Ύφεση πάνω από την ευρωπαϊκή μεταποίηση
Shutterstock
Shutterstock
PMI

Ύφεση πάνω από την ευρωπαϊκή μεταποίηση

Οι συνεχιζόμενες πιέσεις που καταγράφονται στον μεταποιητικό τομέα εξανέμισαν τα ήπια αρχικά κέρδη των ευρωαγορών εχθές, μην αφήνοντας περιθώρια εορτασμού των καλύτερων στοιχείων όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνει σημαντικά στο 4,3%, σε ετήσια βάση, από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε πέριξ του 4,5%.  

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η μέτρηση του λεγόμενου δομικού δείκτη, ο οποίος επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%. 

Ωστόσο, η όποια επενδυτική αισιοδοξία εξαχνώθηκε εχθές από τα στοιχεία PMI που ανακοινώθηκαν το πρωί και κατέδειξαν ότι συνεχίζονται οι πτωτικές πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα και η μείωση των νέων παραγγελιών. 

Δεδομένου ότι ο PMI παρέμεινε χαμηλότερα από τις 50 μονάδες για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο οι περισσότεροι οικονομολόγοι κάνουν πλέον λόγο για ευρείας βάσης ύφεση στον κλάδο της μεταποίησης.

Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη παραμένει για 15 διαδοχικούς μήνες κάτω από το όριο των 50 μονάδων και τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 43,4 μονάδες, από τις 43,5 μονάδες του Αυγούστου, με τη Γερμανία (39,6 μονάδες), Αυστρία (39,6), Ολλανδία(43,6), Γαλλία (44,2) και την Ιταλία (46,8) να καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς συρρίκνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  χώρα μας αποτέλεσε λαμπρή εξαίρεση, με τον σχετικό δείκτη να διατηρείται σε επίπεδο επέκτασης στις 50,3 μονάδες. 

Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 39,2 μονάδες συγκριτικά με τις 39,0 του Αυγούστου, παραμένοντας και αυτός σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Η επίμονα κακή εικόνα των δεικτών μεταποίησης έχει αρχίσει πλέον να λειτουργεί αποκαρδιωτικά, ειδικά για την ευρωπαϊκή επενδυτική κοινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι οι  ευρωπαϊκοί δείκτες μεταποίησης αφηγούνται τη δική τους ιστορία εδώ και μήνες (σ.σ:Θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ).

Υπενθυμίζουμε ότι οι δείκτες  PMI είναι από τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες καθώς έχουν  ισχυρή συσχέτιση  με το ΑΕΠ, ειδικά με τη συνιστώσα των επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές τον χρησιμοποιούν όχι μόνο για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων κλάδων, αλλά και για να μετρήσουν την απόδοση της οικονομίας στο σύνολό της.

Επιπλέον, οι δείκτες PΜΙ  αποκρυσταλλώνουν την εικόνα και την απόδοση της αγοράς ακριβώς τη στιγμή της δημοσίευσης, γι’αυτό και χρησιμοποιούνται για τη λήψη άμεσων αποφάσεων που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, την πιθανή κατεύθυνση των τιμών των εμπορευμάτων και τις τρέχουσες επιχειρηματικές δαπάνες.

Από αυτή την άποψη, το πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο PMI σε σχέση με τα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -ΑΕΠ- είναι ότι ενώ τα επίσημα, δημοσιευμένα από την κυβέρνηση στοιχεία ενδέχεται να υστερούν σε σχέση με την οικονομία κατά τρεις μήνες, ο PMI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη αυτών των μετέπειτα στατιστικών στοιχείων, αλλά και για την έγκαιρη ανάληψη αποφάσεων σχετικά με τις προγραμματισμένες επιχειρηματικές δαπάνες. 

Εν ολίγοις, οι δείκτες PMI στοχεύουν στον γρήγορο εντοπισμό των τάσεων της αγοράς και πάνω από από όλα των σημείων καμπής τους, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στους φορείς της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή στις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες είναι και αυτές που καθορίζουν το ύψος των επιτοκίων.

