Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή
AP
AP
Τουρκία

Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή

Σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό Ψευδοκράτος της Κύπρου έγινε δεκτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε πάντα δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου παντού», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της Άγκυρας σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή. 

 

 

Μιλώντας στη σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, είπε: «Σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών ) την 'ΤΔΒΚ'. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη».  

Παράλληλα, ο Ερντογάν στράφηκε και εναντίον της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει την Τουρκία στην πόρτα της για 52 χρόνια και την ταλαιπωρεί: «Ως μέλος παρατηρητή, ευχαριστώ πραγματικά τον αδερφό μου, Βίκτορ Ορμπάν, για τη γέφυρα που δημιούργησε μεταξύ Ευρώπης και τουρκικού κόσμου. Και σαν να προέρχεται από τις ίδιες ρίζες,  δίνει αγώνα για τη δημοκρατία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτόν τον λόγο, δίνω τα συγχαρητήρια στον ίδιο. [...] Στην πόρτα της ΕΕ μας ταλαιπώρησαν 52 χρόνια. Ακόμη κάνουν το ίδιο. Εμείς θα δώσουμε την απάντηση μας, όταν χρειαστεί και έρθει η ώρα».   

Από την πλευρά του χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, παρουσίασε προτάσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο νησί. 

''Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις στον Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίες θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν, αφ' ενός στην αποκλιμάκωση και γενικότερα την αποφυγή των εντάσεων, ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους ή της θαλάσσης και, αφ' ετέρου, στη δημιουργία, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας. 

Οι εν λόγω προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ανάληψη μίας πρωτοβουλίας, προνοούν σε πρώτη φάση την ενεργότερη και καλή τη πίστη εμπλοκή εταίρων που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, συγκαταλεγομένης βέβαια και της Γαλλίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τα Ηνωμένη Έθνη. Και ασφαλώς, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξει και η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την υποβοήθηση όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εξάλλου, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση'', τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.