Ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός όμιλος της Ευρώπης, η Euronext, κατέθεσε χθες το απόγευμα αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με ανταλλαγή μετοχών.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, προβλέπεται ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της ATHEX στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ορίζεται σταθερός συντελεστής μετατροπής 21,029 μετοχών ATHEX για κάθε νέα μετοχή της Euronext.
Η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά. ενώ το ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι βέβαιο αν θα οδηγήσουν τελικά σε συμφωνία.
Ανεξαρτήτως της πορείας της πρότασης εξαγοράς, πρόκειται για μια κίνηση με τεράστιο συμβολισμό, καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και με μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, καθώς αν προχωρήσει θα βάλει το ελληνικό χρηματιστήριο στο club των μεγάλων παιδιών της Ευρώπης.
Βλέπετε, η Euronext ελέγχει το 25% των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ευρώπη και ελέγχει τα χρηματιστήρια του Όσλο, Παρίσι, Μιλάνο, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και Δουβλίνο.
Μέσω δε της συμμετοχής της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας- Νord Pool- έχει πρόσβαση στην πιο ώριμη αγορά σποτ ενέργειας στην Ευρώπη με παράγωγα ενέργειας, carbon trading και άλλες «πράσινες» επενδύσεις, ενώ με τη συμμετοχή της στο Fish Pool, συμμετέχει στην αγορά αλιευμάτων καθώς και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Επίσης, με τη συμμετοχή της στο Τonkey Solutions έχει πρόσβαση σε τεχνολογία tokenization για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και πιλοτική εφαρμογή blockchain για χρηματιστηριακές υποδομές, ενώ μέσω του FastMatch –FX trading platform- έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στο trading νομισμάτων αλλά και στις πλατφόρμες ανάπτυξης αλγοριθμικών προϊόντων.
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο όφελος για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία είναι ότι θα κερδίσει:
- Πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
- Αυξημένη ελκυστικότητα για IPOs.
-
Τεχνολογική αναβάθμιση και πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες καθώς και μείωση κόστους.
-
Την ευκαιρία να μετατραπεί η χώρα μας σε περιφερειακό hub για όλη τη ΝΑ Ευρώπη.
Δεν θα είμαστε πλέον μια μικρή «γωνίτσα» της Ευρώπης, αλλά μέρος του πυρήνα και αυτό συνεπάγεται στο τέλος της ημέρας καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μας, άρα και πολύ μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική η οποία θα αφήσει στο τέλος της ημέρας ισχυρό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας.
Αν πράγματι λοιπόν προχωρήσει το deal, θα προκαλέσει διοικητικές αλλαγές και θα ενσωματώσει τις λειτουργίες του Χ.Α. σε μία ενιαία διεθνή χρηματιστηριακή πλατφόρμα, η οποία θα προσφέρει ευκαιρίες μεγαλύτερης ρευστότητας για όσες ελληνικές εισηγμένες ενταχθούν σε αυτή, με συμμετοχή σε Euronext-wide indices και ESG πλατφόρμες καθώς και στις μεγαλύτερες ομολογιακές αγορές του κόσμου.
Όσο για τις μικρότερες, όπως για παράδειγμα εκείνες της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. θα μπορούν να συνδεθούν με τη Euronext Growth και Euronext Access, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γιατί θέλει να μας εξαγοράσει η Εuronext
Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε αναβαθμιστεί από τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες ενταχθήκαμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, στις αναπτυγμένες, η διοίκηση της Εuronext βλέπει αυτό που έρχεται και επιθυμεί προφανώς να τοποθετηθεί εγκαίρως στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, επιδιώκει τη γεωγραφική διαφοροποίηση της και επέκταση, καθώς η Αθήνα αποτελεί την πύλη για επενδύσεις σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα προσφέρει στην Euronext τη βάση να επεκταθεί στο μέλλον στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ακριβώς έκανε με το Όσλο για παράδειγμα, το οποίο πρόσφερε στη Εuronext την επέκταση στη Σκανδιναβική Χερσόνησο και την πρόσβαση σε ισχυρές αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ναυτιλίας, καθώς και στην πρωτογενή αγορά IPO της Βόρειας Ευρώπης.
Με την εξαγορά του Borsa Italiana η Εuronext απέκτησε πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρατικού χρέους στην Ευρώπη, όπως είχε κάνει λίγα χρόνια πριν με την εξαγορά του χρηματιστηρίου του Δουβλίνου, καθώς η Ιρλανδία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στην ΕΕ με μεγάλη διεθνή δραστηριότητα, καθώς πολλά ασιατικά και αμερικανικά funds εκδίδουν χρέος μέσω της Ιρλανδίας.
Η χώρα μας είναι στην ουσία το ακρωτήριο της Βαλκανικής χερσονήσου και αποτελεί τον γεωγραφικό σύνδεσμο της Ευρώπης με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ως εκ τούτου έχει ειδική βαρύτητα για τις μεταφορές προϊόντων μεταξύ των τριών αυτών ηπείρων αλλά και για τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι λογική η επιθυμία της Εuronext η Ελλάδα να είναι η όγδοη αγορά στην οποία θα έχει πρόσβαση.
Τα στάδια, η δυσκολία και η σημασία του εγχειρήματος
Με βάση τη νομοθεσία, για μια υποχρεωτική δημόσια πρόταση απαιτείται εξαγορά άνω του 33%, αλλά για πλήρη έλεγχο επιδιώκεται το 50%+1 μετοχή ή και το 100% μέσω squeeze-out.
Άρα πρώτος στόχος είναι η συγκέντρωση του 33% της ΕΧΑΕ και βλέπουμε.
Βέβαια, η διαδικασία μιας δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της ΕΧΑΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν ποσοστό πέριξ του 33% της εταιρείας. Το πιο πιθανό δε είναι να δούμε μια άνοδο του τιμήματος πέριξ του 20-25% προκειμένου να γίνει πιο δελεαστική.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι με τη Euronext είχαν προηγηθεί δύο ακόμη προσπάθειες προσέγγισης και μάλιστα σε μια από αυτές έτρεξε και σχετική διαδικασία χωρίς όμως να στεφθεί από επιτυχία. Επίσης, ενδιαφέρον στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ελβετικό και το ισραηλινό Χρηματιστήριο.
Όπως και να έχει, αν η Euronext καταφέρει να αποκτήσει το 90% των μετοχών, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε squeeze-out, τότε θα εντάξει το ελληνικό χρηματιστήριο στην ευρύτερη ομπρέλα της. Στην αντίθετη περίπτωση αναμένεται μία μερική ενσωμάτωση.
Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία του δεύτερου σεναρίου, μια εξαγορά του ΑΤΗΕΧ θα ευθυγραμμιζόταν με τη στρατηγική της Euronext για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, προκειμένου μέσω ενοποιημένης τεχνολογίας συναλλαγών και μετασυναλλακτικών συναλλαγών εντός ενός πλαισίου διασυνοριακής εκκαθάρισης να αποκτήσει η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά την κλίμακα και το βάθος που θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί τη Wall Street.
Όπως ανέφερε και η Κριστίν Λαγκάρντ, τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να «καβαλήσει» το κύμα της φυγής αρκετών κεφαλαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να τα προσελκύσει στους κόλπους της. Αυτό όμως προϋποθέτει την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιγορών, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής είναι εξαιρετικά κατακερματισμένες, με 295 τόπους διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ.
Υπό αυτήν την έννοια, η εξαγορά του Χ.Α. δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.