Το σχέδιο της Τουρκίας για...ψηφιακό νόμισμα

Το σχέδιο της Τουρκίας για...ψηφιακό νόμισμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τα σχέδια της να ξεκινήσει την δημιουργία CBDC - ενός ψηφιακού νομίσματος που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα κατά το 2023.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) το επόμενο έτος.Το Προεδρικό Ετήσιο Πρόγραμμα της Τουρκίας για το 2023, που παρουσιάστηκε από την Προεδρική Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού, περιλαμβάνει τη συζήτηση για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Η ανακοίνωση ήρθε ένα χρόνο αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι εξέταζε το ενδεχόμενο έκδοσης CBDC για να συμπληρώσει την υπάρχουσα υποδομή πληρωμών της, σε ένα έργο με τίτλο: «Έρευνα και ανάπτυξη της ψηφιακής τουρκικής λίρας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι «ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain θα τεθεί σε εφαρμογή». Υπεύθυνος φορέας είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με τη συνεργασία του τοπικού Υπουργείου Οικονομικών και του Ιδρύματος Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας.

«Το σύστημα ψηφιακής τουρκικής λίρας θα ενσωματωθεί με ψηφιακή ταυτότητα και FAST», αναφέρεται στην επίσημη έκθεση. Το FAST είναι ένα σύστημα πληρωμών που διαχειρίζεται η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης και τις δοκιμές του CBDC της σε συνεργασία με άλλες τράπεζες.

Για όσους γνωρίζουν, την κατάσταση στην Τουρκία αυτό ήταν μόνο μια λογική εξέλιξη, καθώς η χώρα έχει τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του πληθυσμού στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Στην Τουρκία, τα κρυπτονομίσματα παρέχουν προστασία από τον πληθωρισμό, αλλά και την προσωπική ελευθερία. Η χρήση των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία είναι έκδηλη παντού, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή γύρω από το Μεγάλο Παζάρι φιλοξενεί πολλές μικρές επιχειρήσεις όπου μπορεί κάποιος απλώς να αλλάξει κρυπτονομίσματα με μετρητά ή να αγοράσει με μετρητά BTC ή Tether (USDT).

Η Κωνσταντινούπολη και τα τουρκικά αεροδρόμια είναι γεμάτα με διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία που ασχολούνται με την κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με εκτίμηση σε μια έκθεση έρευνας του 2022 από το τουρκικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Paribu, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία. Πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τα οφέλη της τεχνολογίας blockchain, ενώ συμβούλευσε τους νέους να μείνουν μακριά από τον τζόγο των κρυπτονομισμάτων. Δήλωσε ακόμα πως η Τουρκία ήθελε να είναι παραγωγός, και όχι καταναλωτής, στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς του 2022 από το ανταλλακτήριο Paribu ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών μειώθηκε στα 145 εκατομμύρια δολάρια, από 850 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ωστόσο,ο ενθουσιασμός των Τούρκων παραμένει ισχυρός.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ξεπέρασε πρόσφατα το 83%, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό πληθωρισμού είναι σημαντικά υψηλότερο. Η λίρα έφτασε επίσης σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Για τους Τούρκους πολίτες αυτό είναι ιδιαίτερα επίπονο και οι ανατιμήσεις ακραίες. Οι τιμές του μενού ενός εστιατορίου αυξάνονται συχνά όπως και τα ενοίκια.

Για τους Τούρκους πολίτες η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων δείχνει πιο συνετή επιλογή από το να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκική λίρα. Η τουρκική λίρα έχει αποδειχθεί πιο ασταθής από το bitcoin.

Η Τουρκία κατατάχθηκε στην 103η από τις 167 χώρες στον δείκτη δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit το 2021. Μόλις αυτόν το μήνα, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη διάδοση της λεγόμενης παραπληροφόρησης, πυροδοτώντας την ανησυχία των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου. Κάτι που δημιουργεί έναν παραπάνω λόγο για τους Τούρκους πολίτες να αποταμιεύουν σε αποκεντρωμένα νομίσματα που δεν μπορεί να τους κλείσει κάποιος τον λογαριασμό σε κάποια τράπεζα.

Πέρυσι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής, πιθανώς ως αντίδραση στην πτώση της λίρας. Παρόλο που διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πολεμήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της αρχικής προσφοράς κρυπτονομισμάτων (ICO), οι Τούρκοι εξακολουθούν να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις προσφορές - και με έντονο ενδιαφέρον.

Πολλοί Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το μεγάλο εύρος και η απήχηση που έχουν λάβει τα κρυπτονομίσματα στην χώρα κάνει αδύνατο την πάταξη τους λόγω των πελατειακών πολιτικών συμφερόντων και την οργή των επενδυτών κρυπτονομισμάτων προς τους πολιτικούς, τη στιγμή που έπονται οι εκλογές και φαίνεται να είναι οι πιο δύσκολες για το κυβερνών κόμμα μέχρι σήμερα. Σε μια εκλογή όπου κάθε ψήφος είναι σημαντική, σίγουρα η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να δυσαρεστήσει περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες που επενδύουν ενεργά στα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία.