Μπάιντεν: Ζητά έγκριση από Κογκρέσο για τα F-16 στην Τουρκία - Οι πρώτες αντιδράσεις
Shutterstock
Shutterstock

Μπάιντεν: Ζητά έγκριση από Κογκρέσο για τα F-16 στην Τουρκία - Οι πρώτες αντιδράσεις

Φανερά ενοχλημένο εμφανίζεται το ελληνοαμερικανικό λόμπι, στον απόηχο του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Χαρακτηριστική υπήρξε η αντίδραση του εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδη, ο οποίος ανήρτησε ένα καυστικό σχόλιο στο twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Υποθέτω ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Μπλίνκεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με το να είναι η εκδοχή της Πάτι Χέρστ στην εξωτερική πολιτική. Δεν έχει σημασία - η εκστρατεία #NoJetsForTurkey θα πάει σε εντελώς νέο επίπεδο», έγραψε ο κ. Ζεμενίδης στο twitter, παραπέμποντας σε πρόσφατο κείμενό του στο ekathimerini με τίτλο: «Washington's Stockholm syndrome» (ελλ. Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης της Ουάσινγκτον).

Παράλληλα, ο κ. Ζεμενίδης έκανε retweet και μια ανάρτηση της Εθνικής Επιτροπής της Αρμενίας στις ΗΠΑ (ANCA), η οποία ανέφερε σχετικά:

«Η απερίσκεπτη πρόταση του προέδρου Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία θα εξοπλίσει ένα ανοιχτά εχθρικό κράτος με προηγμένα αμερικανικά όπλα, τα οποία - χωρίς αμφιβολία - θα χρησιμοποιηθούν από την Άγκυρα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, αμερικανών συμμάχων και εντέλει αμερικανικών δυνάμεων».

Το επίμαχο δημοσίευμα

Είχε προηγηθεί το αποκλειστικό άρθρο της αμερικανικής Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

«Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της διακυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. «Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Αν και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση στην Τουρκία και μόνο θα προκαλούσε πιθανότατα την ταχεία καταδίκη της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ -ο οποίος ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας έχει δικαίωμα βέτο- είχε εξαπολύσει δριμύτατη κριτική εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, για βαλλιστικές επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας.

«Οι συνεχείς απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», έγραφε στο μήνυμά του στο Twitter ο κ. Μενέντεζ, από το λογαριασμό του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους Tayfun, δεν συμπεριφέρεται σωστά», είχε προσθέσει ο Αμερικανός γερουσιαστής.