Tι «βλέπουν» UBS και JP Morgan για το πετρέλαιο

Tι «βλέπουν» UBS και JP Morgan για το πετρέλαιο

Οι τιμές πετρελαίου έπεσαν 4% από την κορυφή επταετίας, μετά την επιβεβαίωση από τη Ρωσία ότι κάποια από τα στρατεύματά της επέστρεψαν στη βάση τους μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία, κίνηση που οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Παρά την αρχική πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο μαύρος χρυσός ανακάμπτει και η τάση σύμφωνα με τις UBS και JP Morgan παραμένει ανοδική. 

Η αγορά που φοβόταν τις χειρότερες εξελίξεις άρχισε να βλέπει περιθώριο διπλωματικής λύσης και η ανακούφιση ήταν σημαντική καθώς δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου την περίοδο που διανύουμε. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έπεσε 4,1% στα $92,4 το βαρέλι με το West Texas Intermediate (WTI) να χάνει $4,28 η 4,5% στα $91,18 το βαρέλι. Οι τιμές των δύο αυτών τύπων πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 μία ημέρα νωρίτερα με το Brent να αγγίζει τα $96,78 το βαρέλι και το WTI τα $95,82.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε 50% πέρυσι με το πετρέλαιο WTI να σημειώνει κούρσα 60%, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την UBS, είναι ξεκάθαρο ότι οι φόβοι ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέβασαν τις τιμές πετρελαίου. Δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων και της περιορισμένης ικανότητας αύξησης της παραγωγής, η αγορά πετρελαίου δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες διαταραχές στην προσφορά. Οι ανησυχίες, επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποθεματοποίηση πετρελαίου.

Με τα επίπεδα αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2014 και την πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής να προβλέπεται να υποχωρεί σε χαμηλό πολλών ετών το δεύτερο εξάμηνο, η αγορά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αρνητικές ειδήσεις που έχουν να κάνουν με πιθανές διαταραχές στην προσφορά.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου. Τον φετινό Ιανουάριο παρήγαγε 10,04 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως και ήταν σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου. Πέρυσι, η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τη Ρωσία. Από το σύνολο του αργού πετρελαίου που εξάγεται στην Ευρώπη μόνο 0,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας με το υπόλοιπο να εξάγεται μέσω λιμανιών η αγωγών.

«Βλέπουμε τρεις τρόπους με τους οποίους οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να μειωθούν: από ζημιές στους αγωγούς, λόγω πολιτικής απόφασης της Μόσχας ή μετά από διεθνείς κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας. Την πλειοψηφία της αγοράς ανησυχούν οι δύο τελευταίοι», επισημαίνει η UBS.

«Αναμένουμε υψηλή μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα με τις τιμές να οδηγούνται από την ειδησεογραφία κλιμάκωσης ή αποκλιμάκωσης. Με τη ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ αργότερα φέτος, διατηρούμε τη θετικές προοπτικές για το πετρέλαιο το επόμενο 12μηνο. Για τους επενδυτές με υψηλή αντοχή σε ρίσκο προτείνουμε θέσεις long σε μακροχρόνια συμβόλαια Brent η πωλήσεις του ρίσκου πτώσης της τιμής του. Η κλιμάκωση της έντασης στην κρίση της Ουκρανίας έσπρωξε την τιμή του πετρελαίου Brent πάνω από τα $95 το βαρέλι. Η αγορά είναι ανήσυχη καθώς μια σύρραξη Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην προσφορά» αναφέρει η UBS. 

Σύμφωνα με τη JP Morgan, οι τιμές πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν στα $125 το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ δεν αναμένεται να παρεκκλίνουν από τις συμφωνημένες αυξήσεις της παραγωγής. Οι εξαγωγείς του OPEC και οι σύμμαχοι τους, το OPEC+, έχουν συμφωνήσει αύξηση της μηνιαίας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά δεν έχουν πετύχει τον συμφωνημένο στόχο, καθώς μερικές χώρες δυσκολεύονται να παράγουν περισσότερο μετά από χρόνια υποεπένδυσης.

Στην τελευταία του έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισήμανε ότι το χάσμα ανάμεσα στον στόχο του OPEC+ και την πραγματική παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο διευρύνθηκε στα 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Η υποαπόδοση αυτή από πλευράς παραγωγής σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο μετά τα lockdown της πανδημίας οδηγούν προς μια ενεργειακή κρίση ενδεχομένως, εκτιμά η JP Morgan, και η αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών στην άνοδο των τιμών μέχρι στιγμής είναι μετριοπαθής και μπορεί να προσθέσει άλλα $10 σε πριμ.