O Ντόναλντ Τραμπ ήρθε για να μείνει;

O Ντόναλντ Τραμπ ήρθε για να μείνει;

Της Οντίν Λιναρδάτου

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο πιο επιτακτικά τίθεται το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα και μετά στράφηκαν στον Ντόναλντ Τράμπ επιστρέφουν σιγά σιγά στη βάση τους, στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η απάντηση είναι πως όχι. Οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος που στράφηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή θεωρούσαν διεφθαρμένη τη Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως θα ξαναψηφίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο τον Νοέμβριο του 2020.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως κάποιος που στήριξε με πάθος επί οκτώ χρόνια τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μπόρεσε να ψηφίσει έναν άνθρωπο που έχει συχνά συμπεριφορά νταή, είναι ρατσιστής και μισογύνης .

Είναι ακόμα πιο δύσκολο να πιστέψει δε πως αυτοί οι άνθρωποι με τις δημοκρατικές ευαισθησίες που υπερασπίστηκαν την ιατρική περίθαλψη για όλους και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα δηλώνουν πια πιστοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Και όμως οι Δημοκρατικοί πρέπει να ανησυχούν γιατί δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι δεν επιστρέφουν στη βάση τους αναγνωρίζοντας το «λάθος τους».

Αντίθετα συρρέουν στα γραφεία των Δημοκρατικών στις Πολιτείες όπως το Μίσιγκαν που παρουσίασαν αυτή την αλλαγή στην ψήφο και δηλώνουν πως αποχωρούν από το κόμμα.

Η επιχειρηματίας Μίστι Κένταλ εξηγεί στην εφημερίδα Guardian πως ψήφισε δύο φορές Ομπάμα και το 2016 αναγκάστηκε να ψηφίσει Τραμπ επειδή απέρριψε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και όχι επειδή τον ήθελε .

Η κ. Κένταλ έχει μια επιχείρηση ανακαίνισης κτιρίων με 12 υπαλλήλους στο Ντιτρόιτ. Μία περιοχή όπου το 90% των 150.000 κατοίκων είναι λευκοί και ανήκουν στην εργατική τάξη.

Η ψήφος της συνέβαλε σε μία από τις μεγαλύτερες μεταστροφές ψηφοφόρων που έχουν ζήσει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως λέει η ίδια εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας φρικτός άνθρωπος όμως την ενδιαφέρει πια μόνο η ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος θα βοηθήσει την ίδια και την οικογένεια της για αυτό και θα ξαναψηφίσει τον «φρικτό» άνθρωπο.

Είναι δεδομένο πως όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει νέα μεταστροφή των ψηφοφόρων προς το Δημοκρατικό Κόμμα όποιος και αν είναι ο υποψήφιος τους.

Άλλωστε αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως και η υπόθεση της ενεργοποίησης της διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αγγίξει τη βαθιά αμερικανική επαρχία .

Και το πιθανότερο είναι πως αν επιβεβαιωθεί πως ο γιος του Τζο Μπάιντεν εισέπραττε 50.000 δολάρια κάθε μήνα από μία ουκρανική εταιρεία ενώ ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αυτό θα ωφελήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί ακόμα και αν όλα ήταν νόμιμα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μοιραία θα ταυτίσουν τον Μπάιντεν με τη Χίλαρι Κλίντον, θα νιώσουν προδομένοι και σίγουροι πια πως όλοι τα παίρνουν και θα αντιδράσουν.

Το 2016 μπορεί να γελούσαμε στην ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ, τώρα μας προκαλεί φόβο η βεβαιότητα πως πιθανότατα θα εκλεγεί ξανά λένε οι εναπομείναντες δημοκρατικοί του Μίσιγκαν.