Θα έχει συνέχεια η άνοδος στις αγορές;
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήρια

Θα έχει συνέχεια η άνοδος στις αγορές;

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ακόμα εβδομάδα που η αγορά θα κινείται στους ρυθμούς των εταιρικών ανακοινώσεων. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έκανε έκπληξη το γεγονός ότι πέραν του τεχνολογικού κλάδου, τα αποτελέσματα τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημα όσο φοβούνταν πολλοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να καταστούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για άλλη μια ανοδική αντίδραση στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι των αγορών. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Το περιθώριο καθαρού κέρδους για τον S&P 500 για το τρίτο τρίμηνο του 2022 είναι μέχρι στιγμής στο 12%. Αν και είναι χαμηλότερο από το περιθώριο καθαρού κέρδους του προηγούμενου τριμήνου και χαμηλότερο από το περιθώριο καθαρού κέρδους του προηγούμενου έτους, ωστόσο, είναι πάνω από το μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 5 ετών το οποίο είναι στο 11,3%. 

Βλέπετε, οι παρατηρήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, για μια δύσκολη περιόδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, καθώς εντείνονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι όπως η επιβράδυνση της ζήτησης και τα αυξανόμενα κόστη ήταν σωστές, όμως εν τέλει φαίνεται ότι θα επιβαρύνουν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Κάτι λογικό άλλωστε, μιας και το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνει δύο καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους είχαμε υποχώρηση των τιμών ενέργειας και επιπλέον η διάθεση για κατανάλωση ήταν αυξημένη, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια χωρίς περιοριστικά μέτρα για την Covid-19.

Βέβαια για τους παρατηρητικούς, ήδη έχουμε αρκετά καθοδικά guidance ακόμα και από μεγάλους κολοσσούς όπως η Amazon και η Αpple, ενώ ακόμα και για όσες εταιρείες αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, η μείωση κερδοφορίας αποτέλεσε για τη συντριπτική πλειοψηφία κοινό παρονομαστή. (σ.σ: Στα στατιστικά των αποτελεσμάτων θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθούν).

Παρά ταύτα, οι αγορές τα τίμησαν δεόντως και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαστε λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επιχείρησαν μια ανοδική αντίδραση εντός λογικότατων πλαισίων, που για τη μητέρα των αγορών είναι κοντά στο μέσο κινητό των 90 ημερών, τις 3912 μονάδες ενώ για τον γερμανικό δείκτη Dax τοποθετείται στην γραμμή τάσης που συμπίπτει με τον εβδομαδιαίο 30άρη, πέριξ των 13300-13350 μονάδων. Όσοι traders λοιπόν είχαν ακονίσει τα αντανακλαστικά τους, απόλαυσαν εξαιρετικές διακυμάνσεις με πολύ καλά κέρδη.

Η κλασική ερώτηση βέβαια είναι η εξής: Μήπως δεν πρόκειται για ανοδική αντίδραση΄στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι; Mήπως ξεμπερδέψαμε με την πτώση και θα βάλουμε πλώρη για νέα υψηλά;

Η απάντηση ανήκει πάντα στην αγορά. Επειδή όμως πολλές φορές μια εικόνα αξίζει παραπάνω από χίλιες λέξεις, παραθέτουμε τα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα δύο βασικών αγορών από τα οποία προκύπτουν τα σημεία κλειδιά που θα μας προδώσουν την ανατροπή της τάσης,αν και όταν συμβεί.

Από αυτά προκύπτει ότι όσο ο S&P500 κινείται κάτω από τη ζώνη των 4145-4276 μονάδων και ο Dax κάτω από τις 13700 μονάδες,το πλαγιοκαθοδικό κανάλι είναι σε ισχύ. 

Χρήσιμες παρατηρήσεις

Πέραν των διαγραμμάτων όμως, ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η νομισματική πολιτική παραμένει «γερακίσια» με την ΕΚΤ να έχει προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ενώ και οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, θέτοντας τις βάσεις για επίπεδα της τάξης του 5% έως τον Μάρτιο του 2023. (σ.σ:Τα επιτόκια σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών προβλέπεται να αυξηθούν άλλη μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις δύο επόμενες συνεδριάσεις).

Προς το παρόν βέβαια ο Αμερικανός καταναλωτής «καλά κρατεί» με τις καταναλωτικές δαπάνες –υπόψιν ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ- να έχουν αυξηθεί κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο μάλιστα αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 0,6% αντί για 0,4% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. 

Θα συνεχίσει να κρατάει σχετική άμυνα ο Αμερικανός καταναλωτής; Ας πούμε ότι πράγματι αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός. Αυτό είναι ένα καλό νέο από τη μια για μια οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση, αλλά από την άλλη είναι ένα κακό νέο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Βλέπετε, η αύξηση των επιτοκίων στοχεύει στη μείωση της ζήτησης μιας και δεν μπορούμε επί του παρόντος να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό στη βάση του, που βρίσκεται στις δυνάμεις της προσφοράς. 

