βελτίωση της μνήμης, αλλά και την ενίσχυση των ανθρώπων με επιπρόσθετη, τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο  Musk: «Αυτό το προϊόν θα επιτρέψει σε όποιον θέλει, να έχει υπεράνθρωπη γνώση. Πόσο έξυπνοι είστε όταν έχετε ένα Smartphone ή έναν υπολογιστή και πόσο όταν δεν έχετε;  Το τηλέφωνο σας θυμάται τέλεια τα βίντεο και τις φωτογραφίες σας. Είναι μια επέκταση του εαυτού σας. Είστε ήδη ένα σάιμποργκ, απλά δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Ο ρυθμός των δεδομένων είναι πολύ αργός, αλλά με το Neuralink θα γίνεται πολύ πιο γρήγοροι, θα μπορείτε να θυμάστε τα πάντα, να απαντήσετε σε όποια ερώτηση και αν σας κάνουν».

Η μόνη μας παρατήρηση είναι ακριβώς πάνω στην πρώτη φράση του Musk: η Neuralink απευθύνεται σε όποιον θα επιθυμεί τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ή  σε όποιον θα μπορεί να πληρώσει; Από το ερώτημα αυτό ξεκινούν άλλωστε και οι περισσότερες αντιδράσεις πάνω στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας. 

Μικρότερες startups-ευκολότερη απευθείας επένδυση μέσω private placement

Startups με λιγότερο ή περισσότερο εντυπωσιακές ιδέες, αλλά με ευρύ φάσμα εφαρμογής, μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα σε μεγάλα εμπορικά brand και σαφέστατα είναι ευκολότερα προσεγγίσιμες.

H Zebra εφαρμόζει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στη σάρωση ιατρικών εικόνων-έναντι 1$ ανά σάρωση (!)- προσφέροντας στους ακτινολόγους μια επαναστατική εφαρμογή που εντοπίζει αλλοιώσεις που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες από το ανθρώπινο μάτι. Μάλιστα είναι πιθανό να προσφέρουν τις λεπτομερείς ιατρικές εικόνες μέσω του cloud της Google.

Χάρη στους αισθητήρες της η Vayyar μετατρέπει κάθε κινητό ή tablet σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα απεικόνισης 3D. Ο χρήστης θα μπορεί να αναλύει αντικείμενα, τη σύνθεση των υλικών τους και τις αλλαγές αυτών, είτε η προβολή αυτή αφορά τον καρκίνο του μαστού, είτε διαρροή υγρού ή ασφάλεια τροφίμων. 

Η Relativity Space 3D, είναι στην ουσία ένα αυτοματοποιημένο εργοστάσιο εκτύπωσης  πυραύλων χαμηλού κόστους, έναντι να μεταφέρουμε φθηνά αντικείμενα στο διάστημα. Ακολουθώντας την τάση μικρο-δορυφόρων –πρόσφατα η Space X έθεσε σε τροχιά 64 μικρούς δορυφόρους σε μια αποστολή-οι ιδρυτές της έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν τον μεγαλύτερο 3D εκτυπωτή στον κόσμο με σχετικά μικρή μέχρι στιγμής χρηματοδότηση.

Μικρή είναι επίσης και η χρηματοδότηση για ένα ενδιαφέρον λογισμικό HR. Το JustWorks συγκεντρώνει μικρές επιχειρήσεις για να τους δώσει την αγοραστική δύναμη μιας μεγάλης επιχείρησης, αφαιρώντας την πολυπλοκότητα του back-office ή του λογιστηρίου.

Η Elysium Space είναι μια νεοσύστατη εταιρεία που μπορεί να μην προσφέρει πρακτικότητα στην καθημερινότητα μας, όμως σίγουρα προσφέρει παρηγοριά στην καρδιά μας, σκορπίζοντας τις στάχτες των αγαπημένων μας στο διάστημα.

Τα 2.490 δολάρια ίσως να μην είναι πολλά έναντι οι αγαπημένοι μας να συγκεντρώσουν τις ευχές των ρομαντικών που χαζεύουν τα πεφταστέρια και σίγουρα είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να πούμε το δικό μας αντίο. 

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες