Να ανακληθεί άμεσα η νέα Navtex ζητά η Αθήνα - Αφορά έρευνες του Oruc Reis στα 6 μίλια από Καστελόριζο

Να ανακληθεί άμεσα η νέα Navtex ζητά η Αθήνα - Αφορά έρευνες του Oruc Reis στα 6 μίλια από Καστελόριζο

Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, μέσω νέας Νavtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis που φτάνουν έως και τα 6 μίλια από το Καστελόριζο, καθώς και δια του υπ. Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για νησιά, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Κινήσεις που ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για την Τουρκία, δείχνει ότι η τελευταία αγνοεί επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, συνεχίζοντας την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και διατηρώντας την επιθετική ρητορική εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Με την νέα Navtex η Άγκυρα παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας ως περιοχή ερευνών μια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η οποία φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια από το τελευταίο. Επιλογή, αντίστοιχη με εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου και η οποία δείχνει όχι μόνο την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ότι η Τουρκία και ο Τ. Ερντογάν το μόνο που δεν επιδιώκουν είναι η συνεννόηση και ο διάλογος.

Στο θέμα των ερευνών του Oruc Reis είχε αναφερθεί νωρίτερα ο τούρκος υπ. Αμυνας Χ.Ακαρ αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Σε ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS), ο Ακαρ έκανε ειδική μνεία στο θέμα, λέγοντας ότι «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες , φανερές, δεν κρύβουμε κάτι, κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες, τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους, είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης».

Και έθεσε ξανά θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «παραβλέπουν (οι Έλληνες) τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει  δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε, αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Ενδεικτικό της τουρκικής στάσης είναι ότι χθες σημειώθηκαν 26 νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από έξι τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά F-16 προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τρεις από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 σε Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.

Τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνει  χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», τονίσει εν συνεχεία και προσθέτει:

«Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα"».

Καταλήγοντας το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».