Επομένως, από ένα σημείο και μετά, η ανθεκτικότητα του Αμερικανού καταναλωτή δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, ακριβώς για τον λόγο ότι αν ο πληθωρισμός δεν ελεχθεί, στο τέλος της ημέρας θα «αποδεκατίσει» την αγοραστική του δύναμη μια και καλή. 

-Στην Ευρώπη φαίνεται ότι κάποιοι αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ η ή Κεντρική Τραπεζίτης Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν εντοπίσει τι πρέπει να γίνει για να απαλλαχτούμε όσο γίνεται νωρίτερα από τον πληθωρισμό, αν και σαφέστατα το να τοποθετούνται δημόσια επί του θέματος, δεν προσθέτει πόντους στη δημοφιλία τους. 

Στην Ευρώπη λοιπόν ακούγεται ολοένα και πιο συχνά η έκκληση να συντονιστεί η δημοσιονομική πολιτική με την νομισματική, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον έλεγχο του πληθωρισμού. 

Εν ολίγοις αυτό που μας λέει ο Λε Μερ ή η Κριστίν Λαγκάρντ είναι ότι δεν έχει νόημα οι Κεντρικές Τράπεζες να προσπαθούν να περιορίσουν τη ρευστότητα ώστε να περιοριστεί εν τέλει η ζήτηση και την ίδια τη στιγμή οι κυβερνήσειςνα «μοιράζουν» χρήμα αδιάκριτα. 

Γι’αυτό και η Κριστίν Λαγκάρντ σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών θα πρέπει να είναι λελογισμένα και να κατευθύνονται κυρίως στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες που είναι και οι πιο ευάλωτες.

Αν τους επόμενους μήνες δεν έχουμε ορατή και μετρήσιμη πρόοδο στον έλεγχο του πληθωρισμού, αυτή η αντιδημοφιλής τοποθέτηση θα υιοθετηθεί νομοτελειακά από ολοένα και περισσότερους παράγοντες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με στόχο να μειωθεί ακριβώς η ζήτηση και η κατανάλωση. 

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής έκθεσης για το αμερικανικό ΑΕΠ του γ' τριμήνου της Πέμπτης, η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μετά από συρρίκνωση το α' εξάμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το  ΑΕΠ την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, υπερβαίνοντας σημαντικά την εκτίμηση για αύξηση 2,3% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones. 

Είναι ένα πολύ καλό νέο μεν, αλλά στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του περασμένου τριμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Η πλειοψηφία όμως των οικονομολόγων θεωρεί ότι συνιστά έκτακτο γεγονός που δεν θα επαναληφθεί στα επόμενα τρίμηνα. 

- Μπορεί να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις τιμές μέσω της πίεσης της ζήτησης, αλλά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο πληθωρισμός που ζούμε προέρχεται κυρίως από τις δυνάμεις της προσφοράς. Η προσαρμογή της κάθε χώρας στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων στην ενέργεια και όχι μόνο και οι καθυστερήσεις στις προμήθειες πρώτων υλών λόγω του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας, της Covid-19 και της αποπαγκοσμιοποίησης, απαιτεί χρόνο και αποτελεί εξ ορισμού πληθωριστική διαδικασία. 

Νομοτελειακά λοιπόν, τα προβλήματα στην προσφορά θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν.

Δείτε για παράδειγμα τις ανακοινώσεις την Πέμπτη κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με την έλλειψη ημιαγωγών και της απόφαση της να αντικαταστήσει ένα από τα δύο ηλεκτρονικά «έξυπνα» κλειδιά που παραδίδει στην Ιαπωνία με ένα μηχανικό, προκειμένου να βελτιώσει τους χρόνους παράδοσης των οχημάτων στους πελάτες της.

Οι εταιρείες συμβούλων και αξιολογήσεων Fitch Solutions και Standard and Poor’s μάλιστα έκαναν μια μελέτη όσον αφορά τον καίριο για την Ευρώπη κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μείωση του όγκου παραγωγής οχημάτων συνολικά το τρέχον έτος από 7% έως 15% συγκριτικά με πέρυσι, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο, στις αβεβαιότητες και τους κινδύνους σε γεωπολιτικό επίπεδο. 

Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι μια μείωση μόλις 5% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 7%. Αν η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φθάσει στο 10%, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 15%.

- Αλλά και οι κλάδοι που δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση παραγωγής ή με μείωση της ζήτησης δε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Λαμπρό παράδειγμα η Microsoft η οποία παρουσίασε έσοδα 50,1 δις δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λειτουργικά κέρδη 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, αλλά καθαρά κέρδη στα 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα κατά 14%. Όλοι σε αυτή την κρίση δυστυχώς θα έχουν το μερίδιο τους. Και ως επενδυτές θα πρέπει να προσαρμόσουμε εφεξής τις προσδοκίες μας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.