Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι κακά νέα για τη Ρωσία

Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι κακά νέα για τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος εν τέλει ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή έχουμε εξηγήσει ότι είναι συμβολική πρωτίστως, καθώς οι ΗΠΑ ελάχιστα εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο - οι ρωσικές εισαγωγές καλύπτουν πέριξ του 8% της ζήτησης, ίσως και λιγότερο - αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Biden «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς».

Δεδομένου δε -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό -ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες», δεν εξήγγειλε κυρώσεις τύπου Ιράν.

Εν ολίγοις, το ενδεχόμενο να τιμωρούνται με αμερικανικές κυρώσεις όσες εταιρείες σε όλο τον κόσμο προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία προς το παρόν παραμένει στη φαρέτρα των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι αποφεύγουμε προς το παρόν μια τέτοια εξέλιξη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς όπως εξηγήσαμε χθες οι κυρώσεις τύπου Ιράν θα είχαν τελείως διαφορετικές επιπτώσεις (Ποιος θα μας σώσει από τιμές πετρελαίου στα 200 δολάρια). Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Wall ήταν στα «πράσινα» την περισσότερη ώρα της συνεδρίασης και το πετρέλαιο ανέβηκε μεν, αλλά το ενδοσυνεδριακό του υψηλό πέριξ των 133,989 δολαρίων/βαρέλι ήταν σαφέστατα μικρότερο από τα 140 δολάρια/βαρέλι της προχθεσινής ημέρας, όταν υπήρχαν φόβοι για αμερικανικές κυρώσεις τύπου Ιράν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Βέβαια στο τραπέζι παραμένει πάντα ο κίνδυνος τόσο των αμερικανικών κυρώσεων τύπου Ιράν, όσο να ακολουθήσει και η Ευρώπη την απόφαση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, κάτι που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τη νορβηγική Rystad Energy. Σύμφωνα δε με τον Ρώσο αντιπρόεδρο Αλεξάντερ Νόβακ, ένα διεθνές εμπάργκο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμα και στα....300 δολάρια/βαρέλι.

Το ράλι του μαύρου χρυσού ακολουθούν και τα υπόλοιπα εμπορεύματα. Το νικέλιο, «έσπασε» τα κοντέρ ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια τον τόνο, σε ένα θεαματικό ράλι της τάξης του 400% από την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να διακόψει τις συναλλαγές. Υπόψιν ότι χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στον ανοξείδωτο χάλυβα και στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Το παλλάδιο, το βασικό μέταλλο για τους καταλύτες κινείται επίσης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, όπως και ο χαλκός, η πλατίνα κ.α, ενώ τραγική είναι η εικόνα αν περάσουμε και στα γεωργικά εμπορεύματα.

Όσο μεγαλύτερο θα είναι το διάστημα που βασικά εμπορεύματα θα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ερώτηση πολλών φίλων της στήλης για την τεχνική εικόνα των αγορών στην ουσία δεν έχει νόημα, καθώς τα πάντα είναι θέμα εξελίξεων:Πόσο γρήγορα και πώς θα σταματήσει ο πόλεμος; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα στην ουσία δίνει την απάντηση στην ερώτηση για το πού βρίσκεται η στήριξη των αγορών. Για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν οι κυρώσεις; H απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας δίνει το «ταβάνι» της πρώτης αντίδρασης των αγορών όταν διαφανεί στον ορίζοντα το τέλος των πολεμικών συγκρούσεων.

Άλλο ένα ευρωομόλογο κάτω από το βάρος των περιστάσεων

Πριν περίπου είκοσι μήνες η ΕΕ δρομολόγησε το NextGenerationEU ύψους πέριξ των 800 δισ., με στόχο η Ευρώπη μετά την πανδημία του κορονοϊού να είναι πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική, και καλύτερα προσαρμοσμένη στις τρέχουσες και στις μελλοντικές προκλήσεις. Στην ουσία επρόκειτο για το πρώτο ευρωμόλογο μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκότερους όρους απ’ ό,τι πολλά κράτη μέλη και ανακατανέμει τα ποσά.

Σήμερα η ενεργειακή κρίση φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με αυξημένες ανάγκες μεταρρύθμισης τόσο της ενεργειακής όσο και της στρατιωτικής της υποδομής. Αυτό συνεπάγεται τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβει και πάλι την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών.

Πρόκειται λοιπόν για ένα δεύτερο κύκλο ευρωομολόγων, που οδήγησε το ευρώ σήμερα σε αυξημένα κέρδη έναντι του δολαρίου καθώς ανοίγει την προοπτική η κοινή δημοσιονομική στήριξη να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικονομικού σοκ της Ευρώπης.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ξέρουμε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Μαρτίου.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ

Χθες παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρο για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, το σχέδιο Repower EU, ένα μεγαλεπίβολο πλάνο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά 2/3- από το 1/3 του αρχικού σχεδιασμού που είχε ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου- εντός του έτους!

Η Ευρώπη στην ουσία «πατάει γκάζι» και θέτει ως στόχο να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 100 δις.κ.μ. από τη Ρωσία εντός του 2022.

Οι ΑΠΕ παραμένουν βασική προτεραιότητα της Ευρώπης και εφεξής θα επιταχυνθεί η αδειοδότηση τους. Ταυτόχρονα προωθείται η διαφοροποίηση προμηθειών αερίου. Το LNG μπορεί να μειώσει κατά 60 δις. κ.μ. τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και ο διπλασιασμός του βιομεθανίου μπορεί να καλύψει άλλα 80 δις. κ.μ., με το πράσινο υδρογόνο να συνεισφέρει άλλα 50 δις. κ.μ.

Την ίδια στιγμή τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και σε αγροτικές περιοχές καθώς και οι αντλίες θερμότητας θα έχουν τη δική τους ολοένα και αυξανόμενη συνεισφορά.

Συντονισμός θα υπάρξει και στην πλήρωση των ενεργειακών αποθηκών της Ευρώπης. Η Κομισιόν θέτει στόχο ως τον Οκτώβριο οι αποθήκες μέσω κοινών αγορών αερίου από τα κράτη-μέλη να έχουν φτάσει επίπεδα πλήρωσης 90%, ενώ εξετάζονται τα πυρηνικά και ακόμα και η παρατεταμένη χρήση άνθρακα για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Αναφορά έγινε ακόμα και για ρύθμιση των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον δεν διαταράσσονται βασικές αρχές της αγοράς, για την προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και για ένα ευέλικτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ξέρουμε αργότερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι ιδέες της Επιτροπής θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βερσαλλίες. Μέχρι τότε όμως ένα είναι σίγουρο: Aν και για κάποιο χρονικό διάστημα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης θα αλλάξει άμεσα και μια για πάντα. Και αυτό είναι ένα πολύ κακό νέο για τη Ρωσία.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.