Την ώρα που χρηματιστές, αναλυτές και πάσης φύσεως ειδικοί, προσπαθούν να προβλέψουν τις πιθανότητες ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2024, ένας από τους πιο επιδραστικούς παράγοντες των αγορών σε όλα επίπεδα, η Goldman Sachs, μας προετοιμάζει για ένα νέο «σούπερ οικονομικό κύκλο», ο οποίος θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και θα είναι γεμάτος ευκαιρίες.
Την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Πίτερ Οπενχάιμερ, δήλωσε στην ευρωπαϊκή έκδοση της γνωστής εκπομπής του αμερικανικού δικτύου CNBC, Squawk Box, ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο και διαφορετικού τύπου «υπερκύκλο».
Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας εποχής, στην οποία θα κυριαρχήσουν δύο τάσεις, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης και η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σε πράσινες μορφές ενέργειας.
Οι επιπτώσεις θα είναι κοσμογονικές, αν κρίνουμε από τους προηγούμενους υπερκύκλους. Η παγκόσμια οικονομία έχει διανύσει 4 οικονομικούς υπερκύκλους στη σύγχρονη εποχή, με τον πρώτο να εκτιμάται ότι ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα με την εκβιομηχάνιση και τη χρήση του πετρελαίου σε εργοστάσια και πλοία και τον τελευταίο να τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με την εκβιομηχάνιση της Κίνας και την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.
Ο νέος οικονομικός υπερκύκλος θα χαρακτηριστεί από ισχυρή ανάπτυξη και επομένως από σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες με επίκεντρο φυσικά τους τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: την Τεχνητή Νοημοσύνη και την απανθρακοποίηση. Και σε αυτόν τον κύκλο θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι. Μπορεί για παράδειγμα η Γερμανία να είναι η μεγάλη χαμένη των εξελίξεων; Θα δείξει. Πάντως, η τάση είναι ξεκάθαρη, καθώς τα μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη επενδύουν τρομακτικά ποσά τόσο στην τεχνολογία όσο και στις ΑΠΕ.
Σε μελέτη της, η PwC εκτιμά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει έως και 15,7 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2030, σε μία αύξηση 14% σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας σε σύγκριση με την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική παραγωγή. Έχουμε βιώσει ήδη τη μανία για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που ήταν ο βασικός λόγος του χρηματιστηριακού ράλι του 2023, ενώ και το 2024 οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν μέχρι στιγμής την τιμητική τους στις εκθέσεις των αναλυτών.
Όσο για την απανθρακοποίηση, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ εκτινάχθηκαν στα 358 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο του 2023, που είναι ιστορικό υψηλό και αύξηση της τάξης του 22% από το 2022. Η μεγαλύτερη αγορά είναι με πολύ μεγάλη διαφορά της Κίνας με επενδύσεις ύψους 177 δισ. δολαρίων, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν 36 δισ. δολάρια και η Γερμανία 11,9 δισ. δολάρια.
Ήδη από το 2022, η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει για τον νέο υπερκύκλο ο οποίος θα οδηγήσει τις επόμενες δεκαετίες σε… μόνιμη άνοδο των τιμών των μετάλλων που είναι απαραίτητα τόσο για τις νέες τεχνολογίες όσο και για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Από τον χαλκό και το αλουμίνιο μέχρι το λίθιο και τις σπάνιες γαίες, η αγορά των μετάλλων θα δει μεγάλες αλλαγές.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, αν επιβεβαιωθεί ο Οπενχάιμερ και όντως και βρισκόμαστε προ των πυλών ενός μακράς διάρκειας αναπτυξιακού κύκλου. Ο παράγοντας όμως που θα καθορίσει τα πάντα είναι η τεχνολογία με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Και αυτό επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αλλά ταυτόχρονα θα φέρει και τρομερές ανακατατάξεις ίσως και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Μάλιστα, ο Οπενχάιμερ συγκρίνει τις αλλαγές που θα φέρει η ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο τάσεων, της απανθρακοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, με τα ιστορικά γεγονότα στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ακόμη και σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι δύο αυτές τάσεις θα κυριαρχήσουν. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη διχάσει τους αναλυτές για το κατά πόσο θα αποδειχθεί μία φούσκα ανάλογη εκείνης των dot.com, υπό την έννοια ότι αυξάνονται συνεχώς οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ΑΙ και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα θεμελιώδη.