Θα είναι το 2024 η χρονιά των risky assets ή των «αρκούδων»;
Shutterstock
Shutterstock

Θα είναι το 2024 η χρονιά των risky assets ή των «αρκούδων»;

Την εκδίκησή τους παίρνουν τελευταία τα risky assets, από τις μετοχές έως τα κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας ένα ράλι που είχαν μεγάλη ανάγκη μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022. Όμως, τι θα συμβεί το νέο έτος; Μπορούν να επαναληφθούν οι εκπληκτικές αποδόσεις του 2023 και ποιοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τάση στις αγορές; 

Τα assets που φέρουν υψηλότερο ρίσκο κινούνται έντονα ανοδικά όταν το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές είναι καλό ή όταν το χρήμα είναι πολύ φθηνό, όπως λ.χ. συνέβη την περασμένη δεκαετία των αρνητικών επιτοκίων. Για το 2024, το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας. Με τη λογική ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει περίπου 3 μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ, το ενδιαφέρον στρέφεται στον κίνδυνο ύφεσης. 

Στο σενάριο που Ευρώπη και Αμερική λειτουργήσουν σε συνθήκες ύφεσης μέσα στο 2024, είναι λογικό οι επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου να δεχθούν πλήγμα. Όχι όμως μεγάλο και όχι για πολύ. Εξάλλου, οι δείκτες της Wall είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά, αποδεικνύοντας ότι έχουν τον τρόπο οι αγορές να ξεπερνούν τις δυσκολίες. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα risky assets θα δυσκολευτούν να κινηθούν έντονα ανοδικά βραχυπρόθεσμα, στην περίπτωση που η οικονομία απογοητεύσει, ωστόσο, στο σύνολο του 2024 - και υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση θα είναι βραχύβια - θα υπεραποδώσουν τα «ασφαλέστερων» επενδύσεων, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. 

Μέχρι σήμερα, τα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν το αφήγημα της «ομαλής προσγείωσης», ήτοι της καταπολέμησης του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση, στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα τα risky assets να έχουν την τιμητική τους. Κέρδη πάνω από 20% στη Wall Street, ιστορικά υψηλά για τις μετοχές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι και νέες τρελές αποδόσεις για τα crypto, τα οποία επιστρέφουν μετά το δυσκολότερο ίσως έτος στη σύντομη ιστορία τους. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ παίρνουν τα πάνω τους, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη 5,2% στο γ’ τρίμηνο. 

Οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν ότι το κλίμα εν γένει θα βελτιωθεί. Είτε εξαιτίας των επιτοκιακών μειώσεων, είτε λόγω των καλύτερων σε σύγκριση με τους φόβους για ύφεση οικονομικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, στα μέσα Δεκεμβρίου το 78% των μετοχών του S&P 500 βρισκόταν πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, γεγονός που υποδεικνύει ότι το ράλι έχει τον τελευταίο μήνα εισέλθει σε πιο υγιή φάση και δεν αφορά μόνο τις 7 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες.

Η Capital Economics, από την πλευρά της, εκτιμά ότι, τελικά η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, περιορίζοντας τις πιθανότητες για μεγάλες πτώσεις στις τιμές των risky assets. Ο οίκος, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη απογοητεύσει τις ίσως υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες των επενδυτών και τα risky assets σημειώσουν πτώση στο α’ εξάμηνο του 2024, ακόμη και αν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίσουν να υποχωρούν. 

Και κάτι τελευταίο που ως στατιστικό μπορεί να λέει αρκετά για το πώς θα κινηθούν οι μετοχές το 2024. Η μετάβαση από τα υψηλά σε χαμηλότερα επιτόκια δεν είναι πάντοτε ομαλή για τα χρηματιστήρια. Από το 1990 έως σήμερα, κάθε φορά που η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed μειώνει τα επιτόκια, ο S&P 500 υποχωρούσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι «αρκούδες» κυριαρχούσαν οδηγώντας τον δείκτη σε πτώση μεταξύ 20% και 40% από τα υψηλά του.