Τί σημαίνει η πώληση των αποθεμάτων χρυσού από τον Καναδά;

Τί σημαίνει η πώληση των αποθεμάτων χρυσού από τον Καναδά;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σύμφωνα με το τελευταίο report Φεβρουαρίου του World Gold Council ο Καναδάς έχει, σχεδόν, μηδενίσει τα αποθέματά του σε χρυσό. Τί μπορεί να σημαίνει μία τέτοια κίνηση από μία εκ των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου για το μέλλον;

Ο Καναδάς ανήκει στις επτά ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου και το νόμισμά του θεωρείται ως εμπορευματικό μαζί με αυτό της Αυστραλίας. Είναι η μόνη χώρα των G7 όπου δεν διαθέτει πλέον αποθέματα σε χρυσό όπου πρόσφατα πούλησε 22,000 ουγγιές σε χρυσά νομίσματα αξίας $35 εκατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Federal Financial Department η μακροπρόθεσμη πολιτική της Κυβέρνησης είναι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της και η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε φυσική μορφή όπως ο χρυσός  καθώς και η επένδυση σε αξίες οι οποίες διαπραγματεύονται ευκολότερα.

Επίσης ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών κ. Don Drummond δήλωσε πως δεν έχει σημασία για τον Καναδά να διατηρεί αποθέματα σε χρυσό, καθώς δεν έχει καλή απόδοση μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχει και το κόστος αποθήκευσης αυτού.

Ουσιαστικά η πρόσφατη απόφαση του Καναδά να πουλήσει όλα τα αποθεματικά χρυσού που κατέχει (πλην 1,7 τόνων που αποτελεί το 0,1% των αποθεματικών του, βλ. πίνακα στο τέλος)  σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων του σε δολάριο ΗΠΑ και βρετανική στερλίνα σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος όπου εδώ και αιώνες (μέχρι το 1971 με την κατάργηση του Bretton Woods) ο χρυσός χρησιμοποιούνταν ως αντίκρισμα για την έκδοση νομίσματος.

Η απόφαση αυτή του Καναδά να αντικαθιστά τον χρυσό με το δολάριο σηματοδοτεί πιθανόν στα επόμενα χρόνια αντικατάσταση όλων των νομισμάτων με ένα κοινό νόμισμα (βλ. για παράδειγμα bitcoin) του οποίου η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σύμφωνα με το αμερικανικό δολάριο.

Στον παρακάτω πίνακα παρατηρούμε πως ο Καναδάς αυξάνει διαρκώς την τελευταία δεκαπενταετία τα συναλλαγματικά του αποθέματα στοχεύοντας προφανώς στο να διατηρήσει την δυναμική της οικονομίας του και στην νέα εποχή.

Πηγή γραφήματος:Tradingeconomics

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία αναφορά στα συναλλαγματικά διαθέσιμα μερικών εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Να σημειώσουμε πως στα συναλλαγματικά αποθέματα πέραν του συναλλάγματος που διατηρεί κάθε χώρα υπολογίζονται και τα αποθέματα σε χρυσό.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα τα συναλλαγματικά αποθέματα των ΗΠΑ παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια πτώση. Φυσικά οι ΗΠΑ αποτελούν μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς η πλειοψηφία των διεθνών συναλλαγών πραγματοποιείται στο νόμισμα αυτής οπότε η μείωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία αυτής.

 

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Σε αντίθεση με τον Καναδά όπου το εθνικό του νόμισμα θεωρείται ως εμπορευματικό όπως και αυτό της Αυστραλίας, τα συναλλαγματικά αποθέματα της συγκεκριμένης χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα μειώνονται ενώ δεν κατάφεραν να φθάσουν στα επίπεδα που ήταν προ δεκαετίας περίπου (βλ. παρακάτω γράφημα).

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Η Ιαπωνία ενώ μέχρι και πριν μια πενταετία αύξανε τα συναλλαγματικά της αποθέματα τα τελευταία χρόνια αυτά σημειώνουν πτώση κυρίως λόγω της προσπάθειας της Κεντρικής Τράπεζάς της να διατηρήσει κατά διαστήματα μία σταθερή ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ (βλ. γράφημα παρακάτω).

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Πτώση τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Γερμανίας έπειτα από τα υψηλά που σημείωσαν πριν τρία περίπου χρόνια με αυτήν να έχει ήδη ξεκινήσει προ δύο ετών την διαδικασία «επαναπατρισμού» των αποθεμάτων της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και τα διατηρεί.

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία αποτελεί μία εκ των αναδυόμενων οικονομιών η οποία αυξάνει συστηματικά τα αποθέματά της σε χρυσό. Η πτώση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων που παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα οφείλεται στο ότι η χώρα «έκαψε» μέρος αυτών στην προσπάθειά της να διατηρήσει μία σταθερή ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Κίνα όπου στην προσπάθεια της να διατηρήσει μία σταθερή ισοτιμία μεταξύ του εθνικού της νομίσματος και του δολαρίου «έκαψε» ένα μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων (βλ. γράφημα παρακάτω).

 

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Μέχρι στιγμής στα προηγούμενα γραφήματα είδαμε χώρες των οποίων τα συναλλαγματικά αποθέματα εμφανίζουν μείωση πλην αυτών του Καναδά. Η μεγάλη Βρετανία αποτελεί την δεύτερη χώρα μαζί με τον Καναδά όπου τα συναλλαγματικά αποθέματα αυτής αυξάνονται όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα. Χωρίς να μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά μόνο τυχαία δεν φαίνεται η εμμονή της βρετανικής Κυβέρνησης να διενεργήσει σε μερικούς μήνες δημοψήφισμα για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή γραφήματος:Trading economics

Παρόλα αυτά στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 (όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα) αυξήθηκε η ζήτηση για χρυσό με την μεγαλύτερη να σημειώνεται για κοσμήματα και να ακολουθεί η ζήτηση σε φυσική μορφή όπως ράβδους και χρυσά νομίσματα.

Πηγή γραφήματος:World Gold Council

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία, περίπου, δύο χρόνια, χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, ενώ παράλληλα καταγράφεται και αύξηση των δικαιωμάτων αυτών σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (Special Drawings Rights) του ΔΝΤ στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή.

Να σημειώσουμε πως το ΔΝΤ από το 1969 και ειδικά από την κατάργηση του Bretton Woods κι έπειτα δημιούργησε τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα ως ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο. Για την αγορά ενός ειδικού τραβηχτικού δικαιώματος δεκτά γίνονται διάφορα νομίσματα καθώς και χρυσός, ενώ η αξία τους βασίζεται στο δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, την στερλίνα και το γιεν, ενώ από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους το γουάν θα αποτελέσει το πέμπτο νόμισμα που θα γίνεται αποδεκτό από το ΔΝΤ.

Στον παρακάτω πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τα αποθέματα σε χρυσό της κάθε χώρας.