Συντήρηση του θετικού κλίματος με ορίζοντα τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συντήρηση του θετικού κλίματος με ορίζοντα τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

«Χαμηλή τροχιά» για τον ελληνοτουρκικό Πολιτικό Διάλογο καθώς όπως αναμενόταν η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε χωρίς να θιγούν τα επίμαχα ζητήματα με τη συζήτηση να περιορίζεται στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά ζητήματα.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με επικεφαλής του υφυπουργού εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου και Μ. Ακσαπάρ οι δυο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευση του να αξιοποιήσουν την «υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Συγχρόνως έκαναν ανασκόπηση και απολογισμό της προόδου που έχει υπάρξει στους διάφορους τομείς συνεργασίας και εξέτασαν και τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο.

Το επόμενο διάστημα εκκρεμεί η συνάντηση για την «θετική ατζέντα» πιθανότατα στις 11 Απριλίου και μια ακόμη συνάντηση για τα ΜΟΕ στις 22 Απριλίου ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για την επίσκεψη του Κυρ.Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τ. Ερντογάν.

Και οι δυο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να διαφυλάξουν το κλίμα μέχρι τη συνάντηση Κορυφής, όπου εκεί θα γίνει ουσιαστικά η συνολική επανεκτίμηση της διαδικασίας προσέγγισης των δυο χωρών και θα κριθεί εάν μπορεί να δοθεί το σύνθημα ώστε να προχωρήσουν οι πολιτικές συνομιλίες στο επόμενο στάδιο που αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της οριοθέτησης.

Ή αν και πάλι οι δυο ηγέτες στη συνάντηση τους, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη σημεία επαφής ώστε να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες, θα θελήσουν να δώσουν μια παράταση σε αυτό το κλίμα μη έντασης με δεδομένο ότι θα αρχίζει και το ετήσιο μορατόριουμ αποφυγής ασκήσεων λόγω και της τουριστικής περιόδου.

Η Τουρκική πλευρά βεβαίως δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αλλαγής θέσης και αυτό εκφράσθηκε το τελευταίο διάστημα τόσο με τις δηλώσεις του Χ. Φιντάν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όσο και με τη συνέχιση έκδοσης NOTAM’s και NAVTEX, ενώ ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δεν απέφυγε τον πειρασμό να θυμηθεί στην προεκλογική του ομιλία στη Σμύρνη, την πόλη που «έριξε τον εχθρό στη θάλασσα», μια ρητορική που δεν συνάδει με το κλίμα ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των NAVTEX και των NOTAM’s, χωρίς πάντως να αναμένεται κάποια αλλαγή στάσης από τουρκικής πλευράς. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και η από κοινού καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και το Μεταναστευτικό.

Πάντως, οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μετά και τη βελτίωση που έχει οδηγήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και η έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον και με την ευκαιρία του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας, το περασμένο Σάββατο εξέφρασε τη στήριξή της στη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης και στην ανάγκη διατήρησης αυτού του κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Τ. Ερντογάν έχει μπροστά του τις δύσκολες Δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου όπου δίνει μια μεγάλη μάχη ώστε το ΑΚΡ να κερδίσει τους τρεις μεγάλους Δήμους Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη και η έκβαση της μάχης αυτής θα καθορίσει και τον πολιτικό βηματισμό του το επόμενο διάστημα.

Ο Τούρκος ηγέτης έχοντας ανοικτά μια σειρά μεγάλα μέτωπα, τη Γάζα, τη Β.Συρία, το Β.Ιράκ, τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και το θέμα του Καυκάσου, έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο τα ελληνοτουρκικά, πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα αποφεύγει κινήσεις και πρωτοβουλίες τις οποίες η Τουρκία θα τις θεωρούσε «προκλητικές».