Στις φυλακές της Ανδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στις φυλακές της Ανδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στη φυλακή της Ανδριανούπολης οδηγήθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που πέρασαν εχθές σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. 

Οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η δικάσιμός τους, όπως διέταξε ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Αδριανούπολης, ενώ έχουν κατασχεθεί τα όπλα καθώς και τα κινητά τους τα οποία εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. 

Συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Επίσης τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες είναι ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης.

Φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά τους

Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο Birlik.

Κυβέρνηση: Το συντομότερο η επιστροφή των στρατιωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με μοναδική κατηγορία αυτή της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Hulusi Akar. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας Αδριανούπολης τούς απήγγειλε κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μόνο, παρήλθε το αυτόφωρο και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, oι δύο Έλληνες συνελήφθησαν χωρίς χρήση βίας από τους Τούρκους στρατιώτες, και επετράπη να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους.

Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μεθοριακό επεισόδιο έλαβε χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όταν περίπολος αποτελούμενη δύο άνδρες του ελληνικού στρατού συνελήφθη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η περίπολος φέρεται να είχε χάσει τον προσανατολισμό της λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και βρέθηκε έτσι σε τουρκικό έδαφος. 

Συγκεκριμένα, το ΓΕΣ ανέφερε:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες». 

Παραμένει αναπάντητο όμως το ερώτημα γιατί από χθες το απόγευμα που συνέβη το περιστατικό ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.