Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις με τη Λιβύη αναδείχθηκαν και στη δεύτερη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη αυτή τη φορά στην Τρίπολη όπου έπειτα από τρία χρόνια αποκαταστάθηκε μεν δίαυλος επικοινωνίας, απομένουν όμως πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τη λιβυκή κυβέρνηση να επιμένει ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ήρθε για να μείνει.
Όπως και στην Ανατολική Λιβύη έτσι και στην Τρίπολη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε χαμόγελα και θερμή υποδοχή, κάτι που δεν είναι άγνωστο στον αραβικό κόσμο, όμως επί της ουσίας των προβλημάτων διαπιστώνεται μεν καλή διάθεση, πρακτικά όμως παραμένουν τα εμπόδια για την αντιμετώπισή τους.
Στη Βεγγάζη, η πλευρά Χαφτάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να τοποθετηθεί για τη στάση της στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και να επαναλάβει τη θέση περί ακυρότητάς του, όπως επίσης κράτησε κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, όπου εκτός της κυβέρνησης της Τρίπολης και η κυβέρνηση της Βεγγάζης αντέδρασε στη δημοσίευση της προκήρυξης για την αδειοδότηση των Ελληνικών Οικοπέδων Νότια της Κρήτης στις 12 Ιουνίου στην Εφημερίδα της ΕΕ. Επίσης, άκουσε την ελληνική πλευρά να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κύρωση του Μνημονίου από τη Λιβυκή βουλή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα και θα επηρεάσει σημαντικά την ελληνική στάση στην ΕΕ και στο ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξει καμία δέσμευση.
Στην Τρίπολη, όπου ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή μετά το επεισόδιο κατά την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στη Λιβύη, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά υποδέχθηκε τον Γ. Γεραπετρίτη σε καλό κλίμα καθώς είναι σαφές ότι επιδιώκει να αποκτήσει διεθνή ερείσματα ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη και μάλιστα η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και μέλος της ΕΕ και του ΣΑ του ΟΗΕ έχει ιδιαίτερο ρόλο αυτή την περίοδο.
Όμως, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά επέμεινε στην ορθότητα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και έτσι ενώ έγινε αποδεκτή η ελληνική προσέγγιση για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης μέσω διαλόγου, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα βήματα και η έναρξη των συνομιλιών μετατέθηκε στο μέλλον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνήθηκε η ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον ενώ ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων. Δίνοντας έτσι απάντηση και στην Ρηματική Διακοίνωση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στα Ηνωμένα Έθνη
Στο μεταναστευτικό, η συζήτηση ήταν περισσότερο θεωρητική καθώς η Τρίπολη δείχνει προς τη Βεγγάζη σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για τις ροές προς την Κρήτη και η Λιβύη ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός.
Στο διμερές επίπεδο υπήρξε συζήτηση για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας των κατασκευών και των μεταφορών αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για δραστηριοποίηση στο ρευστό και επικίνδυνο επιχειρηματικά περιβάλλον της Λιβύης.
Η Αθήνα εκτιμά ως ιδιαίτερα ικανοποιητικές και εποικοδομητικές τις επισκέψεις του Γ. Γεραπετρίτη σε Βεγγάζη και Τρίπολη, που δημιουργούν όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης. Όμως ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα και με το κίνδυνο «εκπλήξεων» να παραμονεύει, είναι προφανές ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από το να μεταφρασθεί αυτό το κλίμα και σε πραγματική πολιτική που θα αποτυπώνεται τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όσο και στο θέμα των θαλασσίων ζωνών και κυρίως στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης η οποία είναι αναγκαία για οποιοδήποτε επόμενο βήμα.