Ύμνοι Ράμα σε Ερντογάν στην τελετή υπογραφής συμφωνίας για τα τουρκικά drones
AP
AP

Ύμνοι Ράμα σε Ερντογάν στην τελετή υπογραφής συμφωνίας για τα τουρκικά drones

Ξεκάθαρα μηνύματα για τη ροπή των Τιράνων προς την τουρκική επιρροή έστειλε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την παραγγελία τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar, σχεδόν δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. 

«Θέλω να ξεκινήσω από εκεί που πρέπει να ξεκινήσω, και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο ρόλος του οποίου υπήρξε ουσιαστικός σε αυτή τη διαδικασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar  δεν αρκεί μόνο να έχεις χρήματα, αλλά και να μπορείς να περάσεις και να μπεις, να παραμερίσεις την ουρά αναμονής που είναι πολύ μεγάλη. Είμαστε πολύ περήφανοι που, μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον Πρόεδρο Ερντογάν, βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά, ευθυγραμμισμένοι με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία, αυτή της ευρωατλαντικής κοινότητας, το ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα είμαστε παραταγμένοι σε μια πολύ στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ ημών και της Δημοκρατίας της Τουρκίας.», είπε μεταξύ άλλων εξυμνητικών σχολίων ο Ράμα. 

Θυμίζουμε ότι είναι ο ίδιος ηγέτης που λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις αρχές του μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του, σε ενημερωτικό ιστότοπο, ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενταχθεί σε αυτήν.

Στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει διατηρώντας ωστόσο μια ειρωνεία που είναι ενδεικτική της ανθελληνικής στάσης που καλλιεργείται στη χώρα. 

Αντιθέτως, ο Αλβανός πρωθυπουργός στην Τουρκία, δεν επέδειξε ίχνος ειρωνείας μιλώντας για τη «φυσική» σχέση με την Άγκυρα που γίνεται όλο και καλύτερα. 

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τη σχέση μας, είναι μια πολύ καλή μέρα για τις ένοπλες δυνάμεις μας και είναι επίσης μια πολύ καλή μέρα για τη συνεργασία μεταξύ του Αλβανικού Υπουργείου Άμυνας και του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.. Αυτή είναι μια σχέση που γίνεται όλο και καλύτερη, είναι μια σχέση που είναι φυσική και έχει χτιστεί με τα χρόνια. Σήμερα είναι στα καλύτερά της, αλλά θέλουμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη», τόνισε κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Bayraktar στα Τίρανα 

Πάντως ο Ράμα δεν διευκρίνισε πότε θα παραδοθούν και αν η Αλβανία θα επιδιώξει να αγοράσει περισσότερα από αυτά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα βοηθήσουν τις αρχές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του εδάφους της βαλκανικής χώρας, του εντοπισμού φυτειών κάνναβης και της παρακολούθησης των πυρκαγιών.

Περίπου 30 άτομα αναμένεται να εκπαιδευτούν για να χειριστούν τα drones.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar συνεχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως αφού χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ουκρανίας για να ανατρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, διαθέτει ελικόπτερα αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ξεκάθαρο μήνυμα για την προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στην Αλβανία, η οποία θα αγοράσει drones Bayraktar έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάσκα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στα δυτικά Βαλκάνια «έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλους καιρούς, σε άλλες εποχές, σε άλλες αντιλήψεις. Και προσπαθούν οι αναθεωρητικές αυτές δυνάμεις να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο, φοβάμαι, όχι τη συνεργασία, αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό acquis, ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική, ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες.»

Ο υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του σημείωσε ακόμα πως «συζητήσαμε για την επιτάχυνση του διαλόγου της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα, ώστε να μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οριοθέτηση AOZ & υφαλοκρηπίδας» 

Επίσης, υπενθύμισε «ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση - σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εδώ - από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό στους τρεις σταθμούς της περιοδείας στη Δερβιτσάνη, στη Λειβαδιά και στη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενός τόπου που ο Ελληνισμός έχει βασανιστεί πάρα πολύ. Ήταν η μόνη περιοχή που στη διάρκεια του καθεστώτος Χότζα δεν αναγνωριζόταν ως μειονοτική ζώνη» σημείωσε ακόμα ο Νίκος Μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:

Μπερίσα: Η Τουρκία έκανε «ισχυρή παρέμβαση» στη συμφωνία θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας