Τι φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη
shutterstock
shutterstock
UBS

Τι φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη

Μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς παραμένει το βασικό σενάριο της UBS για την εμπορική διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και τς Ουάσινγκτον, μετά και τις νέες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την απόφασή του να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ και το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που απέτυχαν να καταλήξουν σε ολοκληρωμένες εμπορικές συμφωνίες.

Τη Δευτέρα ο Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, είχε συνάντηση με Ευρωπαίους ομόλογους του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο Επίτροπος ανέφερε σε δηλώσεις του πως η ΕΕ θα πρέπει να λάβει αντίμετρα εάν αποτύχουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως «υπάρχει ακόμη δυνατότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων» και ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκτίμηση της UBS

Από την πλευρά της, η UBS εκτιμά πως στο «πιο πιθανό σενάριο παραμένει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα κλείσει το έτος σε περίπου 15%». 

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Σαββάτου, οι αναλυτές σημειώνουν πως «η ανθεκτικότητα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και η άνοδος των μετοχών σε νέα υψηλά επίπεδα φαίνεται να έχουν ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Τραμπ να εντείνει τις πιεστικές τακτικές του, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Συνολικά, οι τρέχοντες προτεινόμενες δασμοί θα ανεβάσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ σε επίπεδα κοντά ή ακόμη και πάνω από τα επίπεδα που ήταν στις 2 Απριλίου».

Η UBS συμπληρώνει πως εφόσον η Ουάσινγκτον εφαρμόσει τους δασμούς για τους οποίους απείλησε ο Τραμπ από την 1η Αυγούστου «θα αυξηθεί η πιθανότητα ύφεσης των κερδών και της οικονομίας των ΗΠΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, κατανοεί τη σημασία του να μην αυξηθούν οι δασμοί σε επίπεδο που θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως δεδομένου ότι ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα παραμείνει γύρω στο 7% τα επόμενα χρόνια.

Η UBS εκτιμά ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί αυτόν τον τελευταίο γύρο κλιμάκωσης των δασμών για να μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη και ότι τελικά θα υποχωρήσει, ειδικά εάν υπάρξει νέα έξαρση της μεταβλητότητας των ομολόγων και των χρηματιστηριακών αγορών.

Για τη στάση της Κομισιόν, η UBS αναφέρει πως «όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βασική μας πρόβλεψη παραμένει ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου ή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρατείνει εκ νέου την προθεσμία ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ωστόσο, οι φαινομενικά μαξιμαλιστικές και επιθετικές απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της αντίδρασης της ΕΕ. Υπάρχει πλέον ένας μη αμελητέος κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι που θα ήταν επιζήμιο και για τις δύο οικονομίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε εύκολα να καταστεί αρνητική, καθώς η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και η περαιτέρω μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και των προσλήψεων θα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα. 

Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούνιο, αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος, ενδεχομένως πλησιάζοντας το 1% τους επόμενους μήνες».

Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία μέσω της κατανάλωσης

Από την πλευρά της, η Swiss Re σημειώνει σε έκθεση της πως εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το περιβάλλον των δασμών στην παγκόσμια οικονομία καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πιθανώς έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Swiss Re προβλέπει επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ (σε πραγματικούς όρους) στο 2,3% το 2025 και 2,4% το 2026, από 2,8% το 2024.

Αντίστοιχα, η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τάση, με την αύξηση των συνολικών ασφαλίστρων να επιβραδύνεται στο 2% φέτος από 5,2% το 2024, πριν ανακάμψει ελαφρώς στο 2,3% το 2026.

«Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πληγούν περισσότερο από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, μειώνοντας τις δαπάνες τους λόγω υψηλότερων τιμών. Αυτό θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση» σημειώνει η έκθεση.

Στην Ευρώπη, η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη στο 0,8% το 2025, με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο να αποτελούν βασικό κίνδυνο.

Ωστόσο, το 2026 προβλέπεται ανάκαμψη, με τη δημοσιονομική επέκταση στη Γερμανία και τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ να ενισχύουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,3%.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2025, από 5,0% το 2024, λόγω των δασμών και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

«Οι κίνδυνοι και τα κόστη από τον εντεινόμενο κατακερματισμό των οικονομιών και αγορών μπορεί να είναι σοβαρά για την ασφάλιση. Τα εμπορικά εμπόδια, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού ή η επαναπαραγωγή (reshoring) μπορούν να διατηρήσουν υψηλό τον πληθωρισμό για παρατεταμένες περιόδους, αυξάνοντας το κόστος ζημιών. 

Περιορισμοί στη διασυνοριακή ροή κεφαλαίων για ασφαλιστές και αντασφαλιστές μπορεί να οδηγήσουν σε μη αποδοτική κατανομή κεφαλαίων και υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ασφάλισης και ενδεχομένως περιορισμό της ασφαλισιμότητας κορυφαίων κινδύνων» υποστηρίζει η Swiss Re.