Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΜΥΤΙΛ και Ελλάκτωρ στήριξαν το Χρηματιστήριο

Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΜΥΤΙΛ και Ελλάκτωρ στήριξαν το Χρηματιστήριο

Με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των μετάλλων να ξεχωρίζουν και να δίνουν στήριξη, το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε με σχετική ευκολία τη στήριξη των 660 μονάδων κλείνοντας στις 663,25 μονάδες με άνοδο 0,31%, παρ' ότι έκανε αρχικά ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως τις 655,68 μονάδες (-0,83%).

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η αξία συναλλαγών παρέμεινε πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ διαμορφούμενη στα 45,8 εκατ. ευρώ, με το Χ.Α. να κινείται με το momentum που δίνει ο κλάδος της ενέργειας όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ υστέρησε καταφανώς και για άλλη μια φορά ο τραπεζικός κλάδος. Διεθνώς το κλίμα είναι και σήμερα αρνητικό, με την ελληνική αγορά να κινείται ελαφρώς ανεξάρτητα, δεδομένου ότι πρωτύτερα είχε υποαποδώσει έναντι των ξένων δεικτών.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.577,03 μονάδες με άνοδο 0,26% ενώ διόρθωσε αρχικά έως τις 1.571,63 μονάδες (-0,88%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 328,77 μονάδες με νέα πτώση 1,21%, ύστερα από το χθεσινό -3,19%, πλησιάζοντας να χάσει άνω του ήμισυ της αντίδρασης (+8,29%) της Δευτέρας.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης όπως προαναφέρθηκε ήταν η κινητικότητα και η διαφοροποίηση των μετοχών του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, των υποδομών και των μετάλλων. Καταλύτης είναι η είσοδος του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο και της Ελλάκτωρ, ύστερα από το «χτίσιμο» ποσοστού 30,26% που έχει ήδη κάνει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα. Μια κίνηση μεγάλης σημειολογίας που έχει ταράξει θετικά τα νερά σε όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα και κυρίως στον κλάδο της ενέργειας, σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν προοπτικές για άνοιγμα μεγάλων projects ενέργειας, υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στη χώρα μας.

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ελκύουν σημαντικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο την υλοποίηση μεγάλων projects. Ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου, placements, φαίνεται πως υπάρχει ένα κρεσέντο κεφαλαιακών εισροών στη χώρα στους τομείς «καθαρής» ενέργειας, υποδομών, κατασκευών και διαχείρισης απορριμμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ Τέρνα άντλησε 820 εκατ. ευρώ από ομόλογο τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα ύψους 68,5 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου που έγινε με placement με τέσσερις νέους διεθνείς μετόχους πρόσφατα.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υστερεί και να αποτελεί βαρίδι, δεδομένου ότι παρά την αντίδραση της Δευτέρας, εξακολουθεί να έχει πτώση περί το 64% από την αρχή του 2020, όταν Γενικός Δείκτης και FTSE 25 έχουν τις μισές απώλειες.

Σήμερα στο ταμπλό του Large Cap ξεχώρισαν οι Viohalco +8,48%, ΓΕΚ Τέρνα +3,91%, Aegean Airlines +3,46%, Μυτιληναίος +2,99%, Motor Oil +2,48%, Ελλάκτωρ +2,04% κ.ο.κ. Στον αντίποδα, διόρθωση σε ποσοστό 2,57% έκανε η ΔΕΗ ύστερα από το ράλι +39% στις προηγούμενες 17 συνεδριάσεις, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν και οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Eurobank. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ, η Reds έκλεισε με άνοδο 7,33% στα 1,2450 ευρώ με όγκο 220.708 τεμάχια, ενώ χθες θυμίζουμε είχε κλείσει στο limit up ακολουθώντας τη μητρική.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά έκλεισαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Intercontinental, Autohellas, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, AVAX, Πλαίσιο και Intrakat, ενώ υποχώρησαν οι Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, Attica Bank, MIG, Πλαίσιο και Profile.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Προοδευτική, Flexopack, Προοδευτική, Quality & Reliability, Forthnet, ElvalHalcor, Κλουκίνας Λάππας και Revoil. Στον αντίποδα, υποχώρησαν τίτλοι όπως Intralot, Μουζάκης, Κυριακούλης, Χαϊδεμένος, ΕΚΤΕΡ, Βογιατζόγλου, Frigoglass, Mevaco, Έλλαστρον, Μύλοι Κεπενού, Centric, AS Company και Space Hellas. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία, καθώς 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν.

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι η αγορά προσπαθεί να «δέσει» την περιοχή των 660 μονάδων πραγματοποιώντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αυτή την εβδομάδα, θα απαιτηθεί ενίσχυση του τζίρου για να επιτευχθούν καλύτερα επίπεδα.

Ο Νικόλαος Καυκάς, υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα» τονίζει ο αναλυτής, συμπληρώνοντας πως «στην παρούσα φάση απαιτείται κατ’ ελάχιστο ένα υποστηρικτικό επενδυτικό κλίμα για να μπορέσει η αγορά να κατοχυρώσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πάνω από την ζώνη των 670-680 μονάδων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ο οποίος τονίζει πως «επόμενο σοβαρό εμπόδιο για το Γενικό Δείκτη είναι οι 682 μονάδες, ενώ οι 660 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη (σ.σ. κάτι που επιβεβαιώνεται έως τώρα).

Θυμίζουμε πως σήμερα ξεκίνησε στο Λονδίνο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το 15ο Road Show της ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή 34 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, με την εκδήλωση φέτος να έχει την ιδιαιτερότητα ότι γίνεται διαδικτυακά. Συμμετέχουν πάνω από 130 διεθνή επενδυτικά σχήματα και fund managers, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 600 ραντεβού μεταξύ των επικεφαλής των εισηγμένων και των εκπροσώπων των ξένων επενδυτικών οίκων και των fund managers.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλάδος ενέργειας, τράπεζες και ΟΠΑΠ είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι και στο περυσινό road show, οι ενεργειακοί όμιλοι (Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.α.) είχαν κυριαρχήσει στο ενδιαφέρον των ξένων και στα ραντεβού, μαζί με τον ΟΠΑΠ που πάντα είναι στην κορυφή.

Στη φετινή εκδήλωση το παρόν δίνουν από τον FTSE 25 οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Alpha Bank, Motor Oil, EXAE, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Prodea Properties, Eurobank, ΔΕΗ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Τιτάν και Viohalco. Από τον Mid Cap και από τις μικρότερες αποτιμήσεις το παρόν στο road show θα δώσουν εταιρείες όπως Cenergy Holdings, Attica Bank, Briq Properties, ElvalHalcor, Π. Πετρόπουλος, Profile, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος και Κρι Κρι.