Πώς θα πορευτούν οι αγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2023
Shutterstock
Shutterstock
UBS

Πώς θα πορευτούν οι αγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2023

Μετά από ένα πρώτο εξάμηνο γεμάτο προκλήσεις, το κύριο χαρακτηριστικό στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν η μεταβλητότητα, οι ελπίδες και οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πολιτική της Fed, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και οι δίδυμες προκλήσεις στη Κίνα με τον COVID και τον κλάδο ακινήτων, επισημαίνει η UBS σε έκθεση της για τις προοπτικές των αγορών.

Όπως αναφέρει, ο δείκτης MSCI All Country Index χάνει 22% φέτος, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων του Bloomberg καταγράφει απώλειες άνω του 20% από την κορυφή του 2021, τη μεγαλύτερη πτώση από το λανσάρισμα του το 1990. Παρόμοια μεταβλητότητα παρατηρείται και στο αμερικανικό δολάριο που έχει ενισχυθεί σε υψηλά 20ετίας.

Τι βλέπει για τους επόμενους μήνες:

«Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερα πειστήρια ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αντιδρά στις επιτοκιακές αυξήσεις. Με τη Ρωσία να σταματά μέρος της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η περιοχή αυτή θα αντιμετωπίσει τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και αρνητικής ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας συνεχίζει να ασθμαίνει λόγω της πολιτικής μηδενικού COVID και των προκλήσεων στον τομέα ακινήτων», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι μετοχές

Το βασικό σενάριο της UBS βλέπει τις μετοχές να κινούνται ανοδικά μέχρι τον Ιούνιο, περνώντας όμως από αναταράξεις μεταβλητότητας. Η πρόβλεψη της ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ακόμη και αν είναι μικρή, συνάδουν με υψηλότερες τιμές μετοχών. Δεδομένης της αβεβαιότητας προτείνονται αμυντικές τοποθετήσεις και εστίαση σε μετοχές που προσφέρουν εισόδημα και αξία. Οι χρηματιστηριακές αγορές θα ακολουθήσουν ένα δρόμο με λακούβες και θα βρεθούν σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνέχισε να εκπλήσσει ανοδικά, αλλά προβλέπεται υποχώρησή του στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Οι τιμές της βενζίνης είναι μια ανακούφιση και η στροφή των καταναλωτικών δαπανών μακριά από τα αγαθά συμβάλλει στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι υπηρεσίες καθώς μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση απ' ότι αναμένεται στον πληθωρισμό. Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2023 και οι επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών ενέργειας θα γίνουν πιό αισθητές τον χειμώνα.

Η Fed

Η αγορά έχει προσαρμοστεί στην ιδέα ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα και σε υψηλότερα επίπεδα απ' ότι αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Το παρεμβατικό της επιτόκιο προβλέπεται να κορυφώνεται στο 4,6% τον Μάιο του 2023. Η UBS εκτιμά ότι η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις του 2022. Αν ο πληθωρισμός επιμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις το 2023, ακόμη και αν προκαλέσει ύφεση. Θα θελήσει να δει τουλάχιστον τρεις συνεχείς μήνες επιβράδυνσης του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση και ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποθερμαίνεται πριν παύσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Αντίθετα, αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει τότε δεν θα προβεί σε πρόσθετες αυξήσεις το 2023 και μπορεί να επιλέξει μειώσεις προς το τέλος του επόμενου χρόνου. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Η UΒS βλέπει την απόδοση στα 10ετη ομόλογα ΗΠΑ, σήμερα στο 3,53%, να κλείνει τη φετινή χρονιά στο 3,5%. Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προδοκίες επιτοκιακών αυξήσεων από τη Fed που θα ενισχύσουν τα ομόλογα. Αντίθετα, αν ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αυτό θα αυξήσει την ένταση μελλοντικής ύφεσης. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα βλέπει την απόδοση του 10ετους ομολόγου να πέφτει στο 3,25% μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Τα εμπορεύματα

Οι τιμές εμπορευμάτων βρίσκονται κάτω από τα υψηλά του Ιουνίου με τις στενώσεις στην προσφορά να υπεραντισταθμίζονται από τις προσδοκίες εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης. Βραχυπρόθεσμα, η UBS βλέπει περιορισμένη δυνατότητα πρόσθετης παραγωγής στον OPEC+, τέλος στις πωλήσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου να στηρίζουν τις τιμές. Βλέπει ανοδικό περιθώριο 15% στους δείκτες εμπορευμάτων το επόμενο εξάμηνο.

Το δολάριο

Το αμερικανικό νόμισμα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002 έναντι του ευρώ και σε υψηλά δεκαετιών έναντι του γεν και της στερλίνας. Η φετινή ενίσχυση του το αφήνει υπερτιμημένο με βάση την αγοραστική δύναμη. Παρόλο που το δολάριο είναι πολύ ενισχυμένο, είναι πολύ πιθανό ότι θα παραμείνει δυνατό για όσο διάστημα η Fed αυξάνει τα επιτόκια πιό επιθετικά από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει ανθεκτικότητα.

Η ισοτιμία του θα ενισχυθεί αν οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινωθούν και χρειάζεται προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσσέγγιση της κυβέρνησης Biden στην Κίνα. Η UBS δεν βλέπει την ισοτιμία του δολαρίου να αρχίσει να εξασθενεί πριν η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων γίνει πιό ορατή.