Καλύτερα των αναμενομένων ήταν στο σύνολο τους τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν 31 εισηγμένες που καλύπτονται με ανάλυση. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που απέκλιναν σημαντικά από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Στο σύνολο οι αναλυτές έπεσαν μέσα στο 52% στη γραμμή του κύκλου εργασιών, 39% στα λειτουργικά κέρδη και 26% στα καθαρά κέρδη. Αν και στο εξωτερικό η μέτρηση των δημοσιευμένων μεγεθών σε σχέση με το τι ανέμενε η αγορά είναι μια τυπική πρακτική για να κριθεί η εξεταζόμενη περίοδος ως προς την ένταση των εκπλήξεων στη μικρή αγορά του ΧΑ με τον μικρό σχετικά αριθμό εταιριών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Αγοράς έχει νόημα μονό αν το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό της κεφαλαιοποίησης. Εν προκειμένω μιλάμε για τα 98 από τα 117 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο της αγοράς το οποίο επιτρέπει να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Στις πωλήσεις δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στο ποσοστό απόκλισης ήταν θετικό κατά 1,4% από τα αναμενόμενα και με την υψηλότερη διαφορά να καταγράφεται από το ΔΑΑ με 6,4% ενώ στον αντίποδα ήταν η Lamda Development με αρνητική απόκλιση 11%. Δεδομένου ότι δεν συγκρίνουμε το δ’ τρίμηνο αλλά το σύνολο της χρήσης είναι μάλλον δύσκολο να εμφανιστούν σημαντικές αποκλίσεις σε αυτό τον τομέα καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ¾ της χρονιάς είναι ήδη γνωστά.
Η κατανομή των εκπλήξεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς στις πωλήσεις
Στα λειτουργικά αποτελέσματα η διαφορά παρέμεινε υπέρ των εκπλήξεων με θετική απόκλιση 1,8%, το 32% των εταιριών να επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις και το 29% να βρίσκεται κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. ΑΒΑΞ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Cenergy, ΔΕΗ και Helleniq Energy ξεπέρασαν με απόκλιση άνω του 5% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ενώ στον αντίποδα Elvalhalcor και Austriacard παρά το γεγονός ότι δημοσίευσαν ικανοποιητικά σετ δεν ξεπέρασαν τις – όπως αποδείχθηκε – απαιτητικές εκτιμήσεις της αγοράς.
Η κατανομή των εκπλήξεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς στα λειτουργικά κέρδη
Στα καθαρά κέρδη η εικόνα ήταν ακόμα πιο βελτιωμένη. Οι εισηγμένες ξεπέρασαν κατά 4,9% το άθροισμα των κερδών που ανέμενε η αγορά με το 45% των εταιριών να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Η διαφορά έγινε κυρίως από το τραπεζικό κλάδο ο οποίος με εξαίρεση την Eurobank πήγε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Σε επίπεδο αρνητικών εκπλήξεων το ποσοστό έμεινε ίδιο με αυτό που είδαμε στα λειτουργικά αποτελέσματα και έχει σχεδόν ανάλογη πορεία στις εισηγμένες που παρατηρήθηκε.
Η κατανομή των εκπλήξεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς στα καθαρά κέρδη
Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιήσουν μια ακόμα εξαιρετική χρήση για τις εισηγμένες στο ΧΑ σε όλα τα επίπεδα. Αν και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί (75%) οι εισηγμένες έχουν ήδη πατήσει σε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στην καθαρή και λειτουργική κερδοφορία τους, το δεύτερο διαδοχικό σε μια χρονιά χωρίς ιδιαίτερη επίδραση εκτάκτων παραγόντων. Και τούτο διότι ενώ σε δημοσιευμένη βάση οι εισηγμένες βρίσκονται στα 11,4 δισ. ευρώ (+3,2%) σε συγκρίσιμη βάση (χωρίς τα έκτακτα) το νούμερο της τελικής γραμμής έχει υπερβεί τα 12,3 δισ. ευρώ εμφανίζοντας – μέχρι στιγμής – αύξηση 9,2%. Περισσότερα όμως για την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών στο ΧΑ σε επίπεδο παραγωγής κερδών με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων το βράδυ.