Η αναβάθμιση της Κύπρου με το εγχείρημα του θαλάσσιου διαδρόμου στην Γάζα
AP
AP

Η αναβάθμιση της Κύπρου με το εγχείρημα του θαλάσσιου διαδρόμου στην Γάζα

Με τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα να μην είναι στον ορίζοντα και την ανθρωπιστική κρίση να κορυφώνεται καθώς ο λιμός απειλεί πλέον τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας, ο θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ν. Χριστοδουλίδη με το όνομα «Αμάλθεια» αποκτά κρίσιμη σημασία για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η πρώτη πιλοτική αποστολή 200 τόνων βοήθειας με το πλοίο "OPEN ARMS" ισπανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που σπάει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας μετά από 17 χρόνια, παρά τις δυσκολίες έφθασε μετά το τριήμερο ταξίδι του από τη Λάρνακα στη Γάζα και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται ένα ακόμη, μεγαλύτερο πλοίο να αναχωρήσει από τη Λάρνακα με 500 τόνους βοήθεια. Στο πλοίο αυτό μάλιστα έχει φορτωθεί και ειδικός γερανός ώστε να είναι πιο εύκολη η εκφόρτωση της βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα που προσεγγίζει την ακτή στη Βόρεια Γάζα καθώς ακόμη δεν υπάρχει υποδομή για να πλησιάσει ακόμη και μικρό πλοίο στην ακτή, ούτε οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν.

Οι αποστολές αυτές που έχουν πιλοτικό χαρακτήρα θα συνεχισθούν το επόμενο διάστημα ώστε να έχει διαμορφωθεί μια «κανονικότητα» μέχρις ότου κατασκευασθεί από τους Αμερικανούς η πλωτή αποβάθρα που θα μπορούν απευθείας να ξεφορτώνουν και μεγαλύτερα πλοία μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ήδη τις επόμενες ημέρες, μετά από επικοινωνία του Ν. Χριστοδουλίδη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στην επιχείρηση «Αμάλθεια» και για τον λόγο αυτό θα φθάσει στην Κύπρο την Τρίτη ολλανδική ομάδα ειδικών με επικεφαλής υπουργό της κυβέρνησης Ρούτε. Ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επισκέψεις στην Κύπρο από αρχηγούς κρατών που στήριξαν την πρωτοβουλία για την επιχείρηση «Αμάλθεια».

Η επιχείρηση «Αμάλθεια», πέραν της σημασίας που έχει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα αναδεικνύεται και σε ένα επιτυχημένο στοίχημα για την κυπριακή κυβέρνηση. Η Κύπρος με επίμονη και συστηματική διπλωματία του προέδρου Ν.Χριστοδουλίδη και του ΥΠΕΞ Κ.Κόμπου κατόρθωσαν να πείσουν την Κομισιόν, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Αρχή, ότι το εγχείρημα είναι υλοποιήσιμο.

Για την Κύπρο η επιχείρηση «Αμάλθεια» είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει για τη Δύση και την Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της στη Μ.Ανατολή. Και συγχρόνως η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση ενισχύεται διπλωματικά καθώς αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο, συνομιλεί και συνεργάζεται με διεθνείς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, την ίδια την Κομισιόν και διατηρεί συγχρόνως ανοικτούς διαύλους με το Ισραήλ, τους Παλαιστινίους και τους Άραβες, δίαυλοι που δεν είναι θεωρητικοί αλλά παράγουν και αποτελέσματα.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι μετά και την έναρξη του Θαλάσσιου Διαδρόμου, η Κομισιόν προσκάλεσε και τον Ν.Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άλ Σισι στο Κάιρο με τη συμμετοχή της Ούρσουλα βον ντε Λάιεν, του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των πρωθυπουργών της Ιταλίας και του Βελγίου και τον Καγκελάριο της Αυστρίας. Μια συνάντηση που αφορά βεβαίως κυρίως τη στήριξη της Αιγύπτου από την Ε.Ε. , καθώς οι Βρυξέλλες προσβλέπουν στη συμβολή του Καΐρου στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών αλλά και για την προώθηση των σημαντικών σχεδίων για εναλλακτικές διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας για την Ευρώπη.

Και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος τα τελευταία χρόνια αποτελούν τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της προσέγγισης της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, ως στρατηγικού «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή της Β.Αφρικής και της Μ.Ανατολής. Και αυτό δείχνει ότι η σχέση, που περιλαμβάνει και το Τριμερές σχήμα συνεργασίας, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και η επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο την Κυριακή με την παρουσία των Κυρ.Μητσοτάκη και Ν.Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της προγραμματιζόμενης πρώτης επίσκεψης του Αλ Σίσι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας -Αιγύπτου. Για την Κύπρο το όλο εγχείρημα της προσθέτει διπλωματικό κεφάλαιο και την καθιστά ισότιμο συνομιλητή σε μια παγκόσμιου ενδιαφέροντος επιχείρηση, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί και την ίδια την ύπαρξη της.

Από την Άγκυρα πέραν των δηλώσεων του ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν ο οποίος είχε επιχειρήσει να συκοφαντήσει την Κύπρο ότι αποτελεί βάση μεταφοράς όπλων προς το Ισραήλ, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει καταιγισμός δημοσιευμάτων ότι δήθεν το Ισραήλ «ενοικιάζει» το λιμάνι της Λάρνακας ή ακόμη ότι παραβιάζονται οι συμφωνίες Εγγύησης με τη φιλοξενία στην Κύπρο δυνάμεων τρίτων χωρών.

Γιατί όλο το διάστημα της κρίσης στη Γάζα η Κύπρος πράγματι αποτέλεσε το κέντρο των σχεδιασμών για τον απεγκλωβισμό ξένων πολιτών σε Ισραήλ και Λίβανο εφόσον υπήρχε περαιτέρω κλιμάκωση. Και είναι σαφές ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά θέλει να δει την Κύπρο να ενισχύεται διπλωματικά και να αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην παροχή ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έτσι ενισχύεται και έναντι των τουρκικών απειλών και πιέσεων.

ΥΓ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ από την αρχή η Αθήνα είχε στηρίξει την ιδέα του Θαλάσσιου Διαδρόμου, στην πορεία το ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών ατόνησε και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε καν δήλωση στήριξης του εγχειρήματος με την αναχώρηση του πρώτου πλοίου από τη Λάρνακα. Και έτσι χάθηκε μια ευκαιρία να βρεθεί και η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός στρατηγικής σημασίας εγχειρήματος, για μια κρίση παγκοσμίου ενδιαφέροντος που εξελίσσεται στην περιοχή μας.