Από το «Turkaegean» στο «Island Cyprus»: Προκλητική τουριστική καμπάνια από το ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας
AP Photo/Petros Karadjias, File
AP Photo/Petros Karadjias, File

Από το «Turkaegean» στο «Island Cyprus»: Προκλητική τουριστική καμπάνια από το ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας

Δεν σταματάει η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μετά την αμφιλεγόμενη καμπάνια «Turkaegean» και τις ελληνικές αντιδράσεις, η Άγκυρα προχώρησε σε μια νέα προσπάθεια τουριστικής προβολής, αυτή τη φορά μέσω της παρουσίασης της τουριστικής εκστρατείας «Island Cyprus» για τα Κατεχόμενα, προκαλώντας αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά και διεθνώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Yeni Safak, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ την Παρασκευή υπογράμμισε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ενίσχυση του τουρισμού στα Κατεχόμενα, τονίζοντας το νέο σχέδιο τουρισμού και την εκστρατεία «Island Cyprus» ως βασικά βήματα για την ενδυνάμωση του τομέα.

Μιλώντας στην παρουσίαση στην Κωνσταντινούπολη του νέου brand «Island Cyprus», που δημιουργήθηκε για την προώθηση του τουρισμού των Κατεχομένων, ο Γιλμάζ είπε ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμο και ενθαρρυντικό να υπάρχει ένα σχέδιο μάστερ για τον τουρισμό.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει την πρόθεση της Άγκυρας να τονώσει τον τουρισμό στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «πέρυσι, η Τουρκία είχε τουριστικά έσοδα που ξεπερνούσαν τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Φιλοξενήσαμε πάνω από 62 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα μας. Το Σχέδιο Μάστερ Τουρισμού της ΤΔΒΚ και η Εκστρατεία «Island Cyprus», που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι απτοί δείκτες του κοινού μας οράματος προς αυτή την κατεύθυνση».

Επισήμανε ότι εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες δεν έχουν ακόμη επισκεφθεί την ΤΔΒΚ και ότι η εκστρατεία «Island Cyprus» θα κινήσει το ενδιαφέρον τους και θα τους ενθαρρύνει να εξερευνήσουν την ομορφιά του νησιού.

Επιμένει ο Γιλμάζ στη «λύση δύο κρατών»

Για ακόμη μια φορά, επεσήμανε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς τα Κατεχόμενα σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η εκπαίδευση και οι υποδομές, και επανέλαβε τη δέσμευση για ειρήνη και ευημερία μέσω απτών έργων.

Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι ο «Αιώνας της Τουρκίας» θα είναι επίσης ο «Αιώνας της ΤΔΒΚ», επισημαίνοντας τη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας 2025 ως θεμέλιο για ενισχυμένη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, αναφέρθηκε ξανά στην στήριξη της Τουρκίας στη λύση των δύο κρατών δηλώνοντας ότι αυτή είναι η «πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το νησί».

Σημείωσε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για ενότητα έχουν αποτύχει και τόνισε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες για να γίνει το ταξίδι προς την ΤΔΒΚ πιο οικονομικό και πιο προσβάσιμο.

Προκλητικός και ο Τατάρ για το Κυπριακό

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε τον τουρισμό ως κλειδί για το μέλλον του νησιού, σημειώνοντας την αύξηση από πέντε έως έξι πτήσεις εβδομαδιαίως στο παρελθόν, σε 600 πτήσεις μηνιαίως σήμερα, που φέρνουν περίπου 500.000 Τούρκους επιβάτες κάθε μήνα. 

Δεν έλειψαν οι αναφορές για το Κυπριακό και από τον ίδιο, ο οποίος  τόνισε τη δέσμευση της ΤΔΒΚ στην πολιτική των δύο κρατών.

«Μόνο με αυτή την πολιτική μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Τελικά, αν πρόκειται να υπάρξει λύση, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη, το κράτος των Τουρκοκυπρίων πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι χωρίς αναγνώριση, κινδυνεύουν να θεωρηθούν απλώς μια κοινότητα εντός της ΕΕ, κάτι που θα υπονόμευε τον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης - κάτι που δεν μπορούν να αποδεχθούν, καθώς η ασφάλειά τους βασίζεται στα τουρκικά στρατεύματα και στα ιστορικά εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ για μια συνεργατική λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δείξει μικρή προθυμία να εμπλακεί. Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να ακολουθήσει την πολιτική αυτή σε στενό συντονισμό με την Τουρκία.

Κλείνοντας με μια έκκληση για ενότητα, ο Τατάρ κάλεσε να διατηρηθεί η αλληλεγγύη για να προχωρήσει η νέα πολιτική, να ενισχυθεί η ΤΔΒΚ, να φέρει ευημερία στον λαό και να διατηρηθούν στενοί δεσμοί με τη μητέρα πατρίδα.