Γι’αυτό και βλέπουμε ότι η δημοσίευση τους εγείρει πάντα ισχυρά αντανακλαστικά από τις αγορές.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις extra βαρίδι για την Ιταλία.

Για τη γερμανική οικονομία την «ψυχρολουσία» την έχουμε πάρει εδώ και μήνες. 

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η ύφεση φαίνεται να κυκλώνει και άλλες μεγάλες οικονομίες, με τους μεγαλύτερους προβληματισμούς να συγκεντρώνονται πάνω από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία. 

Ο δείκτης PMI στην Ιταλία  διαμορφώθηκε στις 46,8 μονάδες  τον Σεπτέμβριο, έναντι 45,4 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας την έκτη διαδοχική μηνιαία μείωση. 

Δεδομένου ότι η μεταποίηση αντιπροσωπεύει περίπου το 16% της παραγωγής, τα στοιχεία για την ιταλική μεταποίηση δεν μας υποδεικνύουν απλά  μια βαθιά βιομηχανική ύφεση, αλλά και  περαιτέρω αδυναμία.

Οι νέες παραγγελίες συρρικνώνονται ενώ την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι  προσδοκίες για τη μελλοντική παραγωγή έχουν πέσει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους. 

Σαφές ρόλο σε αυτό έχει παίξει η υποτονικότητα της παγκόσμιας ζήτησης και κυρίως από την Κίνα, η οποία δεν είχε την αναμενόμενη ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση της από την πολιτική Zero Covid.

Ακόμα και το μικρό παραθυράκι αισιοδοξίας που άφησε χθες η έρευνα PMI για την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο, προέκυψε κυρίως από τις γενικότερες ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων.

Όλα αυτά, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και το Bloomberg, θα επιτείνουν τις δυσκολίες για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπολόγιζε ότι η ανάπτυξη θα τόνωνε τα δημόσια οικονομικά και θα οδηγούσε την Ιταλία σε μικρότερο δημοσιονομικό «εκτροχιασμό».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η  ιταλική κυβέρνησή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα μέχρι το 2026, καθώς σκοπεύει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους ψηφοφόρους για μείωση των φόρων.

Καλύτερη η εικόνα των ΗΠΑ 

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο διαφορετικών ερευνών.

Στην έρευνα που διενεργεί η S&P Global ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 48,9 μονάδες. 

Σε διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,0 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, από 47,6 μονάδες τον Αύγουστο. 

Αν και στις ΗΠΑ λοιπόν ο δείκτης συμπλήρωσε 11 διαδοχικούς μήνες κάτω από το επίπεδο των μονάδων που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη, πρόκειται για  το μεγαλύτερο σερί από τη μεγάλη ύφεση του 2007-2009, εντούτοις τα στοιχεία έδειξαν διαθέσεις αναστροφής.

Η Κίνα σταθεροποιείται

Αισιόδοξα ήταν και τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, τα οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας πέρασε σε τροχιά επέκτασης τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από  έξι μήνες, σκαρφαλώνοντας στις 50,2 μονάδες από 49,7 τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο δείκτης της μη μεταποιητικής δραστηριότητας – ο οποίος καταγράφει τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών – αυξήθηκε στο 51,7 από 51 τον Αύγουστο, επίσης πάνω από τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Bloomberg. 

Προφανώς, τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας από την κινεζική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να δουλεύουν, τονώνοντας την εύθραυστη από τη διαρκή κρίση στην αγορά ακινήτων καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, χάρη στη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, καταγράφεται αύξηση του δανεισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης για υποδομές, κάτι που επίσης στηρίζει την ανάπτυξη.

Αν και τους επόμενους μήνες οι μετρήσεις PMI υποδείξουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει να σταθεροποιείται, τότε αυτή η εξέλιξη θα αποτελεί καλά νέα και για την Ευρώπη, καθώς όπως εξηγήσαμε πιο πάνω η επιβράδυνση των ευρωπαϊκών δεικτών μεταποίησης ως έναν σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υποτονικότητα της ζήτησης από την Κίνα.

Ίδωμεν λοιπόν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.