Τα όμορφα νομίσματα όμορφα καίγονται...

Τα όμορφα νομίσματα όμορφα καίγονται...

Όλοι θα θυμούνται ή και βιώσει το ελληνικό 1999. Τότε που όλοι είχαν σηκωθεί από πολυθρόνες, κρεβάτια, ντιβάνια, ξαπλώστρες και μαζικά έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές. Ήταν τότε που σε όποια παρέα και να καθόσουν άκουγες κάποιον να είχε κερδίσει την προηγούμενη μέρα ή περίοδο πολλά και γρήγορα λεφτά.

Τότε που οι κωδικοί άνοιγαν κατά εκατοντάδες καθημερινά και οι εντολές ήταν market μην και δεν προλάβουν. Αυτό το μαγικό 8μηνο η μάζα που μπορεί να ήταν και το 90% του συνόλου των επενδυτών έμαθε τι σημαίνει χρηματιστήριο και φυσικά το πλήρωσε ακριβά μιας και αγόραζε σε αποτιμήσεις αστρονομικές τότε.

Έκτοτε έχει περάσει πάνω από μία 20ετία με μία γενιά να έχει αλλάξει και μάλιστα μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Αν έρθουμε στο σήμερα είναι δεδομένο ότι όλοι έχουμε ακούσει ασχέτως αν έχουμε ασχοληθεί για το bitcoin και γενικά για τα cryptos. To τελευταίο τρίμηνο δε έχει γίνει και η μεγάλη έξαρση με μεγάλο μέρος του κόσμου να αναζητά να αγοράσει coins έχοντας φυσικά μελετήσει το τι κάνει το καθένα. Η σιγουριά για εύκολο κέρδος δεδομένη και τα αυτιά κλειστά για το ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας αγοράζοντας τα εν λόγω προϊόντα.

Η πρώτη σφαλιάρα ήρθε πριν από λίγες μέρες από τον μεγαλύτερο influencer παγκοσμίως που είναι ο ιδιοκτήτης της Tesla, όταν ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα υιοθετήσει το bitcoin σαν νόμισμα για την πώληση των αυτοκινήτων του. Χτες ήταν και η δεύτερη σφαλιάρα από την ίδια την ECB που παρομοίασε την κατάσταση σαν την τουλιπομανία του 16ου αιώνα, θέλοντας να προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό για το τι αγοράζει.

Το θέμα είναι ότι το Bitcoin έχει χρησιμότητα και θεωρητική αξία με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να την αποτιμήσουμε. Δεν είναι κάτι που θα κλείσει (δεν μιλάω για το σύνολο των cryptos). Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει αξία 20, 30, 50 ή 100.000 δολάρια το ένα. Και ο βολβός της τουλίπας είχε και έχει αξία, αλλά προφανώς όχι την αξία που του έδωσε η τρέλα και η ζήτηση του 16ου αιώνα.

Αν δει κάποιος το γράφημα θα παρατηρήσει ότι τον Μάρτιο του 2020 η τιμή ήταν στα 5.500 δολάρια. Παρόλα αυτά η αγοραστική τρέλα το ώθησε μέχρι τα 65.000 τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας αστρονομικές αποδόσεις στους “goldminers”. Οι μεγαλύτεροι όγκοι δε, παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 όπου έγινε και το μεγαλύτερο άνοιγμα κωδικών για αγορά όλων των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μοιραστούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό τα νομίσματα από το έξυπνο χρήμα και να δούμε το νόμισμα να χάνει το μισό της αξίας του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η συνέχεια άγνωστη με τις περισσότερες των πιθανοτήτων να θέλουν τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα να κλείνουν, ενώ αυτά που θα μείνουν για κάποιο μεγάλο διάστημα μεγάλου volatility που δύσκολα θα βλέπει νέα υψηλά προηγουμένων στις αντιδράσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί για κάποιο διάστημα σε κάποιες τιμές αισθητά χαμηλότερες από αυτές που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Οι παίκτες κάθε φορά θα νομίζουν ότι έπιασαν την καλή και τα χαμηλά παλεύοντας με πράξεις να πιάσουν τα κέρδη που θα περνάνε σε χρόνο dt μπροστά τους.

Ένα είναι το σίγουρο όταν η μάζα ανακαλύπτει κάτι είναι πολύ αργά για να επενδύσει κάποιος με μακρινό ορίζοντα σε αυτό. Πάντα το σωστό timing είναι το ανάποδο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.