WSJ: Σημάδια εύθραυστης ανάκαμψης για την οικονομία της Κίνας (Γράφημα)
Shutterstock
Shutterstock

WSJ: Σημάδια εύθραυστης ανάκαμψης για την οικονομία της Κίνας (Γράφημα)

Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε μέτρια σημάδια βελτίωσης στα τέλη του καλοκαιριού, έπειτα από μήνες ισχνής ανάπτυξης, μια δειλή ένδειξη ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που συγκρατεί την παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Κίνα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον οικονομικό κίνδυνο, με την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων, την πτώση των εξαγωγών και τις παγωμένες σχέσεις με τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να συγκαταλέγονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες στο Πεκίνο.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την Παρασκευή το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού, μία ημέρα μετά τη μείωση του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες έναντι των καταθέσεών τους, απελευθερώνοντας κεφάλαια για δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, απαιτείται περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα για να μπορέσει να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Οι αξιωματούχοι έχουν προωθήσει μια δέσμη μικρών μέτρων τόνωσης με στόχο την τόνωση των πωλήσεων κατοικιών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών και της εργοστασιακής παραγωγής τον Αύγουστο, καθώς και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι ετήσιας αύξησης 2,5% τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή διευρύνθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Για την παγκόσμια οικονομία, η αδυναμία της Κίνας έρχεται να προστεθεί στα αρνητικά στοιχεία της φετινής χρονιάς, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται ενάντια στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των επιτοκίων.

Μια αναζωογόνηση της Κίνας θα βοηθούσε να αντισταθμιστούν κάποιες από αυτές τις πιέσεις, αλλά προς το παρόν οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.