8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Ν. Κοτζιάς: Μετά τα τέλη Γενάρη στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Ν. Κοτζιάς: Μετά τα τέλη Γενάρη στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της πΓΔΜ, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,  εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, καθώς και ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί και στην ελληνική βουλή.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε "ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία", επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική". Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει “το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε".

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία "μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε", αλλά "δεν θα τους ακολουθήσουμε". Επισήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή" και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή. Υποστήριξε δε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Ανατ. Μεσόγειος.

"Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον", "μια καλή συμφωνία" κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει "στη συμφιλίωση των δύο λαών, και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