Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Καμμένος, ο Ζάεφ και το κόκκινο χαλί...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Καμμένος, ο Ζάεφ και το κόκκινο χαλί...

Του Νίκου Μελέτη

Η υποδοχή του Ζ. Ζάεφ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου και η συνεισφορά της Ελλάδας στην προβολή της μοναδικής ίσως «θετικής» είδησης στη Συμμαχία, της συμφωνίας των Πρεσπών και της απελευθέρωσης της ενταξιακής διαδικασίας της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προβληματίζουν τόσο την κυβέρνηση λόγω του Π. Καμμένου όσο και την ίδια τη Συμμαχία - για άλλους λόγους.

Η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και ενημερώνει για τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι πλέον υπό τις γνωστές προϋποθέσεις έχουν αρθεί τα εμπόδια ώστε να ξεπαγώσει η ενταξιακή πορεία και αυτή η επιστολή, αν και υπογράφεται από τον κ. Κοτζιά, εκφράζει όλη την κυβέρνηση.

Η αρχική ιδέα και πρόταση, την οποία υποστήριξε και η ελληνική κυβέρνηση, για να οργανωθεί μια σύντομη αλλά επίσημη τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, ώστε να προβληθεί δεόντως ενώπιον όλων των ηγετών και η ελληνική διπλωματική «επιτυχία» της επίλυσης του ονοματολογικού, δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Στο ΝΑΤΟ που όλοι «τρέμουν» εν αναμονή της εμφάνισης και των αντιδράσεων του Ντ. Τραμπ, που ήδη έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων συμμάχων, θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους σε κάθε εκδήλωση και σε κάθε ζήτημα που θα μπορούσε να ερεθίσει τα αντανακλαστικά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει τελετή, αλλά συνάντηση και σύντομες δηλώσεις του ίδιου του κ. Ζάεφ με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στις Βρυξέλλες θα συνοδεύεται από τους Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο και θα είναι δύσκολο να υπάρξουν «απουσίες» από την «ιστορική» στιγμή, όταν θα είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ και Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Ο κ. Ζάεφ τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής θα παραστεί στη συνάντηση στην οποία συμμετέχουν και όλες οι χώρες εκτός ΝΑΤΟ που διατηρούν δυνάμεις και συνεισφέρουν στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν.

Στο ανακοινωθέν της συνόδου θα υπάρχει η αναφορά στην επίδοση πρόσκλησης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την πΓΔΜ, με όλους τους όρους που έχουν τεθεί πριν φθάσει η διαδικασία στην ολοκλήρωσή της και τότε θα επιδοθεί η πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία. Μια διαδικασία βεβαίως που μπορεί να χρειαστεί 6, 8 ή και περισσοτέρους μήνες. Ερωτήματα υπάρχουν για το πώς ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να ελιχθεί ώστε να αποφύγει να ταυτιστεί η παρουσία του στις Βρυξέλλες και μάλιστα ως υπουργού Άμυνας της χώρας με την παρουσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και κυρίως με την απόφαση για να απευθυνθεί πρόσκληση στη χώρα του με το προσωρινό όνομά της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμμένος μάλλον δεν αισθάνεται άνετα να συμμετέχει στο ακροατήριο που θα ακούει τον κ. Ζάεφ να αναφέρεται στη «Μακεδονία» και τη «Μακεδονική ταυτότητα» που διασφαλίζεται μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πάντως, την πρώτη ημέρα της συνόδου στα τρία δείπνα που προβλέπονται συμμετέχουν μόνο οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Άμυνας και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών, αλλά στη συνάντηση για το Αφγανιστάν θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών και φυσικά ο κ. Ζάεφ.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα