Wall Street: Ανησυχίες ότι το βαρόμετρο φόβου θα «ξυπνήσει»
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Ανησυχίες ότι το βαρόμετρο φόβου θα «ξυπνήσει»

Ο φόβος φαίνεται να επιστρέφει στη Wall Street καθώς η ασφάλιση για ενδεχόμενη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς απορροφάται από τους παίκτες με το γρηγορότερο ρυθμό από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19. 

Περισσότερα δικαιώματα αγοράς (call options) που ποντάρουν ότι ο δείκτης VIX, το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, θα αυξηθεί άλλαζαν χέρια τις ημέρες του Φεβρουαρίου συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου παραγώγων CBOE.

Tην εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης VIX αυξήθηκε πάνω από τις 23 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο του από τις πρώτες ημέρες του 2023. Επίπεδα κάτω από τις 20 μονάδες δείχνουν εφησυχασμό, ενώ πάνω από τις 30 μονάδες βιασύνη για ασφάλιση. Τους προηγούμενους μήνες το βαρόμετρο φόβου έμοιαζε να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. 

Δύο είναι οι λόγοι που εξηγούν την αυξημένη ζήτηση για προστασία. Η ανάκαμψη των μετοχών στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ώθησε πολλούς επενδυτές να επιστρέψουν στη χρηματιστηριακή αγορά και κατά συνέπεια αυξάνει την ανάγκη τους να προστατεύσουν την έκθεση τους έναντι πτώσης.

Τα δυνατά μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις πιθανότητες ότι η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να ελέγξει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, κάτι που θα προκαλέσει απώλεια στήριξης στο ράλι του χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης S&P 500 πλέον κερδίζει μόνο 3,4% φέτος, έχοντας καταγράψει απώλειες 5% από το υψηλό του στις 2 Φεβρουαρίου. Στην κούρσα του Ιανουαρίου η προσδοκία ήταν ότι η νομισματική σύσφιξη της Fed θα ολοκληρωνόταν χωρίς σημαντική ζημιά στην οικονομία. Σήμερα, όμως, η βεβαιότητα αυτή ξεθωριάζει όλο και περισσότερο ημέρα με την ημέρα.

Οι παίκτες στη χρηματιστηριακή αγορά επιτέλους έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το πού τελικά θα κορυφωθούν τα επιτόκια. Η αγορά παραγώγων βλέπει το παρεμβατικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να ανεβαίνει μέχρι το 5,39% έως τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης πέρυσι.

Δεν είναι μόνο η δυναμική που έχει δείξει η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως και το άνοιγμα της κινεζικής που αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση από τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed επαναφέρει τη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτό φαίνεται και από το κόστος ασφάλισης μέσω δικαιωμάτων πώλησης (put options) για προστασία έναντι πτώσης του δείκτη S&P 500. To κόστος των δικαιωμάτων αυτών έχει αυξηθεί σήμερα στο ακριβότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς «παίζει» το σενάριο να επιστρέψει η Fed σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης για να αποθερμανθεί η αμερικανική οικονομία. Οι αποδόσεις στα 10ετη και διετή ομόλογα ΗΠΑ «κάθονται» στο 3,948% και 4,80% αντίστοιχα, στο υψηλότερο επίπεδο βραχυπρόθεσμης απόδοσης από το 2007.