Σύντομα η επιστολή στο Κογκρέσο για τα F-35: Το πλαίσιο και τα μηνύματα σε Β. Μακεδονία και Αλβανία
Shutterstock
Shutterstock

Σύντομα η επιστολή στο Κογκρέσο για τα F-35: Το πλαίσιο και τα μηνύματα σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Σύντομα περιμένει η Αθήνα την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Αθήνα με διπλωματική πηγή να δηλώνει ότι αυτή η διαδικασία δεν συνδέεται με την πώληση των F-16 στην Τουρκία ,η οποία παρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης   καθυστερεί μια και η Ουάσιγκτον περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υπογραφή της απόφασης από τον Προέδρο Ερντογάν.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τα F-16  διπλωματική πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα δεν  έχει λόγο ούτε μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, επιδιώκει όμως να διασφαλισθεί ότι  οποιοσδήποτε  τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης στόχος είναι  να μεγιστοποιήσει τα ωφελήματα της όχι μόνο για τα  F-35 αλλά «και ότι άλλο πάρει.».

Στα ελληνοτουρκικά προχωρά κανονικά ο Οδικός Χάρτης που έχουν θέσει οι ηγέτες των δυο χωρών  με τον ΥΦΥΠΕΞ Κ.Φραγκογιάννη να μεταβαίνει στην Κωσταντινούπολη στις 2 Φεβρουαρίου επικεφαλής Διακυβερνητικής αποστολής για τον  επόμενο γύρο συνομιλιών στην Θετική Ατζέντα ενώ θα διεξαχθεί και Επιχειρηματικό  Φόρουμ με την συμμετοχή επιχειρηματιών και φορέων από τις δυο χώρες. Στις 11 Μαρτίου θα  ακολουθήσει ένας γύρος του Πολιτικού Διαλόγου με επικεφαλής τους υφυπουργούς εξωτερικών Αλ.Παπαδοπούλου και Μ.Ακσαπάρ, όπου θα εξετασθούν ζητήματα  πολιτικής συνεργασίας , Πολιτικής Προστασίας και Μετανάστευσης ,αλλά όπως τόνιζε η ίδια πηγή δεν προβλέπεται προς το παρόν η συζήτηση του θέματος της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών , το οποίο ακόμη δεν έχει «ωριμάσει».

Θα υπάρξει μια ακόμη συνάντηση για ΜΟΕ  αυτή τη φορά στην Τουρκία, πριν από την  επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία που τοποθετείται για τον Απρίλιο-Μάιο.

Σημαντικό θέμα  για την  ελληνική εξωτερική πολιτική είναι  η κατάσταση στην Μ.Ανατολή, που σύμφωνα με την ίδια  πηγή η Ελλάδα και ο ΥΠΕΞΞ Γ.Γεραπετρίτης έχουν ανοικτούς διαύλους με όλες  τις πλευρές και συχνά μεταφέρουν μηνύματα είτε της Παλαιστινιακής πλευράς και των Αράβων προς το Ισραήλ και αντίστροφα. Όμως οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι  εξαιρετικά ανησυχητικές  τόσο  για την  συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα όσο και για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας  για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα η διπλωματική πηγή τόνισε ότι θα είναι με «διπλό καπέλο» καθώς εκτός από την αμερικανοβρετανική αποστολή Prosperity Guardian  και η Ε.Ε. αποφάσισε την συγκρότηση αντίστοιχης ναυτικής αποστολής ,οι οποίες θα είναι  σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση η αποστολή της Ελληνικής φρεγάτας θα είναι  αμυντική και συνοδευτική και σε καμία περίπτωση επιθετική.

Καθώς η Βόρεια Μακεδονία  οδεύει προς εκλογές με σοβαρές πιθανότητες νικητής να είναι  το εθνικιστικό VMRO  η διπλωματική  πηγή τόνισε ότι η Αθήνα  δεν πρόκειται  να αποδεχθεί καμία παράταση στην  εκπλήρωση  των δεσμεύσεων που έχει  αναλάβει η άλλη πλευρά καθώς στις  12 Φεβρουαρίου λήγουν οι προθεσμίες για ι την  αλλαγή διαβατηρίων αλλά και των πινακίδων των αυτοκινήτων ,εκτός ίσως μιας μικρής αλλά άτυπης παράτασης για να αντιμετωπισθούν διαδικαστικά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά την  εκκρεμότητα με την έγκριση από την Ελλάδα των τριών πρωτοκόλλων  τονίσθηκε ότι θα έρθουν στην  Βουλή «εν καιρώ” και πάντως εντός της θητείας  του  Γ. Γεραπετρίτη ως Υπουργού Εξωτερικών.

Η Διπλωματική πηγή εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στην Αλβανία  το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας είναι  ο Φ. Μπελέρης και ότι πρέπει να παραιτηθεί ο ασκών χρέη δημάρχου  και ηττημένος των εκλογών Γ.Γκόρο ,αλλά επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να  απομακρυνθεί άμεσα ο πρώην Δήμαρχος και να διορισθεί  διαχειριστής του Δήμου ,που θα «αντανακλά την βούληση των πολιτών της Χειμάρρας» μέχρις ότου ο Φ. Μπελέρης μπορέσει να ορκισθεί.

Σε ότι αφορά την Λιβύη  η διπλωματική πηγή τόνισε ότι οι κινήσεις που γίνονται  είναι  σε πλήρη συνεννόηση με την Αίγυπτο  και η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ μάλιστα  επιδόθηκε την ίδια ημέρα που ο Γ.Γεραπετρίτης ήταν  στο Κάιρο  με το οποίο υπάρχει  «κοινότητα αντίληψης». Στον ευρύτερο σχεδιασμό  της Αθήνας είναι  να υπάρξει κάποια στιγμή οριοθέτηση με την Λιβύη στην βάση των προβλέψεων της UNCLOS αλλά  όπως είπε η διπλωματική πηγή «δεν είναι κάτι  που είναι  μπροστά αλλά δημιουργούμε  συμμαχίες για να  έχουμε ισχυρό  λόγο και  είμαστε παρόντες με τη διπλωματική αντιπροσωπεία μας και θα αξιολογούμε την κατάσταση». Πάντως επισημάνθηκε ότι και με  την επιστολή που στάλθηκε στον ΟΗΕ η Αθήνα  δηλώνει ρητά ότι όλες  οι κινήσεις  της Λιβύης δεν επηρεάζουν  τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα στη δυνητική της υφαλοκρηπίδα  στην περιοχή και ότι η Ελλάδα θα ασκήσει τα  δικαιώματα της  για επέκταση των χωρικών υδάτων όταν το κρίνει σκόπιμο…