Επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών - 6+1 ερωταπαντήσεις για το «Μέτρο 23»
Eurokinissi
Eurokinissi

Επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών - 6+1 ερωταπαντήσεις για το «Μέτρο 23»

Υποβλήθηκε επίσημα την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νέο Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024», κατόπιν της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προηγήθηκε και οδήγησε στην οριστικοποίησή του, ενώ σύντομα αναμένεται η έγκρισή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο σκοπός της ενεργοποίησης του Μέτρου είναι η άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω φυσικής καταστροφής, είτε άμεσα στο εισόδημά τους από τη μείωση της παραγωγής είτε έμμεσα ως αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των ενεργειών που πρέπει να κάνουν εξαιτίας καταστροφικών αιτίων.

Το εν λόγω Μέτρο, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022, θα συνδράμει τους Έλληνες παραγωγούς στην αντιμετώπιση δυσμενών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής μέσω περίπου 143 εκατ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή, ενώ το συνολικό ποσό, που θα κατανεμηθεί στο Μέτρο, θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 178 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή ενός εφάπαξ, κατ' αποκοπή ποσού, με δικαιούχους ενεργούς γεωργούς που εκπληρώνουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ότι είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ, έχουν υποστεί καταστροφή τουλάχιστον του 30% του σχετικού δυναμικού/παραγωγής τους, έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ έτους 2024 και δεν έχουν λάβει από άλλη πηγή αντίστοιχη ενίσχυση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε: «Η κυβέρνηση και το τπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκονται διαχρονικά στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες. Η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 είναι η έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας να στηρίξουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά εκείνους που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με προϋπολογισμό 178 εκατ. ευρώ δίνουμε άμεση, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους γεωργούς, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η στήριξη αυτή δεν είναι απλώς ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της επισιτιστικής μας επάρκειας.

Το Μέτρο 23 καλύπτει στοχευμένα καλλιέργειες σε όλη τη χώρα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται και να οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικότερο αύριο για την ελληνική γεωργία».

Οι επαγγελματίες αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες θα λάβουν το 100% της ανωτέρω προσδιορισθείσας ενίσχυσης, ενώ οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων το 50% αυτής. Το τελικό ποσό ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που το αιτούμενο συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο του ποσού που έχει κατανεμηθεί στο Μέτρο, το εφάπαξ ποσό ανά δικαιούχο θα μειωθεί αναλογικά, βάσει της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται.

6+1 ερωταπαντήσεις για το Μέτρο 23

Τι είναι το Μέτρο 23;

Το Μέτρο 23 είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την άμεση στήριξη των γεωργών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Προβλέπει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών και του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ποιος είναι ο στόχος του μέτρου;

Η ενίσχυση της ρευστότητας των πληγέντων και η ταχεία αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής, ειδικά σε περιοχές που επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά ή φυσικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πόσα χρήματα θα διατεθούν;

Το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί στο Μέτρο ανέρχεται σε 178 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:

  • 143 εκατ. € από Κοινοτική Συμμετοχή
  • 35 εκατ. € από εθνικούς πόρους

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης;

Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
  • Έχουν υποστεί καταστροφή τουλάχιστον 30% του παραγωγικού δυναμικού ή της παραγωγής
  • Έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2024
  • Δεν έχουν λάβει αντίστοιχη ενίσχυση από άλλη πηγή

Ποιες καλλιέργειες και τομείς ενισχύονται από το Μέτρο 23;

Το Μέτρο καλύπτει συγκεκριμένες καλλιέργειες και τομείς που επλήγησαν από συνδυαστικά φαινόμενα όπως παγετός, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες.

Ενισχυόμενοι τομείς και περιοχές ενδεικτικά:

  • Μελισσοκομία – σε όλη τη χώρα
  • Βαμβάκι – σε 20+ Περιφερειακές Ενότητες (π.χ. Λάρισας, Σερρών, Πέλλας, Ροδόπης, Καρδίτσας, Μαγνησίας κ.ά.)
  • Καστανιά – Αρκαδίας, Λακωνίας, Πιερίας, Ηλείας, Τρικάλων, Χανίων κ.ά.
  • Συκιά – Εύβοια, Μεσσηνία
  • Κελυφωτάφυστίκια – Εύβοια, Δυτική Αττική, Νήσων Αττικής
  • Αμπέλι (οινοποιήσιμο& επιτραπέζιο) – σε όλη τη χώρα (≥0,5 στρ.)
  • Αραβόσιτος – σε όλη τη χώρα (≥10 στρ.)
  • Ηλίανθος – σε όλη τη χώρα (≥10 στρ.)
  • Αμυγδαλιά & Αχλαδιά – σε όλη τη χώρα (≥1 στρ.)
  • Φασόλια (βρώσιμα όσπρια) – σε όλη τη χώρα (≥2 στρ.)
  • Κωπαϊδικό πεδίο – ειδική πρόβλεψη
  • Μόνιμες καλλιέργειες στην ΠΕ Πιερίας – για χαλάζι στο προανθικό στάδιο

Για κάθε τομέα ισχύει συγκεκριμένο ελάχιστο όριο έκτασης για την ένταξη στο μέτρο.

Πώς υπολογίζεται το ύψος της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση δίνεται εφάπαξ, ως κατ’ αποκοπή ποσό ανά εκμετάλλευση, με βάση το μέγεθος της ζημιάς και προκαθορισμένες ενιαίες τιμές ανά εκτάριο ή κυψέλη.