Ο πυραυλικός ψυχολογικός πόλεμος της Τουρκίας
Εξοπλισμοί

Ο πυραυλικός ψυχολογικός πόλεμος της Τουρκίας

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η προχθεσινή είδηση επιτυχούς δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου (επιφανείας- επιφανείας) με το όνομα «Τυφώνας» (Tayfun στα τουρκικά) με δυνατότητα προσβολής στόχου στα 560 χιλιόμετρα εντός 458 δευτερολέπτων κυριάρχησε σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και συνεχίζει να προκαλεί δύο ημέρες μετά προβληματισμό και ανησυχία. Μία μέρα μετά πήραν τη σκυτάλη τα Τουρκικά ΜΜΕ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η είδηση ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα ή τουλάχιστον σε ποιο βαθμό  αποκλίνει από αυτήν. 

Αληθής ή όχι σε κάθε περίπτωση συνιστά μία ακόμα ενέργεια στα πλαίσια των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕΠ) που διεξάγει εντατικά και συστηματικά, ως «επίδειξη δύναμης», η Τουρκία σε βάρος της πατρίδας μας για να μας «φοβερίσει» ότι αυτός ο πύραυλος προσβάλει όλη την Ελλάδα και να μας σύρει σε έναν με δυσμενείς συνθήκες διάλογο «αλά Τούρκα», όπως έγραψε και στο χθεσινό του άρθρο o Θανάσης Μαυρίδης.

Ούτε οι πολιτικό-στρατιωτικές προθέσεις της Άγκυρας ούτε βέβαια η πολύ καλή κατάσταση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας μας κάνουν να αποκλείουμε ότι έχει συμβεί αυτή η δοκιμή ως γεγονός αλλά και ως ανάπτυξη δυνατοτήτων προσβολής στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Εκφράζουμε όμως επιφυλάξεις προς τούτο καθόσον η όλη δημοσιογραφία βασίστηκε σε ένα και μόνο δημοσίευμα τουρκικής προέλευσης και μέχρι αυτήν τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ούτε και ή ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία Rocketsan έχουν αναφέρει κάτι σχετικό κάτι που αν γινόταν θα τους δέσμευε επίσημα. 

Η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων μακρού πλήγματος στρατηγικού χαρακτήρα έστω και αν ονομάζονταν αυτοί «τακτικοί πύραυλοι θεάτρου επιχειρήσεων» για να μην ...προκαλούν.

Πολλοί μάλιστα Έλληνες αναλυτές, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι είχαν αναφερθεί εδώ και χρόνια «χτυπώντας καμπανάκι» σε αυτή την ενδεχόμενη δυνατότητα που θα μπορούσε να αποκτηθεί μέσω της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε συνεργασία με Πακιστάν και Κίνα. 

Είμαστε βέβαιοι ότι και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είχε σχετικές πληροφορίες και εκτιμήσεις τις οποίες έχει αναφέρει στην Κυβέρνηση. Ουδεμία έκπληξη δικαιολογείται  όμως όταν όλοι γνωρίζαμε ότι από το 2018 είχαν ολοκληρωθεί οι δοκιμές του βαλλιστικού πυραύλου Bora (Khan στην εξαγωγική του έκδοση και ονομασία) με 280 χιλιόμετρα βεληνεκές και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παραδόθηκαν για επιχειρησιακή χρήση στον Τουρκικό Στρατό.

Παρενθετικά θα πρέπει να αναφερθούμε στις πολύ μεγάλες δυνατότητες της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας κάτι που εδώ στην Ελλάδα αγνοήσαμε και παράλληλα με λάθος πολιτικές υποβαθμίστηκε η αντίστοιχη δική μας. Μπορεί να μην καλύπτει το 85% των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αναμφίβολα 65-70% το επιτυγχάνουν.

Αν είναι όμως αληθές ότι η Τουρκία αποκτά  ή πιο σωστά θα αποκτήσει μία τέτοια δυνατότητα διότι θα απαιτηθεί μία σειρά εκτεταμένων και χρονοβόρων δοκιμών, τότε πρόκειται  για μία σημαντική απειλή καθόσον οι πύραυλοι αυτοί μπορεί να πλήξουν αιφνιδιαστικά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα όχι μόνον στρατιωτικού ενδιαφέροντος στόχους αλλά ακόμα και αστικές περιοχές και φυσικά κρίσιμες υποδομές. Βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση αυτή η νέα απειλή δεν μπορεί να αγνοηθεί και η αξιοπιστία της θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι καμία αντιαεροπορική - αντιπυραυλική άμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει ολοκληρωτικά μία μαζική εκτόξευση πυραύλων και η αποτροπή χρησιμοποίησης τέτοιων πυραύλων από την Τουρκία ακόμα και των Bora ή των Yildirim που έχουν μικρότερες δυνατότητες σε ό,τι αφορά στο βεληνεκές αλλά και στον χρόνο πτήσης επιτυγχάνεται δυστυχώς μόνον με απόκτηση αντιστοίχων πυραυλικών δυνατοτήτων  από εμάς κάτι που ασφαλώς  δεν «πατάμε το κουμπί» και τους έχουμε. Χρειάζεται χρόνος.

Ας λάβουμε υπόψη ότι οι Τούρκοι εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα εδώ και 20 χρόνια.  Στην Άγκυρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι εξασφαλισμένη μία σφοδρή ανταπόδοση τέτοιων προσβολών και ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι θα έλθουν κάποιοι άλλοι … «σύμμαχοι» να κάνουν αυτήν τη «δουλειά» για εμάς!  Μας αρέσει δεν μας αρέσει η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα και εμείς αντιδρούμε και ίσως εξαναγκαστούμε να την ακολουθήσουμε και σε αυτόν τον εξοπλιστικό τομέα.

Αυτό όμως που είναι παραπάνω από βέβαια είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να μας... «σκιάξει» έστω και αν  δεν είναι επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα  ότι όντως πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο με 560 χιλιόμετρα βεληνεκές.

Μπορεί να επιβεβαιωθεί όμως αργότερα. Συνδυάζοντας την είδηση με την προχθεσινή δήλωση του alter ego του Τούρκου Προέδρου, Σύμβουλου του Ιμπραήμ Καλίν που με το ήπιο ύφος τους μας απείλησε ότι αν δεν αποκρατικοποιήσουμε τα νησιά θα υποστούμε συνέπειες, θα λέγαμε ότι η Άγκυρα ευρισκόμενη στο τελευταίο στάδιο της εξαναγκαστικής πολιτικής επιδιώκει με την απειλή χρήσεως συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος να συνθηκολογήσουμε και να γίνουμε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας και ο διάλογος στον οποίον αναφέρεται είναι εντελώς προσχηματικός.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»