Τι αλλαγές φέρνει στα crypto το Coinbase - Η υπόθεση με οσμή σκανδάλου

Τι αλλαγές φέρνει στα crypto το Coinbase - Η υπόθεση με οσμή σκανδάλου

Κάποτε η διαπραγμάτευση ενός κρυπτονομίσματος στο Coinbase, αποτελούσε ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία και μόνο ψηφιακά νομίσματα με πολύ μεγάλη κεφαλαιοποίηση και μεγάλη κοινότητα θα μπορούσαν να ελπίζουν. Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, το αμερικανικό ανταλλακτήριο ανακοίνωσε πενήντα κρυπτονομίσματα που εξετάζει να καταχωρήσει κατά το Q2 2022 (1η Απριλίου- 30 Ιουνίου), ωστόσο αναλύοντας κανείς τη λίστα παρατηρεί κάποιος πως μεταξύ αυτών , είναι και πολλά πρότζεκτ που διχάζουν την κοινή γνώμη.

Όπως ανέφερε το ανταλλακτήριο κατά την προηγούμενη ανακοίνωση για την εξέλιξη του ανταλλακτηρίου σε Asset Hub, ο στόχος του Coinbase είναι να συμπεριλάβει κάθε κρυπτονόμισμα που πληροί τα πρότυπα για νομική συμμόρφωση και τεχνική ασφάλεια. Αυτά τα πρότυπα δεν λαμβάνουν υπόψη την κεφαλαιοποίηση ή τη δημοτικότητα ενός έργου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κρυπτονομίσματα που το ανταλλακτήριο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούν τα πρότυπα και επομένως δεν θα μπορούν να καταχωρηθούν στο Coinbase αυτήν τη στιγμή.

Εάν η λίστα με τα πρότζεκτ που ανακοινώθηκαν δεν προβληματίζει, την επενδυτική κοινότητα, σίγουρα την προβληματίζει ένα φερόμενο «σκάνδαλο» που δείχνει πως συγκεκριμένα νομίσματα κινήθηκαν ανοδικά πριν την επίσημη ανακοίνωση…

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως κάποιος αγόρασε ψηφιακά νομίσματα αξίας 400.000 $ σε κρυπτονομίσματα που βρίσκονται στην λίστα ακριβώς πριν δημοσιευτεί. Έκτοτε η αξία αυτών των κρυπτονομισμάτων έχει εκτιναχθεί στην τιμή διαπραγμάτευσης κατά 42%.

Το πρόβλημα είναι ότι ο χρήστης που ελέγχει το «πορτοφόλι», η συναλλακτική δραστηριότητα του οποίου είναι δημόσια ορατή στο Ethereum blockchain, ολοκλήρωσε τις επενδύσεις του τρία λεπτά πριν η λίστα γίνει γνωστή στο κοινό. Ο επενδυτής φαίνεται να έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά σε κρυπτονομίσματα που εξετάζονται για εισαγωγή στο Coinbase, υποδηλώνοντας προηγμένη γνώση της λίστας πριν από τη δημοσίευσή της.

Τα κρυπτονομίσματα που αγοράστηκαν από το πορτοφόλι αξίζουν τώρα περισσότερα από 572.000 $, με απόδοση επένδυσης 42% σε λιγότερο από 24 ώρες. Όπως φαίνεται από τη δραστηριότητα, ο επενδυτής αγόρασε μεγάλες ποσότητες από τα παρακάτω κρυπτονομίσματα , που όλα βρίσκονταν στην λίστα του Coinbase. Ειδικότερα, τα εξής: Indexed (NDX). Kromatika (KROM), DappRadar (RADAR), RAC (RAC), DFX Token (DFX) και Paper (PAPER).

Σε 11 ώρες, το πορτοφόλι ξόδεψε 88.942,48 $ αγοράζοντας KROM, 80.023,48 $ DFX, 72.299,45 $ RADAR, 70.635,74 $ RAC, 64.864,59 $ NDX και 27.309,9 $ NDX.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη μόνο το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Coinbase για να αυξηθεί η τιμή ενός διακριτικού έως και 60%, έστω και για λίγο. Από τότε που η ανάρτηση ιστολογίου του Coinbase κυκλοφόρησε, καθένα από αυτά τα κρυπτονομίσματα που περιλαμβάνονταν έχει αυξηθεί δραματικά σε τιμή. Το Kromatika σημείωσε άνοδο 40%, το DFX 42%, το DappRadar 53%, το RAC 22%, το Index 43% και το Paper 63%.

Πρέπει να επαναλάβουμε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα στο ανταλλακτήριο του Coinbase και ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα και στο μέλλον. Αυτό το γεγονός θύμισε σε πολλούς το σκάνδαλο του OpenSea, που στέλεχος του NFT Marketplace αγόραζε NFT πριν αυτά καταχωρηθούν στην αρχική σελίδα...Πολλοί χρήστες του Twitter αστειεύτηκαν ότι το Coinbase ίσως είχε προσλάβει τον Nate Chastain, τον πρώην επικεφαλής προϊόντων του Open Sea, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε εμπιστευτικές γνώσεις. Έκτοτε το Open Sea υποσχέθηκε πως θα λάβει επιπλέον πολιτικές για τους εργαζομένους της.

Η διαφορά όμως είναι ότι το Coinbase είναι μια εισηγμένη εταιρεία, και το inside trading σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι διαφορετική περίπτωση…Και σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια λάθη.